- Дата и час: 28 Ное 2024, 22:54 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Незаконна ограда- бездействие на РДНСК
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
33 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Незаконна ограда- бездействие на РДНСК
Здравейте, имам следния проблем. Съседите ни на село са направили масивна ограда /в същност парцелът им е общински, а съседите са една общинска институция/, която обаче е навлязла изцяло в нашия имот. Подал съм жалба до РДНСК, от общината е издаден констативен протокол за незаконно строителство, понеже оградата е без строителни книжа. Освен това съм наел геодезист, който е направил заснемане, от което се вижда, че е оградата е в моя имот. От РДНСК обаче не предпиемат нищо- било гражданско правен спор.
Разбира се, че съм се консултирал с адвокат, но искам да попитам и тук. Има ли смисъл да им изпращам нотариална покана, с която да им определя някакъв наем за местото. Поне да имам някаква компенсация, че лозето, което засях е с около 60 квадртата по-малко заради тях?
Благодаря предварително!
Разбира се, че съм се консултирал с адвокат, но искам да попитам и тук. Има ли смисъл да им изпращам нотариална покана, с която да им определя някакъв наем за местото. Поне да имам някаква компенсация, че лозето, което засях е с около 60 квадртата по-малко заради тях?
Благодаря предварително!
- motoroler5
- Младши потребител
Re: Незаконна ограда- бездействие на РДНСК
На базата на констативния протокол за незаконно строителство, ако наистина общината е издала такъв, поискайте да го препрати на съответната РДНСК. Ако до сега Общината не го е сторила, от самата РДНСК, поискайте да издаде заповед за премахване на незаконното строителство, като поясните че в общината има създадено производство по въпроса.Ако в предвидения от закона срок Н-ка на съътветната РДНСК си направи оглушки или откаже да издаде заповедта за преахвае на незаконното строителство обжалвайте мълчаливия или формалния отказ пред съответния окръжен административен съд. Без адвокат и то познавач на материята, няма да минете!
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
julyanvonemona, благодаря за отговора, но не знам дали не е късно за обжалване на мълчливия отказ пред администратривен съд. Все пак констативния протокол е изпратен в РДНСК преди около една година и от тогава от тях няма нищо.
- motoroler5
- Младши потребител
Строителството на ограда без строителни книжа е едно, а разполагането на въпросната в чужд имот – съвсем друго нещо. Доколкото началникът на РДНСК разполага с правомощия да спре, съответно – да разпореди премахването на незаконния строеж, дотолкова въпросите относно местоположението на общата Ви граница с общинския имот са извън тези правомощия. Можете да обжалвате отказа (формален или мълчалив) на началника на РДНСК да предприеме действия за премахване на незаконната ограда (ако сте изпуснал съответните срокове – подайте ново искане в същия смисъл, и този път проследете срока). Но за защита на правото Ви на собственост следва да предявите срещу общината иск по чл. 109 от ЗС. Към този иск можете да присъедините и иск за обезщетение за претърпените загуби (евентуално).
Дано да съм бил достатъчно ясен, че ме мързи да пиша повече.
Дано да съм бил достатъчно ясен, че ме мързи да пиша повече.
- magodeoz
- Активен потребител
magodeoz, благодаря, беше напълно ясен.
- motoroler5
- Младши потребител
Строителството на ограда без строителни книжа е едно, а разполагането на въпросната в чужд имот – съвсем друго нещо
magodeoz! прав си но отново настоявам за мислене в причинно-следствен план! Премахването на една незаконно построена ограда, физически премахва и накърненото право на собственост, ако такова има. В чисто оперативна последователност най-напред motoroler5 трябва да се опита ангажиране началника на съответната РДНСК със компетентните му по закон задължения, а ако има накърнено право на собственост, там нещата ся значително по трудни, както за доказване така и в съдебно-административно отношение и освен всичко гълтат време.
-
Незаконната ограда може да бъде заменена със законна такава, но проблемът да остане. В този смисъл от такова лечение ще се повлияе симптоматиката, но не и причинителят.
- magodeoz
- Активен потребител
magodeoz написа:Незаконната ограда може да бъде заменена със законна такава, но проблемът да остане.
Това не го разбрах! Как оградата ще стане законна, а собствеността на терена ще остане чужда?
- probcho
- Активен потребител
Как оградата ще стане законна, а собствеността на терена ще остане чужда?
Много просто, като не си потърсиш собствеността (ако наистина имаш такава) по съответния ред.
-
А според вас до кого е правилно адвокатът да изпрати нотариалната покана- до кмета на съответната община собственик на имота или до директора на институцията, която го ползва?
- motoroler5
- Младши потребител
Не съм много сигурен дали нотариалната покана е приетия процесуален ред между отделните лица и публичните институции (държавата или общината), но по принцип собственост се изисква от титгула - кмета, ако имота го държи общината - съответно областния управител.
-
А за каква нотариална покана става въпрос?
- magodeoz
- Активен потребител
magodeoz написа:А за каква нотариална покана става въпрос?
Да предаде владението на заеманата неправомерно част от нашия имот.
- motoroler5
- Младши потребител
Според мен - няма нужда от нотариална покана. Просто напишете искане в този смисъл, и го подайте в деловодството на съответната община.
- magodeoz
- Активен потребител
magodeoz, от една страна сте прав. До колкото нотариалната покана удостоверява само връчването и датата на връчване на едно писмено заявление, входящият номер върши същата работа, когато получателят е държавна/общинска администрация.
Няма ли обаче един друг риск. При подаване на "заявление" до общината за освобождаване на имота и липса на реакция от тяхна страна, не е ли това мълчалив отказ. Който може би не може да се обжалва, защото не е ИАА. А в едно евентуално производство по ЗС ще има ли това заявление доказателствена стойност, че съм предявил исканията си пред общината/което съм чувал, че е много важно от своя страна/?
Няма ли обаче един друг риск. При подаване на "заявление" до общината за освобождаване на имота и липса на реакция от тяхна страна, не е ли това мълчалив отказ. Който може би не може да се обжалва, защото не е ИАА. А в едно евентуално производство по ЗС ще има ли това заявление доказателствена стойност, че съм предявил исканията си пред общината/което съм чувал, че е много важно от своя страна/?
- motoroler5
- Младши потребител
А може би оградата все пак да не е във вашия имот, както си мислите, поради което правилно не се премахва. А относно строителното разрешение не за всяка ограда е нужно такова.
- Bai_Ganjo
- Потребител
Bai_Ganjo, може и така да е, но в случая не е. Както вече писах, ангажирах геодезиста, който отговаря за селото, да направи заснемане на оградата и от него се вижда, че са завзели 60 кв. м. А относно разрешението за строеж- мисля, че масивна ограда около 2 метра си е строеж и трябва разрешение /писал съм, че и конст. протокол има/.
- motoroler5
- Младши потребител
Заявлението, с което ще поискате от общината да освободи неправомерно завзетия имот (част от него) е един вид жест от Ваша страна, целящ постигането на извънсъдебно решаване на проблема. Не е условие за предявяване на иск по чл. 109 от ЗС.
- magodeoz
- Активен потребител
А относно строителното разрешение не за всяка ограда е нужно такова.
Bai_Ganjo Я малко мотивирайте горния си пост!
-
Не искайте невъзможни неща, julyanvonemona. Може би, в друго време, на друго място...
- magodeoz
- Активен потребител
33 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Назад към Строителство и регулация
|
|