начало

Юридическият факултет на ПУ спечели националните кръгове на състезанието Phillip C. Jessup Юридическият факултет на ПУ спечели националните кръгове на състезанието Phillip C. Jessup

НЕПОЧТЕН БРОКЕР

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

НЕПОЧТЕН БРОКЕР

Мнениеот vesela_alesev » 11 Юни 2011, 17:45

Здравейте!
Обръщам се с молба за мнение. Дори не знам кого да попитам или помоля за помощ. Продавам вила, която е на мое име документално, но морално си знаем, че това е вилата на майка ми. Тя отхвърли наетата от мен брокерка. Намерила си била по-добра. Както и да е, стигнахме до сделка. Обаждат ми се брокерката, майка ми и бъдещият купувач, че той трябвало да заплати на брокерката комисионна, но тя не му била казала и така цената ставала много висока и аз трябва да сваля съответната сума (1000лв) от цената. Майка ми реве, че нерви нямала и ме моли да се съглася.
Въпросът ми е : има ли право брокерът да иска комисионна при положение, че купувачът е прочел обявата за вилата в интернет и се е обадил. Той не е наемал брокер да му търси къща. Аз мисля, че не е законно. Ако и вие мислите така, бихте ли ме посъветвали какво да направя
Предварително благодаря
vesela_alesev
Нов потребител

Re: НЕПОЧТЕН БРОКЕР

Мнениеот Гост. » 11 Юни 2011, 18:41

vesela_alesev написа:Въпросът ми е : има ли право брокерът да иска комисионна при положение, че купувачът е прочел обявата за вилата в интернет и се е обадил. Той не е наемал брокер да му търси къща. Аз мисля, че не е законно. Ако и вие мислите така, бихте ли ме посъветвали какво да направя

От него- категорично не.
От вас- ако имате договор с нея-съгласно договореностите в договора. Ако нямате- не дължите.
Ако майка ви има задължения към нея- ще се наложи тя да отговаря по тях( макар да е странно... тя не е собственик на продавания имот, ерго- какви пък задължения да има), но при тези "морални съображения" преценката си е ваша- дали ще се разделите с 1000.00лв. от продажната цена.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот nikiboy » 11 Юни 2011, 21:23

С една дума - Вие като собственик ( по документи ) на имота, подписали ли сте някакви договори, декларации или каквито и да е документи с този брокер?
Ако да - какви,
ако не - въпрос на ваш избор дали да му заплатите нещо или да му дадете кутия бонбони. Особено ако той не е намерил клиента.
nikiboy
Потребител

Мнениеот namakak » 11 Юни 2011, 23:55

Във вашият случай купувачът не е длъжен да плаща комисионна.Той е възможно да ползва адвокатски услуги,за да провери в детайли истинската собственост или каквито и други съображения за сигурност на почтенната сделка.
Брокерът е нает от вас.Усети ли,че шикалкавите нещо,ако има контакт с купувача,може да ви отмъсти с неверни данни и да загубите клиента.Правят и друг номер.Без вас пускат обява в интернета и когато им се обади следващ клиент за вашия обект,започват да го обезкуражават с измишльотини.
Съвет от мен,продавай без да се замисляш,за да не попаднете в състояние на още по-ниска продаваема цена в бъдеще.
Ако брокерката няма контакт с купувача,въобще не я канете на сделката,а си определете с бъдещия собственик следваща дата при нотариус,за да ви поясни какви документи ще бъдат изискани още.Защото ще договаряте и плащането на нотариалните такси,няма да са само тея 1000 лева..
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот namakak » 12 Юни 2011, 20:21

И защото усещам ,че нещо нямам конкуренция в отговора ,който ви устройва ще допълня,че брокер който ви каже:Дано само някой да се залепи за вашия имот...
От мен да знаеш,заслужил си е и 1000 та евро в предварителния договор.За да не ви избяга клиента.И да спечелите и в двата варианта ,които ви е предложил брокера.
Така ,че брокерът не е некоректен.Напротив ,гледа да ви е успешна сделката и в двата варианта :wink: :D
Успех :D
Аватар
namakak
Потребител

Назад към Покупко-продажба