начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

одържавен частен имот

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: одържавен частен имот

Мнениеот magodeoz » 01 Юни 2011, 12:54

Едва ли това е теза. По-скоро - предположение, напълно допустимо, при това. Следва да се има предвид също, че отчуждаването и актуването на един имот са две съвсем различни неща. Ако отчуждаването е извършено законосъобразно, и общината е упражнявала фактическо владение от даден момент нататък - неизплащането на дължимото (евентуално) обезщетение не е пречка за придобиване на имота по давност (основание, годно да те направи собственик, непрекъснато фактическо владение, и тъй нататък).
По-интересна е самата процедура по установяване на това право. Съгласно приложимите норми, следва да са налице два фактически състава:
1. Заповед за завземане на имота;
2. Прогласяване на придобивната давност.
Очевидно, след това няма пречка имотът да бъде актуван като общински.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 01 Юни 2011, 17:00

Не опонирам а просто питам! Може ли да се счита че въпросната заповед представлява animus vector (поправете ме ако греша в латинския) от която на сетне започва да тече придобивната давност.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 01 Юни 2011, 17:07

По-скоро това е обективният елемент от владението - corpus posesionis. По-нататък следва субективният елемент - animus posidendi. Това обаче е оборима презумпция, и точно тук става интересна процедурата. В тези случаи обстоятелствената проверка е заменена с едностранен властнически акт.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 01 Юни 2011, 17:13

В тези случаи обстоятелствената проверка е заменена с едностранен властнически акт.
. Понеже никъде в нормативната уредба не се среща изричен текст със такова значение, по силата на какво Вие magodeoz правите тази презумпция.
Последна промяна julyanvonemona на 01 Юни 2011, 17:37, променена общо 1 път
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 01 Юни 2011, 17:34

Ха сега! Хванахте ме натясно... :D
От една страна, имаме ЗОС - чл. 8 (2). Там пише, че "редът за придобиване на право на собственост ... се определя с наредба на общинския съвет при спазване на разпоредбите на този закон ...";
От друга страна - какво точно пише в съответните общински наредби - трудно ми е да формулирам общо правило, защото не ги познавам всичките. В тази на най-голямата ни община, например (чл. 7 (4) пише, че прогласяването става при условията на чл. 79 (1) от ЗС. Там обаче не е описана процедура, а само основание.
Как точно следва да изглежда актът на прогласяването - :?:
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 01 Юни 2011, 17:44

Хайде сега продължавайте да опонирате на моята теза, че "общинара е негодник по дефиниция" . За такъв важен елемент от битието какъвто е правото на собственост никой от те създатели на общинарските наредби не са се постарали да помислат за всичко това. Съвсем отделен въпрос е че и в ЗС в годините на демокрацията следваше също да се промулгира нещо повече по въпроса.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 01 Юни 2011, 17:50

Нали знаете - виновността е с оглед на личността, не с оглед на служебното положение... Пък и законодателите (които са изначално премъдри), също и общинските съветници (не по-малко премъдри от първите, просто със стеснено приложно поле) - сами си ги избираме.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 01 Юни 2011, 18:35

Пък и законодателите (които са изначално премъдри), също и общинските съветници (не по-малко премъдри от първите, просто със стеснено приложно поле) - сами си ги избираме

Уви така е!
Намирам горният Ви пост за една по "свободна" кавър версия на казаното от Ото фон Бисмарк, на племеник му Александър Батемберг, след абдикирането му от българският престол. Няма да го цитирам защото съм убеден че го знаете.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот alexshar » 13 Юни 2011, 14:43

Много интересни неща ми пишете, макар че не всичко разбрах.Да, на мен също ми обясниха , че проблема е в давността.Имота е на баща ми и чичо ми . Те винаги са били спокойни , че имат нотариален акт и че си плъщат данъци, макар че в даден момент данъчните объркват с.Игнатиево със с.Иганово.Когато те вече са болни и нямат възможност да се занимават с имота, макар и от разстояние, братовчедка ми открива грешката и иска да си плати данъците , чак тогава и казват , че немотгат да издадат скица , защото имота е одържавен по давност.При моите проучвания ми твърдяха , че също така е одържавен, защото дядо ми бил обезщетен, което не е така и има документи за това.Не са ни изпращали и не са ни уведомявали.
2. Прогласяване на придобивната давност.
В общината има една жена в общински имоти, която е издала всички актове, въпреки че тя и всички знаят чий е имота.Не мога да си обясня какви са тези интереси и какво следва от тук нататък.От документацията , която видях до момента няма извършена обстоятелствена проверка.
Иска ми се наистина да ми препоръчате адвокат, който разбира от тези неща, както казвате и може да даде някаква надежда за успешно развитие на евентуално дело.
alexshar
Нов потребител

Мнениеот nk7702n » 13 Юни 2011, 15:07

ЛС са Ви изключени, за да Ви отговоря на съобщението.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 13 Юни 2011, 15:53

nk7702n написа:ЛС са Ви изключени, за да Ви отговоря на съобщението.

И аз така.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот alexshar » 13 Юни 2011, 16:20

включени са, благодаря
alexshar
Нов потребител

Мнениеот kirile » 16 Юни 2011, 12:55

Явно не сте единствен с подобен казус. Аз също в момента спестявам пари , за да заведа дело срещу Общината , защото от документите , които съм открил до момента е видно , че държавата не е платила полагащото се обещетение за отчужден през 1975 г.имот на моите наследодатели и се е разпоредила незаконосъобразно с него , преди да придобие право на собственост чрез изплащане на обещетението. Изведнъж през 2007 г. Общината си съставя от въздуха акт за частна общинска собственост на имота. Много народ е ощетен по онова време , просто трябва по съдебен ред да си потърсим правата , което за съжаление е скъпо начинание !
kirile
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 16 Юни 2011, 15:01

kirile
Много народ е ощетен по онова време , просто трябва по съдебен ред да си потърсим правата , което за съжаление е скъпо начинание !

За щастие че начинанието е скъпо. Ако има действителни права за вземания начинанието хич не е скъпо. Мислете и си взимайте решение сам дали да плащате или не и на кого да плащате.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 16 Юни 2011, 19:10

kirile написа:... за да заведа дело срещу Общината , защото от документите , които съм открил до момента е видно, че държавата не е платила ...

Ще заведете дело срещу Общината, щото Държавата не е платила? Ей затуй сме на това дередже!
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот kirile » 18 Юни 2011, 15:19

Ами може би и срещу двете , защото през 1975 г. държавата в лицето на градски народен съвет издава заповед за отчуждаване , а през 2007 г. Общината си съставя Акт за частна общинска собственост , макар че считам , че в случая държавата се представлява от Общината по местонахождение на имота.
kirile
Потребител

Предишна

Назад към Строителство и регулация