- Дата и час: 28 Ное 2024, 19:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Чл.225 от ЗУТ???
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
84 мнения
• Страница 4 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Re: Чл.225 от ЗУТ???
Едва ли търси това. Практиката е, че заповедите за премахване се издават без оглед на времето на съставяне на констативния акт. Обикновено срокът е доста по-кратък (до 6 месеца), но понякога има и изключения. По-важното във Вашия случай обаче е, че най-вероятно преди да бъде издадена заповед ще ви бъде съставен нов констативен акт, тъй като година и половина е доста голям период и чисто хипотетично ако на базата на стария акт се издаде заповед за премахване на двуетажна сграда, към момента етажите може да са три и третия няма да могат да го бутнат. Така че.. няма фиксиран срок, като това многократно е потвърждавано от съдебна практика.
- whiskey
- Потребител
whiskeyако внимателно сте следил kirile Той цели някак си да отпадне констативния акт НО! да продължи да действа (до колкото въобще може да действа) подадената преди това от него молба за издаване на строителни книжа (разрашение за строеж), т.е. все се едно че няма извършено незаконно строителство. Това поведение аз бих нарекъл със термина автомимикрия (криене от себе си). Номерът минава ама той не е уцелил времето. Фактът на незаконното строителство вече е заведен в архивните книги на компетентните органи. Да не говорим, че добрият съсед - винаги активен и вечно буден - е полагал полага и ще полага непрекъснати грижи този факт да не се стопи в пространствено времевия континУУм.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
julyanvonemona, не можеш да си представиш колко си прав. Добрият съсед не просто не спи, той бди
- whiskey
- Потребител
Благодаря , че се отзовахте на питането ми ! Молбата за издаване РС ведно с инвестиционния проект съм подал 2 месеца преди съставянето на констативния акт , който между другото е по чл.224 от ЗУТ , тоест обекта не подлежи на бутане , тъй като става въпрос за преустройство - смяна на предназначението на законен обект , без строително монтажни дейности. Затова ме интересува къде в ЗУТ е упоменато в какъв срок (незнам как да се изразя) отпада - свършва правната сила - стойност на този констативен акт , защото мисля , че ще се съгласите с мен , че той не може да виси неопределен период във времето , при положение , че е неоснователен и администрацията няма интерес нито да издаде заповед по него , нито да състави нов акт , а поросто на основание съществуващ акт да отказва да издаде РС. При тези обстоятелства ми е необходимо да намеря правната дефиниция за така да се каже срока на валидност на този акт и да докажа , че той не може да бъде основание за отказ за издаване РС.
- kirile
- Потребител
whiskey написа:julyanvonemona, не можеш да си представиш колко си прав. Добрият съсед не просто не спи, той бди
За интересите на моя съсед бдят връзките му в районната администрация и той спи спокойно , за разлика от мен без връзки !
- kirile
- Потребител
julyanvonemona написа:whiskeyако внимателно сте следил kirile Той цели някак си да отпадне констативния акт НО! да продължи да действа (до колкото въобще може да действа) подадената преди това от него молба за издаване на строителни книжа (разрашение за строеж), т.е. все се едно че няма извършено незаконно строителство. Това поведение аз бих нарекъл със термина автомимикрия (криене от себе си). Номерът минава ама той не е уцелил времето. Фактът на незаконното строителство вече е заведен в архивните книги на компетентните органи. Да не говорим, че добрият съсед - винаги активен и вечно буден - е полагал полага и ще полага непрекъснати грижи този факт да не се стопи в пространствено времевия континУУм.
Аз не целя този факт да се стопи във времето , искам просто в разумни срокове процедурата да приключи , независимо по какъв начин , нищо повече от това. Но понеже акта е пълен въздух под налягане , явно съседа и районната администрация нямат интерес да приключват като съвсем нормално си издадат заповедта , пък да си ги мерим в съда дето се вика.
- kirile
- Потребител
kirile , на път сте да осъзнаете че патовата ситуация в която е поставен Вашият казус непрекъснато се жажда от всеки произволно взет общинарски (и не само) чиновник.
-
Благодаря за съвета , но и така не се получава. Подал съм възражение в законоустановения срок след връчването на констативния акт преди 1,5 г. , с което включително поисках повторна проверка за отстраняване на недоразумението , но администрацията изобщо не реагира на молбата ми. Акта е съставен в мое отсъствие , без свидетели и без достъп до обекта. Установените нарушения са - боядисване на стените и таваните на обекта , полагане на нова подова настилка и премахване на част от стената , която не е носеща , между двете ми съседни помещения , това е описано в акта.Обектите ми по документ за собственост и строителни книжа са за 2 бр. гаражи , които преустройвам в жилище по чл.38 ал.5 от ЗУТ. Преписката беше изпратена на РДНСК и върната на районната администрация с указание да довършат процедурата , тоест кмета да издаде заповед по чл.224 от ЗУТ , но това беше преди 1 г. и още не се случва , което ме лишава от възможността да обжалвам административния акт по съдебен ред.
- kirile
- Потребител
По административно дело имам заключение от вещо лице инж. конструктор и към инвестиционния проект имам доклад от фирма за строителен надзор , че въпросната стена не е носеща и с преустройството по никакъв начин не се засяга конструкцията на сградата. При това положение , доколкото знам , не се изисква разрешение за строеж и това , че съм обединил два мои гаража , не значи че има незаконен строеж или че помещенията са жилищни. Проблема е , че не се издава заповед , която мога да обжалвам по съдебен ред и да се приключи процедурата , като с това ще отпадне основанието за отказ за издаване РС. Имам писмен отговор от районната администрация , че след приключване на процедурата по чл.224 от ЗУТ , веднага ще ми бъде издадено РС , но не казват нищо по въпроса , че приключването на процедурата зависи от тях и защо 1,5 г. не я приключват или най-малкото защо не се предвижва , съгласно указанията на РДНСК и кмета не издава заповед.
- kirile
- Потребител
kirile, Ако си внимателен и проучиш чл.214 ЗУТ и АПК можеш да изиграеш поредица от карти като предизвикаш отново издаване на заповед, после обжалване на мълчалив отказ и по този начин да раздвижиш общинарската администрация. Мога точно ход по ход да ти кажа как да направиш това, но нямам намерение да ям хляба на адвокатите, така че продължавай да се оправяш сам!
-
Ако имаш някакво конструктивно предложение , моля да ми го кажеш. Няма да издеш хляба на адвокатите , защото съм с доста дела и имам двама адвокати , на които плащам вече втора година , не се оправям сам , но и адвокатите ми на този етап нямат идея как можем да накараме администрацията да си свърши работата , при положение , че дори не изпълнява разпореждането на РДНСК и нямаме издаден административен акт , който може да обжалваме по съдебен ред , нямаме и отказ за издаване на заповед. Мисля , че е смешно и абсурдно да пиша молба до администрацията с текст - ама моля Ви се , защо не издавате заповед за незаконен строеж , заповядайте на трапеза вкъщи , да се почерпим па да изпишете пустата му заповед или нещо подобно в този смисъл. Може би чакат да дам рушвет , за да се издаде въпросната заповед ?!
- kirile
- Потребител
Конструктивното предложение не става с две думи, а аз съм от мързеливите.
-
A вариант да обжалвате мълчалив отказ?
- whiskey
- Потребител
Простете, че не съм чела цялата ви тема, но whiskey и емонският ми приятел прочетох, та се закачам за техните думи- недопустима е жалба срещу отказ( па макар и мълчалив) да се издаде заповед по реда на чл. 225 ЗУТ. Ако в това е спора.
Отделно- заповед по чл. 224 кмета може и да не издаде, ако не са налице фактическите основания за това. А явно е да не са ( "съм обединил два мои гаража , не значи че има незаконен строеж или че помещенията са жилищни").
Това е верния отговор! Но трябва да спазиш срока, защото отново няма да се произнесат ( в местната администрация само търтеят , според мен) и да жалите мълчаливия отказ.
Отделно- заповед по чл. 224 кмета може и да не издаде, ако не са налице фактическите основания за това. А явно е да не са ( "съм обединил два мои гаража , не значи че има незаконен строеж или че помещенията са жилищни").
Имам писмен отговор от районната администрация , че след приключване на процедурата по чл.224 от ЗУТ , веднага ще ми бъде издадено РС , но не казват нищо по въпроса , че приключването на процедурата зависи от тях и защо 1,5 г. не я приключват или най-малкото защо не се предвижва , съгласно указанията на РДНСК и кмета не издава заповед.
julyanvonemona написа: kirile, Ако си внимателен и проучиш чл.214 ЗУТ и АПК можеш да изиграеш поредица от карти като предизвикаш отново издаване на заповед, после обжалване на мълчалив отказ и по този начин да раздвижиш общинарската администрация. Мога точно ход по ход да ти кажа как да направиш това, но нямам намерение да ям хляба на адвокатите, така че продължавай да се оправяш сам!
Това е верния отговор! Но трябва да спазиш срока, защото отново няма да се произнесат ( в местната администрация само търтеят , според мен) и да жалите мълчаливия отказ.
- Гост.
- Старши потребител
Според адвокатите ми КА не е индивидуален административен акт , който можем да обжалваме по съдебен ред , нужна ни е заповед по този КА , за да обжалваме и понеже няма такава , КА виси неизвестно докога. Имам отказ за издаване РС и отказ за издаване УТ , които в момента обжалвам по съдебен ред , но и в двете административни дела този КА се ползува като аргумент за отказите от районната администрация.
- kirile
- Потребител
Че КА не е годен за обжалване ИАА е повече от ясно. Действително порових се и Поли е напълно права, че обжалване на отказ по чл. 225 е недопустим. И докато им висящо незаконно строителство архитекта няма как да ти пусне РС. Наистина шантава ситуация...
- whiskey
- Потребител
И докато им висящо незаконно строителство архитекта няма как да ти пусне РС. Наистина шантава ситуация...
whiskey В момента няма висящо производство за незаконно строителство
-
И аз мисля , че КА по чл.224 от ЗУТ сам по себе си не може да доказва наличие на висящо производство. Ако имаше издадена заповед , която да обжалвам в момента , може да се приеме , че има висящо производство като аргумент за отказа за издаване РС , но в случая аргумента е само съставен КА и то преди 1,5 г.
- kirile
- Потребител
84 мнения
• Страница 4 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Назад към Строителство и регулация
|
|