- Дата и час: 28 Ное 2024, 19:45 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Въпрос за външна тоалетна и септична яма без документи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
20 мнения
• Страница 1 от 1
Въпрос за външна тоалетна и септична яма без документи
Здравейте,
Закупих си място в малко селце близо до Варна с намерение за строеж на къща в близките няколко години. Това което ме притеснява е, че в мястото има построени външна тоалетна и септична яма, които не съществуват на документи. Намират се откъм страната на улицата, но и двете са на по-малко от 3м от оградата. Въпросът ми е дали ще могат да останат или ще трябва да ги бутам преди да мога да си взема разрешително за строеж или да почна самия строеж? Съответно ако могат да останат - как да ги узаконя, или пък ако не могат - няма ли начин поне тоалетната да остане до приключването на строежа?
Уточнение - селото има водоснабдяване, но няма канализация. Мястото е в регулация, закупено е с разрешително за строеж и пълна документация заедно с планове за къща, но разрешителното за строеж е изтекло скоро.
Благодаря предварително.
Поздрави,
Георги
Закупих си място в малко селце близо до Варна с намерение за строеж на къща в близките няколко години. Това което ме притеснява е, че в мястото има построени външна тоалетна и септична яма, които не съществуват на документи. Намират се откъм страната на улицата, но и двете са на по-малко от 3м от оградата. Въпросът ми е дали ще могат да останат или ще трябва да ги бутам преди да мога да си взема разрешително за строеж или да почна самия строеж? Съответно ако могат да останат - как да ги узаконя, или пък ако не могат - няма ли начин поне тоалетната да остане до приключването на строежа?
Уточнение - селото има водоснабдяване, но няма канализация. Мястото е в регулация, закупено е с разрешително за строеж и пълна документация заедно с планове за къща, но разрешителното за строеж е изтекло скоро.
Благодаря предварително.
Поздрави,
Георги
- gmoskov
- Нов потребител
Re: Въпрос за външна тоалетна и септична яма без документи
.
Последна промяна probcho на 07 Авг 2011, 19:29, променена общо 1 път
- probcho
- Активен потребител
Да ама жената не и харесва къщата за която е РС-то и за която имаме планове и всички документи, а иска нещо съвсем различно. Предполагам, че ще трябва да вадим всичко на ново и тогава сигурно външната тоалетна и септичната яма ще се окажат проблем?
- gmoskov
- Нов потребител
Това трябва да се разберете със съпругата си ние от форума сме странични лица.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Със съпругата ми се разбираме прекрасно, благодаря за загрижеността Както сигурно си личи от въпросите ми, преди не съм се занимавал с подобни дейности и може би не използвам правилните термини, но все пак мисля, че въпросите ми са достатъчно конкретни.
В опит да конкретизирам още повече - това, с което страничните лица от форума могат да ми помогнат, е да ми дадат насока за това дали гореспоменатите постройки биха се оказали пречка за строенето на къща, различна от тази за която вече имам планове и изтекло разрешително за строеж.
Шегите и закачките са добре дошли, но и малко допълнителна информация няма да е излишна
Благодаря предварително!
В опит да конкретизирам още повече - това, с което страничните лица от форума могат да ми помогнат, е да ми дадат насока за това дали гореспоменатите постройки биха се оказали пречка за строенето на къща, различна от тази за която вече имам планове и изтекло разрешително за строеж.
Шегите и закачките са добре дошли, но и малко допълнителна информация няма да е излишна
Благодаря предварително!
- gmoskov
- Нов потребител
Бих казал, че всъщност имате само една поляна, нищо повече. Имате РС, което е изтекло и отгоре на това проекта е за нещо съвсем друго от вашите желания. Имате и тоалетна, която няма как да бъде узаконена - първо септичните ями ги забраниха отдавна, второ не е спазено нормативното разстояние от улицата...
Дали могат да останат... не знам. Вероятно да, ако не пречат на строежа и ги опишете като "временни постройки" до завършване на строежа. Е, вероятно ще трябва да "почерпите" някой служител.
Дали могат да останат... не знам. Вероятно да, ако не пречат на строежа и ги опишете като "временни постройки" до завършване на строежа. Е, вероятно ще трябва да "почерпите" някой служител.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
.
Последна промяна probcho на 07 Авг 2011, 19:31, променена общо 1 път
- probcho
- Активен потребител
Но желаещият, може да си преработи проекта по чл.154 от ЗУТ и след това да пристъпи към изпълнението на "това дето му изнася".....
probcho ако РС е загубило действие поради изтичане на срока по чл.153 (2), чл.154 ЗУТ е неприложим!
-
Извинявам се на всички които се потрудиха да ми отговорят, понеже се оказа, че не съм проверил фактите докрай. Имам две разрешителни за строеж - едно за оградата и едно за къщата. Оказа се, че това за оградата му е изтекъл срока, но оградата така или иначе вече е построена. Това за къщата е издадено през юли 2007, и май за да е валидно е трябвало да започне строителство преди юли 2010, което не се е случило.
Като допълнителен проблем от строителната линия няма и помен понеже земята е била обработвана.
След тези уточнения, ще се радвам на каквато и да е информация по следните въпроси:
Благодаря предварително,
Георги
Като допълнителен проблем от строителната линия няма и помен понеже земята е била обработвана.
След тези уточнения, ще се радвам на каквато и да е информация по следните въпроси:
- - Мога ли да удължа срока на разрешителното, при положение, че искам да променя и плановете на къщата?
- - Трябва ли да се притеснявам от септичната яма и външната тоалетна, при положение, че разрешителното за строеж може да се поднови?
Благодаря предварително,
Георги
- gmoskov
- Нов потребител
julyanvonemona написа:Но желаещият, може да си преработи проекта по чл.154 от ЗУТ и след това да пристъпи към изпълнението на "това дето му изнася".....
probcho ако РС е загубило действие поради изтичане на срока по чл.153 (2), чл.154 ЗУТ е неприложим!
В опит да тълкувам неща от които не разбирам, ако разрешителното ми за строеж е издадено на 16-ти юли 2007, значи ли, че имам 10 дена за да не изпусна срока споменат в чл.153 (2)? И какви са стъпките за презаверяване?
- gmoskov
- Нов потребител
Срока по чл. 152, ал. 2 е изтекъл, доколкото разбирам. Всеки момент ще изтече срока по ал. 3, което ще доведе до загубване на правно действие на проекта Ви. Така че бързайте "да хванете влака", ако искате да разчитате на това РС и след това да правите проекти за съществени отклонения по чл. 154. Ама моят съвет е- вместо да правите такива еквилибристики, просто съборете въпросната тоалетна и септична яма и си проектирайте къща, каквато ще се харесва на Вас и на жена Ви. А може и да не се наложи да ги събаряте, ако общинарите не са много педантични.
- bgarch
- Потребител
bgarch написа:Ама моят съвет е- вместо да правите такива еквилибристики, просто съборете въпросната тоалетна и септична яма и си проектирайте къща, каквато ще се харесва на Вас и на жена Ви.
На мен също не ми се правят такива сложни изпълнения, но макар и бе никакъв опит в борбата с тези институции, подозирам, че ще ми отнеме по-малко нерви и време, а и ще ми излезе по-евтино да ги преправя така нещата, вместо да почна всичко от начало. Коментарите по горното "твърдение" са добре дошли.
- gmoskov
- Нов потребител
gmoskov. Послушайте съвета на bgarcfh даден в последните две изречения на пнеговия пост. За другите доказателствени действия свързани с удължаване срока на строителното разрешение ще ви струват повече средства и нерви от колкото нов проект и ново РС!
-
julyanvonemona написа:gmoskov. Послушайте съвета на bgarcfh даден в последните две изречения на пнеговия пост. За другите доказателствени действия свързани с удължаване срока на строителното разрешение ще ви струват повече средства и нерви от колкото нов проект и ново РС!
Ще го послушам с най-голямо удоволствие, стига първо да си изясня нещата за себе си. За да ми издадат ново РС, понеже нямаме канализация, няма ли да трябва да правя нова черпателна яма или да си слагам пречиствателна станция? От тази гледна точка, ако е вярна разбира се, може би разходите по ново РС ще са по-големи?
- gmoskov
- Нов потребител
Възможни са и двете решения и с изгребна яма и с пречиствателна станция
-
julyanvonemona написа:Възможни са и двете решения и с изгребна яма и с пречиствателна станция
А възможно ли е да си "преустроя" септичната яма в изгребна като и излея дъно? Тогава ще ме лови ли ограничението от чл.47 (2), че не трябва да е на по-малко от 3м от границите? Виждам, че изгребна яма там не се упоменава, а в чл.87 (1) е спомената именно такава - т.е. като термин съществува.
- gmoskov
- Нов потребител
.
Последна промяна probcho на 07 Авг 2011, 19:32, променена общо 1 път
- probcho
- Активен потребител
Благодаря за подробния отговор.
Не мисля, че имам протокол за строителна площадка и строителна линия - документа го намерих, но данните не са попълнени и има подписи само на две места по него. Този протокол необходим ли е за презаверяването на РС ако оставя плана на къщата както си е или ще е необходим чак когате се пробвам да променя плана? Идеята ми е, ако на този етап липсата на този протокол се окаже проблем, само да презаверя РС за да си дам време, а по-нататък да се боря за промяна на плана на къщата.
Разбирам, но ако теоретично приемем, че успея да я "преустроя", ще попадам ли все още в забраната от чл.47 (2) или не?
probcho написа:gmoskov написа:- Мога ли да удължа срока на разрешителното, при положение, че искам да променя и плановете на къщата?
На този въпрос може да се каже след като се изясни въпроса с протокола за стр.площадка и строителна линия и ниво! Моето виждане по въпроса: може да се презавери разрешението за строеж и да измените вече одобрените планове при условията по чл.154 от ЗУТ! Презаверката става след подаване на молба към гл. архитект, придружена със документа за собственост, като посочете наличието на одобрени проекти и протокол за строителна площадка и строителна линия (предполагам, че сте ги получили заедно с другите строителни книжа - да не се забрави и заповедната книга на строежа), и искате заедно с удължаването на срока и да се промени титуляра на разрешението за строеж.
Не мисля, че имам протокол за строителна площадка и строителна линия - документа го намерих, но данните не са попълнени и има подписи само на две места по него. Този протокол необходим ли е за презаверяването на РС ако оставя плана на къщата както си е или ще е необходим чак когате се пробвам да променя плана? Идеята ми е, ако на този етап липсата на този протокол се окаже проблем, само да презаверя РС за да си дам време, а по-нататък да се боря за промяна на плана на къщата.
probcho написа:gmoskov написа:А възможно ли е да си "преустроя" септичната яма в изгребна като и излея дъно? Тогава ще ме лови ли ограничението от чл.47 (2), че не трябва да е на по-малко от 3м от границите? Виждам, че изгребна яма там не се упоменава, а в чл.87 (1) е спомената именно такава - т.е. като термин съществува.
Няма как "да преустроите" септичната яма от попивателна в изгребна (дори и да излеете "дъно"). За някои райони е задължително да има пречиствателна!
Разбирам, но ако теоретично приемем, че успея да я "преустроя", ще попадам ли все още в забраната от чл.47 (2) или не?
- gmoskov
- Нов потребител
Ако идеята е да използвате съществуващата септична яма като място за заустване на отпадните води от новата къща - не, няма да можете. Ако идеята е да я запазите, заедно с външната тоалетна, за да я използвате по време на строежа - можете, но ще трябва да я премахнете преди въвеждане в експлоатация на новия строеж.
- magodeoz
- Активен потребител
gmoskov написа:...няма ли да трябва да правя нова черпателна яма или да си слагам пречиствателна станция? От тази гледна точка, ако е вярна разбира се, може би разходите по ново РС ще са по-големи?
Пречиствателни съоръжения вече има на пазара в изобилие. Едно такова за еднофамилна къща струва около 3500 лева, заравя се в земята без да е нужно да се правят допълнителни бетонови кожуси, има срок на годност 50 години и водата, излизаща от него, е с качества за поливане на градинката. Ако трябва да направите изгребна яма и после да я обслужвате така, както повелява закона, само за половин година пречиствателното съоръжение ще Ви се изплати напълно. А септичните ями отдавна са недопустими. Не знам по проекта от 2007 година какво е предвидено, но по спомени мисля, че още тогава бяха недопустими. Така че май чуденето Ви е напразно, правете си нов проект, промяната на стария, ако въобще е възможна, ще Ви струва като цяло значително повече, отколкото да си направите нов проект.
- bgarch
- Потребител
20 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|