- Дата и час: 25 Ное 2024, 01:55 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Достъп до гърба на къща - граница на имот
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Достъп до гърба на къща - граница на имот
Здравейте!
Искам да поставя изолация на гърба на къщата ми, който е и граница на имота. За тази цел трябва да се работи в имота на съседа. Ама ли право съседа да ми откаже достъп?
Искам да поставя изолация на гърба на къщата ми, който е и граница на имота. За тази цел трябва да се работи в имота на съседа. Ама ли право съседа да ми откаже достъп?
- radev65
- Нов потребител
Re: Достъп до гърба на къща - граница на имот
Може да има, а може и да няма. Зависи.
- goblin
- Потребител
От какво зависи - дали е добър човек или от някакви законови разпоредби?
- radev65
- Нов потребител
Зависи от това дали е "добра" къщата Ви, образно казано. В тази посока са и законовите разпоредби.
- goblin
- Потребител
Къщата е кирпичена. Само тази стена е неизмазана (гол кирпич) и е северна. И, естествено, се разрушава - бавно, но сигурно. Необходимото време за ремонт е около 2 седмици. Ще трябва да се вдига скеле и т.н. Зоната за работа е максимум 2 метра в съседния имот, като в тази зона няма никакви насаждения.
- radev65
- Нов потребител
В такъв случай - опитайте се да се разберете по човешки със съседа си. Не е нужно да го "цакате" с разни норми - просто го помолете. Само за сведение - нужният Ви законов текст е в чл. 51 от ЗС. Има обаче много условия, които ще Ви усложнят доста живота, ако не успеете да се разберет по човешки със съседа си.
- goblin
- Потребител
goblin написа:В такъв случай - опитайте се да се разберете по човешки със съседа си. Не е нужно да го "цакате" с разни норми - просто го помолете. Само за сведение - нужният Ви законов текст е в чл. 51 от ЗС. Има обаче много условия, които ще Ви усложнят доста живота, ако не успеете да се разберет по човешки със съседа си.
И какви са тези условия според вас ? Мисля, че ако съседът не даде достъпа по-скоро неговият живот ще се усложни.
- Bai_Ganjo
- Потребител
Bai_Ganjo написа:goblin написа:В такъв случай - опитайте се да се разберете по човешки със съседа си. Не е нужно да го "цакате" с разни норми - просто го помолете. Само за сведение - нужният Ви законов текст е в чл. 51 от ЗС. Има обаче много условия, които ще Ви усложнят доста живота, ако не успеете да се разберет по човешки със съседа си.
И какви са тези условия според вас ? Мисля, че ако съседът не даде достъпа по-скоро неговият живот ще се усложни.
+1
-
Melly - Старши потребител
Чисто теоретично - може изведнъж да се окаже, че сградата е незаконно построена, че навлиза в чуждия имот по данни от КК, че няма разрешение за предвидените монтажни работи - такива неща. Ще се завърти една въртележка...
- goblin
- Потребител
Много Ви благодаря за отговора - мисля че ще свърши работа! Нямам намерение да се карам със съседа, само искам да му помогна да вземе правилното решение, защото се колебае. Времето за ремонт свършва, както и времето му за размисъл - тук съм категоричен.
- radev65
- Нов потребител
Goblin, чисто практически щом къщата от казуса е кирпичена, смятай дали когато е строена е било необходимо разрешение за строеж и тем подобни.
- Bai_Ganjo
- Потребител
Bai_Ganjo разрешение за строеж в тези геогравски дължини и ширини се изисква от 1898г. насам, че и от преди това, ако решим да правим по внимателен анализ на правната уредба от онова време. По това време строителството в значителната си част е осъществявано чрез технологията на керпича.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Разполагам с нотариален акт и скица на имота - всичко е законно.
- radev65
- Нов потребител
А някакви документи за постройката да имате?
- nk7702n
- Старши потребител
Не се сещам за други документи.
- radev65
- Нов потребител
Нотариалния акт не е гаранция за законност на постройката.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
При така изяснената фактическа обстановка ножът изглежда да е дървен, като че ли. Особено ако се приложи малко по-разширено тълкуване на нормата по чл. 151 (1).
- goblin
- Потребител
.
Последна промяна probcho на 11 Сеп 2011, 08:02, променена общо 1 път
- probcho
- Активен потребител
Ще тече кръв, разбира се. Ако Органът го използва като бухалка... То ще да е от незнание, обаче, не от лоши чувства.
- goblin
- Потребител
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Назад към Строителство и регулация
|
|