- Дата и час: 28 Ное 2024, 19:42 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Строително разрешение между 1960 -1965
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
17 мнения
• Страница 1 от 1
Строително разрешение между 1960 -1965
Здравейте, интересувам се къде да търся старо строително разрешение от 1960 до 1965 г. Къде може да се пазят такива документи и коя институция ги е издавала. Благодаря Ви предварително.
- kraska85
- Младши потребител
Re: Строително разрешение между 1960 -1965
1. Под дюшека.
2. Из старите шкафове.
3. Евентуално в общината, но ако са ги загубили все едно нямате разрешение.
2. Из старите шкафове.
3. Евентуално в общината, но ако са ги загубили все едно нямате разрешение.
- Bai_Ganjo
- Потребител
Трябва да го търсите на едно единствено място- в архива на Общината. Ама понеже знам от другата тема, че търсите строително разрешение за животновъдна сграда, мога да Ви кажа "под сурдинка", че по времето на т.нар. социализъм за сградите в стопанските дворове на практика не са се издавали разрешения за строеж (РС). И ако са се издавали- това е ставало много рядко. Не знам защо е било така, но това е факт. Винаги, когато съм търсил такива РС съм удрял на камък. В много от случаите съм се убеждавал лично (от все още живи участници в строителството), че никога не е било издавано РС. И това се е считало за нормално. Тъй де, бърза се с изграждането я на краварник, я на свинарник, я на овчарник, петилетката не чака, нима ще си играем на проектиране, одобряване на проекти, разрешения и прочие бумащини! Строило се е на принципа "строй и се не бой", пък и наистина не е имало от кого да се боят.
Така че моят съвет е- ако имате време и нерви, търсете в общинския архив, може пък да намерите нещо. Но шанса да намерите това, което търсите, клони към нулата. Опитайте се да си решите въпроса и без въпросното РС.
Така че моят съвет е- ако имате време и нерви, търсете в общинския архив, може пък да намерите нещо. Но шанса да намерите това, което търсите, клони към нулата. Опитайте се да си решите въпроса и без въпросното РС.
- bgarch
- Потребител
...мога да Ви кажа "под сурдинка", че по времето на т.нар. социализъм за сградите в стопанските дворове на практика не са се издавали разрешения за строеж (РС)
bgarch, това Ви "откритие" в повечето случаи не съответства на истината. Тогавашното ТКЗС се отнася към т.н. "обществени организации" и сградите за неговите нужди (на ТКЗС) са се разрешавали по реда на § 185 ППЗПИНМ "от председателя на ИК на ОНС или натоварено от него длъжностно лице" Следователно РС за такива сгради трябва да се търсят не в съответните общини а във фондовете на съответните окръжни държавни архиви. Моят скромен личен опит сочи че това обикновенно са разрешения издавани по Ген. план за целия стопански двор където отделните сгради са посочени под номера. с описание. В някои случаи са запазени и проекти - до колкото са правени!
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
julyanvonemona, това което твърдя, е цялата истина. В огромната си част селскостопанските сгради са строени без проекти и без разрешения за строеж. Ползвани са типови метални конструкции и се е строяло по нареждане на съответния стопански ръководител, отговарящ за селското стопанство в региона. С изключение на по- големите животновъдни комплекси. Ако такова нареждане наричаш разрешение за стоеж, тогава сигурно си прав. Трудно е да се каже какъв процент от селскостопанските сгради са строени по този начин, едва ли някой е правил статистика.
Не искам да споря с теб, искам просто да помогна на питащата, за да не си губи времето напразно.
Не искам да споря с теб, искам просто да помогна на питащата, за да не си губи времето напразно.
- bgarch
- Потребител
bgarch Щом така мислиш.... така да бъде!
-
Централизирано управление на архивите в България има от 1951 г. До 1988 г. архивните дирекции са административно подчинени на окръжните народни съвети. След това, когато окръжните съвети са закрити, архивите преминават към съответните общини. И така – до 1992 г, когато архивите преминават на пряко административно подчинение на ГУА при МС като звена на бюджетна издръжка. Сега има Държавна агенция "Архиви" с регионални дирекции в повечето бивши окръжни градове.
Това обаче – само за сведение. Вероятността в този архивен фонд да се намери разрешение за строеж на конкретен краварник от шейсетте години на миналия век наистина клони към нула. По-реално е да се намери (евентуално) генерален план за застрояване на стопанския двор, но то ще е в общината, не в държавните архиви.
Това обаче – само за сведение. Вероятността в този архивен фонд да се намери разрешение за строеж на конкретен краварник от шейсетте години на миналия век наистина клони към нула. По-реално е да се намери (евентуално) генерален план за застрояване на стопанския двор, но то ще е в общината, не в държавните архиви.
- goblin
- Потребител
"аз знам - което е било, все още е и ще пребъде"
- goblin
- Потребител
аз знам...
всяко знание е релативно във времето и субективно по същност
-
Субективни по същност и релативни към времето са преценките (и Вашата в това число), не знанията. А това, което съм написал, е цитат - ха познайте откъде?
- goblin
- Потребител
Бях провокиран от двукратното Ви възклицание към различни участници в темата. Нещо като примирена въздишка на съгласие към деца, които с грейнали личица Ви убеждават, че Торбалан съществува, и едва ли не надзърта през рамото Ви. Извинете. Цитатът е от националния химн на Швеция, и няма особено значение, нито отношение към темата.
- goblin
- Потребител
Ако все още на някой му е интересно следва да се знае,че през зададения в темата период (1960-1965), понятието "разрешение за строеж" не е съществувало. Съществувало е понятието "строително разрешение".
Наи вероятно това е причината усърдието на издирващите документациите на ТКЗС-арските сгради да не е било възнаградено.
Наи вероятно това е причината усърдието на издирващите документациите на ТКЗС-арските сгради да не е било възнаградено.
-
Все си мисля, че "разрешенията за строеж" и "строителните разрешения" би трябвало да се съхраняват на едно и също място - така, както "челобитията", "прошенията", "молбите", "заявленията" и "исканията". Не ще да е това причината, друго ще да е.
- goblin
- Потребител
Тук има по-добри специалити по жокерите от мен, но това не може да ме обезсърчи да напомня разпоредбата на § 185 ППЗПИНМ, пък който както иска да го разбира и каквито и да са изначални истини да прокламира
-
17 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|