- Дата и час: 28 Ное 2024, 19:50 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Свързано допълващо застрояване между два УПИ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
16 мнения
• Страница 1 от 1
Свързано допълващо застрояване между два УПИ
Здравейте!
Бих искала да си сверя становището по един казус с някого с повече практика - за прилагането на чл.41, ал.2 от ЗУТ в случай на искане за допускане на свързано допълващо застрояване между два УПИ и предвид факта, че в единия УПИ има построена жилищна сграда ЕС, от кого следва да се иска нотариално завереното съгласие - от собствениците на УПИ или и от собствениците на отстъпено право на строеж в сградата, които нямат ид.ч. от УПИ?
Бих искала да си сверя становището по един казус с някого с повече практика - за прилагането на чл.41, ал.2 от ЗУТ в случай на искане за допускане на свързано допълващо застрояване между два УПИ и предвид факта, че в единия УПИ има построена жилищна сграда ЕС, от кого следва да се иска нотариално завереното съгласие - от собствениците на УПИ или и от собствениците на отстъпено право на строеж в сградата, които нямат ид.ч. от УПИ?
- via_victoria
- Потребител
Re: Свързано допълващо застрояване между два УПИ
Уточнете за какво Вие необходимо това нотариално заверено съгласие?
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Въпросът ви е правен, не проектантски , така че за "професионалистите" е висока топка .
Обърнете се към правен консултант - строителният надзор не работи с юристи.
П.П. Хулио, добро утро и на теб!
Обърнете се към правен консултант - строителният надзор не работи с юристи.
П.П. Хулио, добро утро и на теб!
- zelen
- Потребител
via_victoria написа:Здравейте!
Бих искала да си сверя становището по един казус с някого с повече практика - за прилагането на чл.41, ал.2...
Това не ми прилича на молба за правна консултация.
P.S. Конкретно по прилагането на тази норма - от собствениците на УПИ.
- goblin
- Потребител
zelen, добре е че преди за изпълните характерното за Вас изхвърляне, започвате да опипвате почвата. Тук е мястото до Ви кажа че никога в живота си не съм бил т.н. "консултант"и никога под каквато и да е форма не съм се занимавал с "строителен надзор". Нещо повече, намирам този институт за напълно излишен, но това е тема за сериозно обсъждане, което Вие не обичате да правите с неюристи - вероятно и с юристи които не са процесуални защитници. Все пак, ако размислите личните ми съобщения са отворени!
-
Предполагам, че става въпрос за изменение на ПУП-ПРЗ, затова проекта за ПУП-ПРЗ следва да се съобщи на заинтересованите лица: тези по чл.131 от ЗУТ, които за съседния имот са не само собствениците на земята, но и притежателите на правото на строеж, ползване и др. вещни права.
- rts
- Активен потребител
Предвид самото заглавие на темата отнасящо се до допълващото застрояване въпроса не е много ясен!
-
Тогава описвам ситуацията в детайли:
Собственикът на УПИ V иска да изгради допълващо застрояване на страничната граница на имота си с УПИ Х. В УПИ Х има съществуваща жилищна сграда свободно застрояване в режим на етажна собственост. Част от съсобствениците имат освен жилищата си и ид.ч. от терена, а друга част - само жилища с отстъпено право на строеж. Друго застрояване в имота няма и не е предвидено към момента.
Съгласно чл.41, ал.2 от ЗУТ "Когато допълващо застрояване не е предвидено с действащия подробен устройствен план, то се допуска от главния архитект на общината с виза за проучване и проектиране по чл.140".
Ако собственикът на УПИ V подаде искане за виза за допълващо застрояване, предполагам, че ще му поискат и нотариално заверена декларация за съгласие от съсобствениците в УПИ Х - но на всички ли или само на тези с ид.ч. от имота?
(Моето лично мнение клони към отговор б)
Собственикът на УПИ V иска да изгради допълващо застрояване на страничната граница на имота си с УПИ Х. В УПИ Х има съществуваща жилищна сграда свободно застрояване в режим на етажна собственост. Част от съсобствениците имат освен жилищата си и ид.ч. от терена, а друга част - само жилища с отстъпено право на строеж. Друго застрояване в имота няма и не е предвидено към момента.
Съгласно чл.41, ал.2 от ЗУТ "Когато допълващо застрояване не е предвидено с действащия подробен устройствен план, то се допуска от главния архитект на общината с виза за проучване и проектиране по чл.140".
Ако собственикът на УПИ V подаде искане за виза за допълващо застрояване, предполагам, че ще му поискат и нотариално заверена декларация за съгласие от съсобствениците в УПИ Х - но на всички ли или само на тези с ид.ч. от имота?
(Моето лично мнение клони към отговор б)
- via_victoria
- Потребител
По мое скромно мнение съгласие от съседите въобще не се изиква!!!
-
.
Последна промяна probcho на 12 Дек 2011, 19:53, променена общо 1 път
- probcho
- Активен потребител
julyanvonemona, аз съм твърдо "ЗА" Вашето скромно мнение, но остава отворен въпросът как би могло да се защити пред несговорчив общински архитект (т.е. на какво конкретно правно основание)?
- via_victoria
- Потребител
via_victoria Налага се отново да изнеса коронната си лекция състояща се във фразата че "общинарския чиновник е негодник по дефиниция". Главният архитект също е общинарски чиновник. Казвате "сговорчив", което предполага сговаряне или преговаряне. С негодници не се преговаря via_victoria ! Запомнете го добре! Освободете се от схващането че е колега, а с колегите трябва "по така" или пък че ще ви нарочи след което няма да можете да си гледате работата спокойно в тази община. Ако Вие здраво стъпвате върху закона, можете да го накарате да проклина слънцето за дето изгрява сутринта. Закона е страшно оръжие! Използвайте го и не преговаряйте с негодници!
Колкото до конкретното правно основание..... Накарайте го в официален отговор да Ви посочи правното основание, заради което изисква от Вас или клиента Ви такова нотариално съгласие. Уверявам Ви че това е първата лампичка която ще му светне на червено. Ако ли пък не светне означава, че освен негодник е и безмозъчна твар, а ловът на безмозъчни твари е много по-лесен, но за съжаление не толкова забавен.
Колкото до конкретното правно основание..... Накарайте го в официален отговор да Ви посочи правното основание, заради което изисква от Вас или клиента Ви такова нотариално съгласие. Уверявам Ви че това е първата лампичка която ще му светне на червено. Ако ли пък не светне означава, че освен негодник е и безмозъчна твар, а ловът на безмозъчни твари е много по-лесен, но за съжаление не толкова забавен.
-
probcho написа:julyanvonemona написа:По мое скромно мнение съгласие от съседите въобще не се изиква!!!
+1!
julyanvonemona написа:По мое скромно мнение съгласие от съседите въобще не се изиква!!!
Тук съм абсолютно съгласна с теб - откога ти повтарям, че имаш скромни познания, за се изявяваш в правен форум!
И понеже еднаквите глави се привличат, имаш и последователи, по аналогия - също със скромни възможности!
Прави ти чест, обаче, че го признаваш!
В други говорилни, може и да те смятат за велик, но тук не вървиш и е хубаво, че започваш да го осъзнаваш.
Влияеш положително и на другите "професионалисти", но трябва упорство и търпение!
Браво! Доволна съм от теб!
- zelen
- Потребител
.
Последна промяна probcho на 12 Дек 2011, 19:53, променена общо 1 път
- probcho
- Активен потребител
Госпожо zelen! Малко след като навърших 12 годишна възраст баща ми започна да ме обучава в технологията за правенето на внушения. От тогава непрекъснато се усъвършенствам. Днес съм на 61. И най-смелете Ви и светли сънища не могат да дадат дори и мъглява представа колко назад и zelen-а сте в тази област.Направо посредствен, треторазряден дилетант! Не бива да се обезсърчавате обаче! Всяко начало е трудно!
Ще Ви дам даром един урок
Една от причините да нямате успех във внушенията е липсата на кауза която да защитавате. Не личи да сте убедена, че от този форум трябва да бъдат отстранени всички неюристи, нито пък сте убедена че неюристите и юристите които не са процесуални защитници изяждат хляба на последните. Дори способността да сътворите женски каприз Ви убягва, а това следва да Ви накара да се замислите за същността Ви на жена. Може би Вие непрекъснато желаете да изглеждате мъж. Обърнете се към лекарите. Съвременната медицина доста е напреднала в смяната на половете. И без да съм специалист отсъждам че сте клиничен случай. Съвземете се малко и вземете мерки! Излагате съсловието на процесуалните защитници.
Ще Ви дам даром един урок
Една от причините да нямате успех във внушенията е липсата на кауза която да защитавате. Не личи да сте убедена, че от този форум трябва да бъдат отстранени всички неюристи, нито пък сте убедена че неюристите и юристите които не са процесуални защитници изяждат хляба на последните. Дори способността да сътворите женски каприз Ви убягва, а това следва да Ви накара да се замислите за същността Ви на жена. Може би Вие непрекъснато желаете да изглеждате мъж. Обърнете се към лекарите. Съвременната медицина доста е напреднала в смяната на половете. И без да съм специалист отсъждам че сте клиничен случай. Съвземете се малко и вземете мерки! Излагате съсловието на процесуалните защитници.
-
Имаме си специалист по внушенията, значи. Внушавайте, няма лошо. Който има уши (очи) - ще чуе (види).
- goblin
- Потребител
16 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|