начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Свързано допълващо застрояване между два УПИ

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Свързано допълващо застрояване между два УПИ

Мнениеот via_victoria » 06 Окт 2011, 17:52

Здравейте!
Бих искала да си сверя становището по един казус с някого с повече практика - за прилагането на чл.41, ал.2 от ЗУТ в случай на искане за допускане на свързано допълващо застрояване между два УПИ и предвид факта, че в единия УПИ има построена жилищна сграда ЕС, от кого следва да се иска нотариално завереното съгласие - от собствениците на УПИ или и от собствениците на отстъпено право на строеж в сградата, които нямат ид.ч. от УПИ?
via_victoria
Потребител

Re: Свързано допълващо застрояване между два УПИ

Мнениеот julyanvonemona » 07 Окт 2011, 00:05

Уточнете за какво Вие необходимо това нотариално заверено съгласие?
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот zelen » 07 Окт 2011, 07:04

Въпросът ви е правен, не проектантски :) , така че за "професионалистите" е висока топка :D .
Обърнете се към правен консултант - строителният надзор не работи с юристи. :lol:
П.П. Хулио, добро утро и на теб!
zelen
Потребител

Мнениеот goblin » 07 Окт 2011, 08:56

via_victoria написа:Здравейте!
Бих искала да си сверя становището по един казус с някого с повече практика - за прилагането на чл.41, ал.2...

Това не ми прилича на молба за правна консултация.
P.S. Конкретно по прилагането на тази норма - от собствениците на УПИ.
goblin
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 07 Окт 2011, 09:11

zelen, добре е че преди за изпълните характерното за Вас изхвърляне, започвате да опипвате почвата. Тук е мястото до Ви кажа че никога в живота си не съм бил т.н. "консултант"и никога под каквато и да е форма не съм се занимавал с "строителен надзор". Нещо повече, намирам този институт за напълно излишен, но това е тема за сериозно обсъждане, което Вие не обичате да правите с неюристи - вероятно и с юристи които не са процесуални защитници. Все пак, ако размислите личните ми съобщения са отворени!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот rts » 07 Окт 2011, 12:45

Предполагам, че става въпрос за изменение на ПУП-ПРЗ, затова проекта за ПУП-ПРЗ следва да се съобщи на заинтересованите лица: тези по чл.131 от ЗУТ, които за съседния имот са не само собствениците на земята, но и притежателите на правото на строеж, ползване и др. вещни права.
rts
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 07 Окт 2011, 14:26

Предвид самото заглавие на темата отнасящо се до допълващото застрояване въпроса не е много ясен!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот via_victoria » 07 Окт 2011, 15:19

Тогава описвам ситуацията в детайли:
Собственикът на УПИ V иска да изгради допълващо застрояване на страничната граница на имота си с УПИ Х. В УПИ Х има съществуваща жилищна сграда свободно застрояване в режим на етажна собственост. Част от съсобствениците имат освен жилищата си и ид.ч. от терена, а друга част - само жилища с отстъпено право на строеж. Друго застрояване в имота няма и не е предвидено към момента.
Съгласно чл.41, ал.2 от ЗУТ "Когато допълващо застрояване не е предвидено с действащия подробен устройствен план, то се допуска от главния архитект на общината с виза за проучване и проектиране по чл.140".
Ако собственикът на УПИ V подаде искане за виза за допълващо застрояване, предполагам, че ще му поискат и нотариално заверена декларация за съгласие от съсобствениците в УПИ Х - но на всички ли или само на тези с ид.ч. от имота?
(Моето лично мнение клони към отговор б)
via_victoria
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 07 Окт 2011, 18:45

По мое скромно мнение съгласие от съседите въобще не се изиква!!!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот probcho » 07 Окт 2011, 18:52

.
Последна промяна probcho на 12 Дек 2011, 19:53, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот via_victoria » 07 Окт 2011, 21:33

julyanvonemona, аз съм твърдо "ЗА" Вашето скромно мнение, но остава отворен въпросът как би могло да се защити пред несговорчив общински архитект (т.е. на какво конкретно правно основание)?
via_victoria
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 08 Окт 2011, 05:56

via_victoria Налага се отново да изнеса коронната си лекция състояща се във фразата че "общинарския чиновник е негодник по дефиниция". Главният архитект също е общинарски чиновник. Казвате "сговорчив", което предполага сговаряне или преговаряне. С негодници не се преговаря via_victoria ! Запомнете го добре! Освободете се от схващането че е колега, а с колегите трябва "по така" или пък че ще ви нарочи след което няма да можете да си гледате работата спокойно в тази община. Ако Вие здраво стъпвате върху закона, можете да го накарате да проклина слънцето за дето изгрява сутринта. Закона е страшно оръжие! Използвайте го и не преговаряйте с негодници!
Колкото до конкретното правно основание..... Накарайте го в официален отговор да Ви посочи правното основание, заради което изисква от Вас или клиента Ви такова нотариално съгласие. Уверявам Ви че това е първата лампичка която ще му светне на червено. Ако ли пък не светне означава, че освен негодник е и безмозъчна твар, а ловът на безмозъчни твари е много по-лесен, но за съжаление не толкова забавен.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот zelen » 08 Окт 2011, 19:39

probcho написа:
julyanvonemona написа:По мое скромно мнение съгласие от съседите въобще не се изиква!!!

+1!
julyanvonemona написа:По мое скромно мнение съгласие от съседите въобще не се изиква!!!

Тук съм абсолютно съгласна с теб - откога ти повтарям, че имаш скромни познания, за се изявяваш в правен форум! :!:
И понеже еднаквите глави се привличат, имаш и последователи, по аналогия - :arrow: също със скромни възможности!
Прави ти чест, обаче, че го признаваш!
В други говорилни, може и да те смятат за велик, но тук не вървиш и е хубаво, че започваш да го осъзнаваш.
Влияеш положително и на другите "професионалисти", но трябва упорство и търпение!
Браво! Доволна съм от теб! :lol:
zelen
Потребител

Мнениеот probcho » 08 Окт 2011, 20:08

.
Последна промяна probcho на 12 Дек 2011, 19:53, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 08 Окт 2011, 20:58

Госпожо zelen! Малко след като навърших 12 годишна възраст баща ми започна да ме обучава в технологията за правенето на внушения. От тогава непрекъснато се усъвършенствам. Днес съм на 61. И най-смелете Ви и светли сънища не могат да дадат дори и мъглява представа колко назад и zelen-а сте в тази област.Направо посредствен, треторазряден дилетант! Не бива да се обезсърчавате обаче! Всяко начало е трудно!
Ще Ви дам даром един урок
Една от причините да нямате успех във внушенията е липсата на кауза която да защитавате. Не личи да сте убедена, че от този форум трябва да бъдат отстранени всички неюристи, нито пък сте убедена че неюристите и юристите които не са процесуални защитници изяждат хляба на последните. Дори способността да сътворите женски каприз Ви убягва, а това следва да Ви накара да се замислите за същността Ви на жена. Може би Вие непрекъснато желаете да изглеждате мъж. Обърнете се към лекарите. Съвременната медицина доста е напреднала в смяната на половете. И без да съм специалист отсъждам че сте клиничен случай. Съвземете се малко и вземете мерки! Излагате съсловието на процесуалните защитници.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот goblin » 10 Окт 2011, 19:34

Имаме си специалист по внушенията, значи. Внушавайте, няма лошо. Който има уши (очи) - ще чуе (види).
goblin
Потребител

Назад към Строителство и регулация