Здравейте,
имам издаден разрешение за строеж на азурна ограда към улуцата и плътна между съседните парцели. За целта трябва да се попълни Акт обр.2 които подготвих.
Въпроса ми е свързан с полето "Б Строителя" - поради факта че възнамерявам оградата да се построй по стопански начин какво име да посоча в полето - собественото ми или на Баш майстора?
Аналогичен е и въпроса с Акт обр 3 които непременно желае да има "Б Строителя"
Благодаря на всички които откликнат на зова ми за помощ.
BAT_GOIKO
- Дата и час: 28 Ное 2024, 19:51 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Акт 2 и 3 по ЗУТ за строителство на ажурна ограда
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Акт 2 и 3 по ЗУТ за строителство на ажурна ограда
За строеж от тази категория задължително е само попълването на Раздел ІІ от Акт обр. 2 (чл. 2 (2), т. 3 от Наредба № 3). Акт обр. 3 не е задължителен. Съставя се от "технически правоспособно лице, с което възложителят по свое желание е сключил договор - консултант, технически ръководител или правоспособно лице по Закона за кадастъра и имотния регистър" - чл. 4 (5) от същата наредба.
Това, във Вашия случай, ще рече от геодезиста, който Ви дава линия за оградата.
- goblin
- Потребител
goblin написа:За строеж от тази категория задължително е само попълването на Раздел ІІ от Акт обр. 2 (чл. 2 (2), т. 3 от Наредба № 3). Акт обр. 3 не е задължителен. Съставя се от "технически правоспособно лице, с което възложителят по свое желание е сключил договор - консултант, технически ръководител или правоспособно лице по Закона за кадастъра и имотния регистър" - чл. 4 (5) от същата наредба.
Здравей goblin,
благодаря ти за бързия отговор. Това означава че не е възможно в графата "Строителя" да посоча физическото лице - моя милост поради факта че не отговарям на условията на чл. 4(5) от наредба 3. Там трябда да е посочено лице което отговаря на горепосочения член от наредбата.
Както ти посочи можем да помолим геодезиста да посочим неговото име на това място.
Моля за потвърждение.
Поздрави
BAT_GOIKO
- bat_goiko
- Нов потребител
Здравей goblin,
ако правилно те разбирам няма да окриваме строителна площадка с раздел I на акт образец 2 а направо след изградена ограда (или поне фундаментите) ще ги извикаме заедно със геодезиста да подпишат раздел II на акт образец 3 които е за определяне на строителна линия и ниво на строежа.
Поздрави
BAT_GOIKO
ако правилно те разбирам няма да окриваме строителна площадка с раздел I на акт образец 2 а направо след изградена ограда (или поне фундаментите) ще ги извикаме заедно със геодезиста да подпишат раздел II на акт образец 3 които е за определяне на строителна линия и ниво на строежа.
Поздрави
BAT_GOIKO
- bat_goiko
- Нов потребител
В Раздел ІІ на акт обр. 2 на мястото на техническия ръководител се подписва геодезистът. Като присъствали подписвате Вие (възложител) и служителят от общината. Другите раздели не се попълват (освен описателната част в Раздел І). Това се прави преди да е започнато строителството. Акт обр. 3 не е задължителен за строежите от тази категория, затова можете да не го съставяте. Освен това оградата не е елемент от подробния устройствен план, та да се налага констатиране на прилагането му с акт обр. 3, но да не навлизаме в подробности.
- goblin
- Потребител
Раздел II на обр.2 се съставя за "Определяне на строителна линия и ниво на строежа", т.е. преди да сте започнали строителството, преди да сте направили изкопа и да сте изпълнили фундаментите, а за резултати от проверки по нива в хода на строителните работи е предвиден раздел III на обр.2, който във вашия случай не е задължителен.
Що се отнася до участниците - нищо не пречи да се пишете като строител по стопански начин, ако желаете (и това сигурно е самата обективна истина), а за технически ръководител - технически правоспособно физическо лице, с което сте сключили договор (може и различно от геодезиста, който Ви определя строителната линия).
Даже мисля, че така е по-правилно, защото като цяло строителството на оградата не включва само даването на линия, а и самите СМР по нея, вкл. армировки, бетони и т.н., за които после няма как да искате някакви гаранции за качество от геодезиста, дето Ви е трасирал оградата.
Що се отнася до участниците - нищо не пречи да се пишете като строител по стопански начин, ако желаете (и това сигурно е самата обективна истина), а за технически ръководител - технически правоспособно физическо лице, с което сте сключили договор (може и различно от геодезиста, който Ви определя строителната линия).
Даже мисля, че така е по-правилно, защото като цяло строителството на оградата не включва само даването на линия, а и самите СМР по нея, вкл. армировки, бетони и т.н., за които после няма как да искате някакви гаранции за качество от геодезиста, дето Ви е трасирал оградата.
- via_victoria
- Потребител
.
Последна промяна probcho на 12 Дек 2011, 19:56, променена общо 1 път
- probcho
- Активен потребител
Щом изобщо се поставя въпросът кой и как попълва и подписва актовете - значи, договор с технически правоспособно лице не е, а явно няма и да бъде подписван. Аз посочих минималните изисквания по норматив, пък който разбрал - разбрал.
- goblin
- Потребител
Знам не едно и две технически правоспособни лица, отлични професионалисти, що се отнася до техническия контрол в изпълнението на СМР, но с достатъчно ниска правна култура, за да не могат да си съставят и попълнят протоколите по Наредба № 3! Като цяло дейността по техническо ръководство на обекта включва необходимостта от широк спектър познания - и технически, и правни, и икономически, и организационни, които трудно се съвместяват заедно.
- via_victoria
- Потребител
Туй, via_victoria, не е оправдание. И аз не разбирам нищо от данъчни закони, но това не ме оправдава, ако объркам данъчните си декларации.
- goblin
- Потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|