Здравейте,
Казусът е следният:
Харесал съм си парцел. Цената ме устройва, мястото също. Проблемът е следният - текущите собственици са наследили парцела от баща си който го е купил от ТКЗС някъде 60-те години. През 90-те се появяват реститути наследници с претенции към същият. Започват да се съдят и съдът на 3-та инстанция (мисля че беше касационният) излиза със становище че реститутите немогат да докажат че точно това е нивата която техните родители са вкарали в ТКЗС и оставя собствеността на текущите(тия дето са го купили от ТКЗС). Очевадно е че към момента те са собственици, мен обаче ме интересува следното:
Възможно ли е в даден момент от бъдещето реститутите да изфабрикуват някакви стари и неясни документи или платени свидетели и отново да влезнем по съдилища респективно да глътна студена водица? Все пак вече има влязло в сила решение на съда, потвърдено от още 2 инстанции. Шансът в един такъв момент аз да почна да си търся парите от текущите ми се струва че клони към 0.
- Дата и час: 26 Ное 2024, 01:03 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Правна консултация за парцел
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Правна консултация за парцел
След като има потвърдено решение и от ВКС вероятността да бъдат удовлетворени щенията на реститутите клони към нула.
Въпросът ви обаче прадизвиква друг въпрос, а именно:
На какво се дължи недоверието в българската легислатура и правосъдна система?
а) на лични наблюдения;
б) на някой "Казал рекъл"или;
в)на медийни внушения
Въпросът ви обаче прадизвиква друг въпрос, а именно:
На какво се дължи недоверието в българската легислатура и правосъдна система?
а) на лични наблюдения;
б) на някой "Казал рекъл"или;
в)на медийни внушения
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
aaangelov написа:През 90-те се появяват реститути наследници с претенции към същият. Започват да се съдят и съдът на 3-та инстанция (мисля че беше касационният) излиза със становище че реститутите немогат да докажат че точно това е нивата която техните родители са вкарали в ТКЗС и оставя собствеността на текущите(тия дето са го купили от ТКЗС).
Продължете нататък със справки в Службата по вписванията по местонахождение на имота - това решение на ВКС вписано ли е
- парцел ли е - т.е. в регулация или е земеделска земя. И в единия и в другия случай решението на ВКС след вписването трябва да е стигнало по служебен път(изпращат се вписаните актове ежемесечно от съдията по вписванията на съответната служба) и този факт трябва да е отразен в съответните регистри - или на поземлената комисия - ако е земеделски имот, или на техническата служба(службата по кадастъра) в съответната община. Ако е земеделски имот има още известни особености, но за тях след като дадете повече инфоaaangelov написа:текущите собственици са наследили парцела от баща си който го е купил от ТКЗС някъде 60-те години
Ако решението не е вписано - впишете го - срок за това няма и всеки, който има правен интерес може да поиска вписване. Ако исковата молба не е била вписана, решението, което е постановено по нея няма действие спрямо трети лица, освен от деня в който е вписано - чл. 115, ал. 4 ЗС
Възможно е разбира се, но по силата на чл. 299 ГПК по вероятно е съдът служебно да прекрати делото, тъй като спорът за собствеността този имот е бил вече решен.aaangelov написа:Възможно ли е в даден момент от бъдещето реститутите да изфабрикуват някакви стари и неясни документи или платени свидетели и отново да влезнем по съдилища
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
-
karanedeff - Активен потребител
Мерси за отговорите
- aaangelov
- Нов потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|