начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Как да прекратя срочен договор за наем 1г

Казуси за недвижими имоти

Как да прекратя срочен договор за наем 1г

Мнениеот acexe » 15 Сеп 2012, 23:45

Казусът е следният: нанесохме се в апартамент преди два месеца и се набутахме със срочен договор. Търсехме спешно жилище и затова на момента взехме решението, за което сега съжаляваме. Намерихме жилище с по-добри характеристики и близо два пъти по-нисък наем и искаме да напуснем сегашното ни жилище. Ясно ми е, че по законовия път няма начин да прекратя договора, но все пак живеем в страна, чието законодателство е изградено от юристи и адвокати в квотите на Парламента и съм сигурен, че трябва да съществува някаква вратичка в закона позволяваща разтрогването на подобни договори при определени обстоятелства. Или поне се надявам. Вие какво мислите?
acexe
Нов потребител

Re: Как да прекратя срочен договор за наем 1г

Мнениеот nk7702n » 15 Сеп 2012, 23:48

acexe написа:Казусът е следният: нанесохме се в апартамент преди два месеца и се набутахме със срочен договор. Търсехме спешно жилище и затова на момента взехме решението, за което сега съжаляваме. Намерихме жилище с по-добри характеристики и близо два пъти по-нисък наем и искаме да напуснем сегашното ни жилище. Ясно ми е, че по законовия път няма начин да прекратя договора, но все пак живеем в страна, чието законодателство е изградено от юристи и адвокати в квотите на Парламента и съм сигурен, че трябва да съществува някаква вратичка в закона позволяваща разтрогването на подобни договори при определени обстоятелства. Или поне се надявам. Вие какво мислите?

А наемодателят Ви какво мисли по въпроса?
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот acexe » 15 Сеп 2012, 23:57

Не сме говорили още с него, защото е извън София, но доколкото го познавам шанса да се съгласи просто така да ни пусне и да си търси нови хора е много малък да не кажа изключен.
acexe
Нов потребител

Мнениеот Melly » 16 Сеп 2012, 00:48

Аз няма да ви питам, а направо ще ви кажа следното: Прочетете си договора и в случай,че има уговорена клауза за прекратяване с предизвестие, то тогава действайте - връчвате на наемодателя си предизвестие, което да съдържа изявлението, че след изтичане на посочения в чл.... от Договора срок считате наемното правоотношение между страните по него за прекратено. Би било добре да осигурите поне един свидетел при връчване на документа. По-скъпият вариант е да изпратите Нотариална покана с горното съдържание.

Успех!
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот acexe » 16 Сеп 2012, 01:03

Melly написа:Аз няма да ви питам, а направо ще ви кажа следното: Прочетете си договора и в случай,че има уговорена клауза за прекратяване с предизвестие, то тогава действайте - връчвате на наемодателя си предизвестие, което да съдържа изявлението, че след изтичане на посочения в чл.... от Договора срок считате наемното правоотношение между страните по него за прекратено. Би било добре да осигурите поне един свидетел при връчване на документа. По-скъпият вариант е да изпратите Нотариална покана с горното съдържание.

Успех!

В договора няма клауза за предизвестие има само срок от 1 година и член, по който съм длъжен докрая на срока да си плащам наема без право на прекратяване предсрочно. Но според мен на ниво закони трябва да има някакви възможности за прекратяване на такива заробващи договори.
acexe
Нов потребител

Мнениеот Melly » 16 Сеп 2012, 01:42

Съжалявам, нямате избор - оставате в жилището, или го напускате, като платите наемната цена до края на срока. Трябвало е да мислите преди да полагате подписа с под този "заробващ" договор. Почти съм сигурна, че сте ползвали услугите на Аг-я за недвижими имоти без предварително да сте съгласували клаузите на договора с адвокат.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 16 Сеп 2012, 15:30

acexe написа:
Melly написа:Аз няма да ви питам, а направо ще ви кажа следното: Прочетете си договора и в случай,че има уговорена клауза за прекратяване с предизвестие, то тогава действайте - връчвате на наемодателя си предизвестие, което да съдържа изявлението, че след изтичане на посочения в чл.... от Договора срок считате наемното правоотношение между страните по него за прекратено. Би било добре да осигурите поне един свидетел при връчване на документа. По-скъпият вариант е да изпратите Нотариална покана с горното съдържание.

Успех!

В договора няма клауза за предизвестие има само срок от 1 година и член, по който съм длъжен докрая на срока да си плащам наема без право на прекратяване предсрочно. Но според мен на ниво закони трябва да има някакви възможности за прекратяване на такива заробващи договори.

Вижте по - хубаво условията за прекратяване, може и да не сте обърнал внимание.
П.П. Който го е изготвял тоя договор, така добре го е измислил, че нямам думи... :roll: Със сигурност не е бил юрист.
nk7702n
Старши потребител

Назад към Имотни казуси