начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Проблем със закупуване на терен под сгради

Казуси за недвижими имоти

Проблем със закупуване на терен под сгради

Мнениеот arran » 17 Сеп 2012, 17:03

Здравейте!
Преди години закупих две сгради от предприятие в ликвидация, които са строени преди 1973 година. Тогава не ми бе предложена земята под сградите. По-късно ми беше обяснено, че на времето когато е правен кадастралния план, бившият управител на предприятието/Принципала на предприятието е Министерство на земеделието/ от което съм ги закупил не е пожелал сградите да бъдат включени, тъй като това му е струвало пари, а сградите не го интересуват.
Сградите са използвани като учебен център и са масивни постройки.
Отидох в Областна земеделска служба, за да подам заявление за закупуване на терена прилежащ към сградите.
От там ми бе издадено пълномощно за изваждане на скица на терена, но в кадастъра ми обясниха, че не могат да ми извадят скица, тъй като терена се води пасище по чл. 19 и е собственост на общината. Отидох в общината и там ми беше обяснено, че могат да ми продадат земята като пасище, но трябва да мина на търг.
Ако закупя земята от Министерство на земеделието, ще ми струва около 2000 лв./дка
в другия случай Общината ми продава пасище за около 1000 лв./дка и ме праща на търг.
Въпросите са ми:
1. Имат ли право от кадастъра да включват терена като пасище по чл. 19, след като там има построени сгради?
Какъв е реда терена прилежащ към сградите да бъде върнат към Министерство на земеделието?
2. Има ли закон, който да задължи общината да предложи терена първо на мен, като собственик на сградите?
т.е. да не се обявява на търг.
arran
Нов потребител

Назад към Имотни казуси