начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Покупка с Бабка!!!

Казуси за недвижими имоти

Покупка с Бабка!!!

Мнениеот Dido_ds » 30 Окт 2012, 22:02

Здравейте имам много спешно питане относно една сделка от съдия изпълнител.Искам да купя апартамент който е унаследен от син на който бащата е починал тоест той наследява 1/4,и майка му му прехвърля с договор за гледане и ползване нейните 3/4части.
Питането ми е ако го купя този имот той ще бъде 100 собственост на мен и с бабата да ползва 3/4 от имота така ли?
Понеже съдия изпълнителя мисля че не може да махне бабата като ползвател!
Въпрос имам ли право да ползвам по логика на математиак 1/4 придобита от дела на сина ползващата част?
Тоест може ли със въвод на владение да си ползвам моите части пък с бабето ще го мисля
Тя по принцип не живее там ама за сеира може и да се появи?
Знам че няма много навити за такава сделка логично не се знае колко ще живее още бабката!

А мога ли като нов собсвеник да речем да спрем тока?
Dido_ds
Младши потребител

Re: Покупка с Бабка!!!

Мнениеот svettoslav » 30 Окт 2012, 22:22

Dido_ds написа:Тоест може ли със въвод на владение да си ползвам моите части пък с бабето ще го мисля
Тя по принцип не живее там ама за сеира може и да се появи?
Знам че няма много навити за такава сделка логично не се знае колко ще живее още бабката!

А мога ли като нов собсвеник да речем да спрем тока?

Вашият случай е доста заплетен.В случай че придобиете собствеността върху имота,то вие по силата на закона ставате "съжителствуващо с бабката лице".В случай че тя е,както казвате,ползувател на 3/4 ид. части от жилището,то Вие,в качеството си на собственик,по силата на чл.56а от Закона за собствеността,се задължавате да живеете с нея в едно домакинство.Съгласно чл.50в от Семейния кодекс вашето общо съвместно съществуване(което се предполага до доказване на противното,независимо,че бабката не живее там) води до пораждане правните последици на гражданския брак в РБ,което, от своя страна, би могло да доведе до двубрачие,ако нямате прекратен преди това брак.
Така че всичко опира до семейното Ви положение.Настоящият Ви брак може да се прекрати по няколко начина.Два от тях са 1)чрез унищожаване и 2)чрез развод.
Ако ли пък нямате ткъв,спокойно си живейте на семейни начала и в този случай нейното право на ползуване ще се съчетае по необичаен и особен начин с Вас.
П.П.А в случай че се намеси и някоя друга лелка със запазени права,тогава ще ви се наложи да се консултирате с адвокат-специалист по вещно право.Аз съм по семейноправни,както и общи гражданскоправни въпроси,но вярвам,че и този съвет може да Ви е от полза.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот Dido_ds » 30 Окт 2012, 22:30

Малко смешно ми стана с двубрачието!На въпроса имам ли право на владение?Може ли бабето нейната си част да я дава или предостъпва на трети лица? И сметките за тока кой ще плаща ?на кого ще се водят?Между другото има ипотека на имота и как така на кредитора е убягнала клаузата за бабето незнам?или са го игнорирали като вариант да не си плаща задълженията/
Dido_ds
Младши потребител

Мнениеот bebitor » 30 Окт 2012, 22:48

Ще ви дам възможно най-правилният съвет- бягайте далеч от тази сделка, евтиното може да излезе скъпо. За моженето- може въвод в ид.части, но и бабката има възможности да Ви направи участник в поредица от дългогодишни дела с негарантиран за Вас благоприятен изход. Оставете простата математика, адвокатската фантазия е богата :lol:
Последна промяна bebitor на 30 Окт 2012, 22:51, променена общо 1 път
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 30 Окт 2012, 22:51

Бабето няма право да отстъпва правото си на друго лице.Право на владение имате,съответно на собствеността ви.Тя е 100 %.Но пък последната не може да се противопостави на правото на ползуване на 3/4 ид. части на бабката. И тъй като се касае за ползуване на идеални части въпросът опира до разбирателство м/у вас,тъй като идеалните части са нереални такива,както вероятно вдявате. Тоест тя има право да ползува 3/4 части от целия имот.До този резултат се стига чрез разпростирането на правото и на 3/4 ползуване върху всеки милиметър от апартамента.
При неразбирателство-въпроса се решава по съдебен ред.В този случай,за целите на спора,тя се приравнява условно на собственик с 3/4 ид. части(това ви го казвам за да ви стане по-ясна картинката иначе вие сте си собственик 100 %).

П.П.За сметките за тока и на кого ще се водят може да посетите адвокат,той ще ви обясни тези подробности.Освен това има и много други подробности.Така например бабето може да придобие Вашите движимости по давност,ако ги владее по-продължително време.Тка напр. ако обува Вашите обувки,ако носи вашите дрехи..в случай че спи на Вашето легло и др. под.(тука съм севсем сериозен :!: )
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 30 Окт 2012, 22:57

bebitor написа:Ще ви дам възможно най-правилният съвет- бягайте далеч от тази сделка, евтиното може да излезе скъпо. За моженето- може въвод в ид.части, но и бабката има възможности да Ви направи участник в поредица от дългогодишни дела с негарантиран за Вас благоприятен изход. Оставете простата математика, адвокатската фантазия е богата :lol:

Напълно споделям практичните виждания на колегата Бебитор. От една друга тема зная,че тя също се забърка навремето с.... един дядка :)

Освен всичко друго,известен китайски професор от Пекинския университет е извлякъл след дългогодишни изследвания формула,чрез която е стигнал до лек за подмладяване, по-точно за забавяне на стареенето с до 40-45% ,по последна информация на Чайна агенция "Кой Туй Баби" !
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот Dido_ds » 30 Окт 2012, 23:31

Питах приятел нотариус каза че има вариант за премахване на правото за ползване ако се докажело че нее обитавала имота 5години,ако не го стопанисва добре тоест незнам какво значи,иначе бабето живее на 10км на село,тя може да не знае за казуса въобще,може да не знае за синковеца дето е заложил и изял парата от апартамента ,проблема може да е от сина който обитава сега имота той да я подкани нещо(ела малко на гости че я позакъсах :D ).Той има ли право да ползва имота след търга или можем да ко качим на влака за село?
Dido_ds
Младши потребител

Мнениеот svettoslav » 31 Окт 2012, 10:47

Пак казвам: Моят съвет е да не се срещате с нея.Я си представете,че е някоя по-харизматична бабка,ще провалите не само семейството си,а вероятно ще ви изсмуче и парите....
Аз вече си патих така! Че накрая пари за къща и на село няма да имате.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 31 Окт 2012, 11:05

Относно правото на ползване и 5год срок за погасяването му. Дори да имате такова нещо,то именно този,който твърди,че не е ползвала имота,следва да го докаже.Това става по съдебен ред.Сложна работа.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот Dido_ds » 31 Окт 2012, 17:08

Казаха ми предсрочно премахване на правото по чл.61 от ЗС.
Ако не се плащат данъци,сметки няма застраховка в моя полза и т.н
Колко време отнема такова дело и шанса за успех?Намерих в нета такива с решение в полза на собственика!
Dido_ds
Младши потребител

Мнениеот svettoslav » 31 Окт 2012, 17:57

Dido_ds написа:Казаха ми предсрочно премахване на правото по чл.61 от ЗС.

Още по-сложно начинание
Dido_ds написа:Колко време отнема такова дело и шанса за успех?

Шанса за успех зависи от всеки конкретен случай.Важни са обстоятелствата.Ако ви се иска да са едни,а пък те са други-губиш делото,независимо,че си и пратил предупреждение и други известия да плати това или онова.. Смяташ ли,че няма да плати,ако смята да обитава или пък да ти е в тежест нарочно,подбудена от някого?

Затова най-добре се свържи с твойто Баби и и предложи нещо сухо,че да се разберете.

П.П.Само внимавай,че ако е като оная моята,кръвчицата ми изпи,както си е с протезите,20 кила останах по едно време....И аз като тебе-предлагам и сухо,а пък тя иска "твърдо"..ръйш ли :? Страшни бабки ей!
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот Dido_ds » 31 Окт 2012, 20:36

Тия дни ще я посетя :shock: да видим за ко иде реч :D да видим кон боб яде ли?
Dido_ds
Младши потребител

Мнениеот svettoslav » 01 Ное 2012, 10:30

Dido_ds написа:да видим кон боб яде ли?

Кон боб не знам дали яде,но бабка пари-със сигурност.

П. И внимавай в тия лабиринти накрая да не се окажеш вместо "покупка с Бабка",само с "Покупка НА бабка"! :)
svettoslav
Активен потребител

Назад към Имотни казуси