начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Покупка на част от земеделски имот, с дял и площ на частта

Казуси за недвижими имоти

Покупка на част от земеделски имот, с дял и площ на частта

Мнениеот mvangel » 05 Ное 2012, 23:35

Здравейте юристи,

Имам следният казус: миналата година закупих добросъвестно нива от 1200 кв.м. По препоръка на брокера, в норариалниат ми акт пише
"част от поземлен имот с планоснимачетн номер ХХХХХ с площ 1200 кв м, предствляващо съгласно скица Ном ХХХХ на общинска служба земеделие, район Овча купел, - дял 1 при граници....."
след няколко месеца, реших да закупя още земя от същият парцел с обща площ 7310 кв. м, а също така доведох и един приятел да закупи земя от същия поземлен имот. С собсвеника направихме делба от 7310 на 3000 и 4310. От дяла 4310 (където попадна моят дял от 1200 кв. м. ) аз закупих от собсвеника допълнително 955 кв м. а моят приятел 2150 кв.м, като за собственика остана собственост само на парцела от 3000 кв. м.

преди няколко дни се наложи да обсъдя казуса с друг нотариус в София от този който изповяда сделките описани по-горе, който ми заяви, че според ЗАКОН ЗА НАСЛЕДСТВОТО , чл. 72
" При съставяне на дяловете не се допуска разделянето на нивите на части, по-малки от 3 декара, на ливадите на части, по-малки от 2 декара, и на лозята и овощните градини на части, по-малки от 1 декар."
нотариалниат ми акт за покукпа на 1200 кв. м нищожен поради закупуването ми на 1200 кв от 7310 а не на идеални части 1200 от 7310.

Въпросът ми е следният: така описаната в нотариалниая ми акт (който е вписан в службата по вписванията) сделка действителна ли е , или има казус за нулирането описан от вторият нотариус?

Благодаря за професионалните отговори
Михаил
mvangel
Нов потребител

Re: Покупка на част от земеделски имот, с дял и площ на част

Мнениеот emilgrigorov » 06 Ное 2012, 08:24

По първия може да направите поправка на НА.
А Вие имате и два последващи нотариални акта - за делбата и за втората покупка.
Може да се снабдите и с констативен НА, заедно с приятеля, за имота 4310 кв.м, който имот, предполагам, има идентификатор.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 06 Ное 2012, 18:29

Питал сте ме, дали мога да Ви помогна. Не съм адвокат, но по техническата страна на въпроса мога да Ви дам насоки.
Доколкото разбирам, сте придобили ( с приятеля) нива 4310 кв.м, от които Ваши са 2155/4310 идеални части, а на приятеля - 2150/4310 идеални части.
Разликата от 5 кв.м предполагам е упомената в делбата.
Ако правилно Ви разбирам, документът за собственост на тези 4310 кв.м е договорът за делба. Същият следва да е вписан.
За да разделите въпросните 4310 кв.м на два еднакви или на повече имоти, е необходимо да процедирате ПУП.
Ако Ви интересува, и си активирате личните съобщения (става от настройките в потребителския панел) , мога да Ви дам допълнителна информация.
Без човек да се е запознал с конкретните документи, а мой - принцип е - и да е видял на място имота, не звучи сериозно да дава каквото и да било професионално мнение. Та и това, което пиша по-горе, е само една хипотеза.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот petko_a » 06 Ное 2012, 19:46

А защо ПУП?
petko_a
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 06 Ное 2012, 19:53

Щото падат под 3000.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот petko_a » 06 Ное 2012, 20:04

Да променят НТП и да не правят ПУП. :)
petko_a
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 06 Ное 2012, 20:14

petko_a написа:Да променят НТП и да не правят ПУП. :)

Тая врътка гледам да я избягвам. А и предполагам, че тая земя не им трябва за мушмули.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот petko_a » 06 Ное 2012, 20:18

Може, може. На мен преди малко ми хрумна тази врътка. Ти защо гледаш да я избягваш?
petko_a
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 06 Ное 2012, 20:32

petko_a написа:Може, може. На мен преди малко ми хрумна тази врътка. Ти защо гледаш да я избягваш?

Ми защото е допълнително движение в полза на ентропията, ако в крайна сметка целта е регулация. Виж, ако целта са ябълките или гроздето, това си е друга работа.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 11 Ное 2012, 13:36

emilgrigorov написа:
petko_a написа:Може, може. На мен преди малко ми хрумна тази врътка. Ти защо гледаш да я избягваш?

Ми защото е допълнително движение в полза на ентропията, ако в крайна сметка целта е регулация. Виж, ако целта са ябълките или гроздето, това си е друга работа.

Да ама в производството по чл.200 или 201 ЗУТ такъв ПУП е абсолютно невъзможен! Трябва да се търси друга възможност. В конкретният случай дори и след като влезе в сила на новота ал.3 на чл.109 ПУП (26.11.2012)си остава възможно решение но на съвсем друго основание!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Имотни казуси