начало

ВСС отново възрази срещу драстичния ръст на приходите на съдебната власт, заложен от МФ ВСС отново възрази срещу драстичния ръст на приходите на съдебната власт, заложен от МФ

Покупка на апартамент с право на ползване

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Покупка на апартамент с право на ползване

Мнениеот theshadowman » 26 Ное 2012, 17:20

Здравейте,

Предстои ми да закупя апартамент. Финансирането главно ще дойде от родителите ми (3/4), но известна част ще дойде от мен и съпругата ми (1/4). След закупуването всички разходи по апартамента ще са за моя сметка и ще въстановяваме сумата на родителите ми. Казуса е следния:
Баща ми иска апартамента да е на негово име. Мен това не ми харесва особено и мисля варианти, в които да имаме сигурност, че този апартамент ще остане за нас и няма да се нанесе брат ми в него. Съществува ли този вариант да се купи на името на баща ми и аз и съпругата да сме с право на ползване до живот? В този случай те не могат да го продадът без мое/наше съгласие и друг освен тях не може да се нанесе? Предполагам, че ако един или двамата от родителите ми почине тогава този апартамент се дели между наследниците - аз и брат ми.
theshadowman
Нов потребител

Re: Покупка на апартамент с право на ползване

Мнениеот karanedeff » 26 Ное 2012, 22:26

theshadowman написа:Съществува ли този вариант да се купи на името на баща ми и аз и съпругата да сме с право на ползване до живот?
Да! Съществува! :!:
Но защо не помислите за алтернативен вариант - апартаментът да е на ваше име, а ползването на родителите ви? :?: :idea: :arrow:
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот theshadowman » 27 Ное 2012, 10:13

karanedeff написа:...апартаментът да е на ваше име, а ползването на родителите ви? :?: :idea: :arrow:

Защото баща ми иска апартамента да е на негово име. В случая ако е на името на един от двамата и другия е с право на ползване до живот, имота не може да се продаде без съгласието и на двамата. По-важният въпрос е да не могат да ни изгонят или да се нанесе трето лице.
theshadowman
Нов потребител

Мнениеот emilgrigorov » 27 Ное 2012, 10:24

theshadowman написа:... Предстои ми да закупя апартамент. Финансирането главно ще дойде от родителите ми (3/4), но известна част ще дойде от мен и съпругата ми (1/4). След закупуването всички разходи по апартамента ще са за моя сметка и ще въстановяваме сумата на родителите ми...

Наподобява на ипотечен кредит. Защо не пробвате чиста сделка с ипотечен кредит, и отпадат всички проблеми.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот theshadowman » 27 Ное 2012, 18:20

emilgrigorov написа:Наподобява на ипотечен кредит. Защо не пробвате чиста сделка с ипотечен кредит, и отпадат всички проблеми.

Защото условията ще бъдат много по-добри от ипотечен кредит. Ама много по-добри :) и най-вероятно няма да е цялата сума :)
theshadowman
Нов потребител

Мнениеот sunnyset » 27 Ное 2012, 20:55

theshadowman написа:По-важният въпрос е да не могат да ни изгонят

В закона за собствеността е предвидена възможност, при която собственикът може да иска да прекрати ограниченото ВП, вярно при определени условия, но все пак има такава.
Чл. 61 ЗС:
Собственикът може да иска от съда да прекрати правото на ползуване, ако ползувателят, въпреки отправеното му предупреждение, продължава да си служи с вещта по начин, който застрашава същата с разрушаване или със значително повреждане, ако нарушава своите съществени задължения или ако съществено променя вещта.

Съществуват и други основания за погасяване правото на ползване /чл. 59 ЗС/. Разбира се, твърде общо е написано, но във връзка с питането ви.
sunnyset
Потребител

Мнениеот theshadowman » 28 Ное 2012, 14:05

Явно не съм се изразил правилно, защото темата тръгна в погрешна посока. В договора не бих искал да се вписва при какво условия се погасява правото на ползване - то ще е до живот или докато не ми го прехвърли на мен. Финансовите отношения ние ще си ги уреждаме отделно и без договори и т.н.
theshadowman
Нов потребител

Назад към Покупко-продажба