начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Моля за помощ - Климатици на фасадата

Казуси за недвижими имоти

Моля за помощ - Климатици на фасадата

Мнениеот poli_mr » 19 Ное 2012, 22:22

Здравейте, казуса ми е следния: Купихме апартамент в ново построена кооперация, живущите са много малко 4 апартамента са обитаеми, кооперацията има Акт 16 от декември 2011г. Когато го купувахме строителя ни каза че домоуправител е фирма, която е свързана с фирмата на строителя. При нанасянето ни на няколко пъти се опитахме да говорим с домоуправителя за това до къде се е стигнало с водомерите на кооперацията, дали има партиди и т.н. но все беше зает или беше отпуска, за това се отказах да го търся. Явно беше че не му се занимаваше. Един път не е дошъл да ме впише в домовата книга (не знам дали има такава изобщо), не е имало събрания, нямам документи от събрания, протоколи, какво са решавали и по точно какво е решавал строителя, защото повечето апартаменти са негови и ги дава под наем. Дойдоха студените месеци и ние решихме да слагаме климатици. И трите стаи (хол и 2 спални са подредени една до друга) имам тераса само пред двете спални и сложихме единия климатик пред едната спалня, на втората спалня го сложихме под прозореца на хола за да не заема място от терасата и мислим да сложим и третия климатик за хола под прозореца на хола. Но тази вечер, домоуправителя ми звънна да ми каже, че нещо го притеснявало. Когато се срещнахме разбрах че говори за климатика под прозореца и ми каза че било прието на събрание да не се слагали на фасадата. Въпроса или по-точно притесненията ми са дали може да направи нещо или да ме принуди да го махна от там, но ако го сложа на терасата няма да имам тераса,... моля да ми разясните тези неща, нямам си и на идея как стои въпроса... как мога да му изискам документи като даже не ме взима на сериозно, като го питам какво става с нещо (пример за водомерите) , отговора е действаме по въпроса.. и до там... не е имало никакво събрание .. едва ли ще има като гледам, пък и повечето апартаменти са техни и те имат мнозинство... как да постъпя?? Малко съм разпиляна в мислите си, моля да ме извините. И друго което исках да питам, горния апартамент на терасата единия улук е счупен и през зимата ще капе от леда и снега и ще капе при нас и може и фасадата да пострада, отговора на домоуправителя беше че знаят и ще го сменят но кога не се знае. Да се обърна ли към управителя на строителната фирма, защото май кооперацията има гаранция или да говоря пак с управителя, който нищо не прави. Също така като дойде да ми иска пари за водата и таксите, да му искам ли първо документи от събрания, домова книга и др. Посъветвайте ме какво точно да му искам... Моля ви..
poli_mr
Нов потребител

Re: Моля за помощ - Климатици на фасадата

Мнениеот julyanvonemona » 25 Ное 2012, 17:05

Монтажа на клемятик няма нищо общо с домоуправителя, редно е и Вие да не го вземате на сериозно.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот poli_mr » 27 Ное 2012, 14:53

Благодаря за отговора, но има ли някакво законно основание с което да ме принуди да ги махна?
poli_mr
Нов потребител

Мнениеот borovinka » 27 Ное 2012, 15:10

Основание да ви накарат да ги махнете е само решение на ОС на етажната собственост, взето с нужното мнозинство, в което изрично да е записано, че всички собственици се съгласяват, че на фасадните стени (извън терасите) няма да бъдат монтирани никакви външни тела, в т.ч. климатици, саксии, телевизионни и сателитни антени и т.н.
Иначе законова разпоредба, която да забранява изрично такова монтиране няма.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот TheOldMan » 28 Ное 2012, 00:42

Предполагам че кооперацията е от "затворен тип", където понятието "домоуправител" забранено. Има фирма, която изпълнява функцията на домоуправител и общо събране... и хич не гори от желане да се разделя с тази привилегия.
А за разрешението и забраната ... фасадата е обща част и като такава всяко изменени по нея (вкл. и "заковаване" на климатик) трябва да бъде с одобрението на всички собственици на общата част.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 28 Ное 2012, 03:04

TheOldMan и borovinka, моля и двамата да поразсъждавате върху чл.185 (1) и §5 т.38 ДР на ЗУТ за да се убедите че не сте прави.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот andy70 » 28 Ное 2012, 12:30

+1 за julyanvonemona
Монтирането на климатик не се явява строеж по смисъла на §5, не е изменение на фасадата и не се изисква съгласие на ЕС (още по-малко пък забрана от ЕС :lol: ).
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 28 Ное 2012, 12:40

ЗУТ-Чл. 185. (1) Не се иска съгласието на останалите собственици на етажната собственост при преустройства на собствени обекти, помещения или части от тях, когато:
...
3. не се изменят съществено общите части на сградата;
....

ЗС-Чл. 38. При сгради, в които етажи или части от етажи принадлежат на различни собственици, общи на всички собственици са земята, върху която е построена сградата, дворът, основите, външните стени, вътрешните разделителни стени между отделните части, вътрешните носещи стени, колоните, трегерите, плочите, гредоредите, стълбите, площадките, покривите, стените между таванските и избените помещения на отделните собственици, комините, външните входни врати на сградата и вратите към общи тавански и избени помещения, главните линии на всички видове инсталации и централните им уредби, асансьорите, водосточните тръби, жилището на портиера и всичко друго, което по естеството си или по предназначение служи за общо ползуване.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот andy70 » 28 Ное 2012, 13:07

Колега, търсите под вола теле.
Ако ми датете и-мейл адрес мога да Ви скенирам и да Ви пратя становище на Началника на РДНСК-СЦР в което изрично се казва, че МОНТАЖЪТ НА КЛИМАТИЦИТЕ НЕ Е СТРОЕЖ.
А отн.чл.38 ЗС- не знаех, че МОЯТ климатик "...по естеството си или по предназначение служи за общо ползуване"
Простете моето игнорантство. :lol:
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот TheOldMan » 28 Ное 2012, 13:47

Значи аз ей-с'я мога да седна и да боядисам "МОЯТА" част от фасадата розова? Или да си напиша каквото искам на нея? Боядисването също не е строителство според ЗУТ, но едва ли съседите ще са очаровани ...
А въпроса с изменението на визията на сградата? А авторските права върху изгледа на сградата? Някой пита ли архитекта дали е съгласен да му се променя фасадата?
Климатик - добре... ами ако реша да закачуля бойлера отвън? Или едно газово котле? Може ли? Каква е разликата? :)
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот andy70 » 28 Ное 2012, 13:59

Стари човече, уважение към белите Ви коси, но измествате темата. Въпросът бе "Монтажът на клинатик на фасадата строеж ли е, или не?"
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот borovinka » 28 Ное 2012, 14:00

julyanvonemona написа:TheOldMan и borovinka, моля и двамата да поразсъждавате върху чл.185 (1) и §5 т.38 ДР на ЗУТ за да се убедите че не сте прави.

julyanvonemona, доколкото разбирам от въпроса на питащата, тук става дума за съвсем различно нещо. Въпросът по никакъв начин не засяга нормите на строителството по ЗУТ, а касае изцяло и единствено нормите на недомислицата ЗУЕС, съгласно която ако ОС на етажната собственост реши, че по решение на етажните собственици на фасадата, като обща част на сградата, СЕ ЗАБРЯВА да се монтират външни тела и да се внасят изменения, именно защото нарушават външния облик на сградата, а не защото са забранени по ЗУТ, то питащата със сигурност ще трябва да си свали климатиците от фасадата, именно защото с оставянето им там би нарушила Решение на ОС на етажната собственост, което нарушение си има специален ред за санкциониране.
Това е. Не намесвайте ЗУТ в играта, защото в случая няма общо.

И само да се допълня, - Не, монтажът на климатици НЕ Е строеж по смисъла на ЗУТ. По това мисля няма две мнения.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот TheOldMan » 28 Ное 2012, 14:32

borovinka написа:... съгласно която ако ОС на етажната собственост реши, че по решение на етажните собственици на фасадата, като обща част на сградата, СЕ ЗАБРЯВА да се монтират външни тела и да се внасят изменения, именно защото нарушават външния облик на сградата, а не защото са забранени по ЗУТ...

Аз даже бих казал, че е необходимо разрешение от ОС на ЕС за монтиране на каквото и да било. Т.е. по default всякаква промяна и разпореждане с обща част (каквато е фасадата) е забранено.
Защото по тая логика ... ако може климатик, значи може и реклама да си закача, и да си прибирам паричките самосиндикално.
И пак казвам - мога ли да си закача бойлера отвън на фасадата? Или казанчето на тоалетната - за да не ми заемат място в и без това маломерните бани? Вие като мои съседи бихте ли приели такъв изглед на сградата в която живеете?
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 28 Ное 2012, 17:48

TheOldMan написа:Значи аз ей-с'я мога да седна и да боядисам "МОЯТА" част от фасадата розова? ...

И аз, и аз. Само че не розова, и ще пише AC/DC. И ще си закача клетка, с две кокошки и петел, да ме буди сутринта. И да може, каквото остане от масата, да го изклюцват. Еко, еко :!: Хеви метъл :!:
P.S. А становището на Н-к РДНСК-СЦР като що значи в правното пространство :?:

Мисля, че съм казвал каква борба е за тия климатици да предвижда място в проекта на сградата, както е по всички нормални държави ... ама не е лесно :lol: Друго си е, една готина фасада да пъпчаса като юноша бУеден :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 29 Ное 2012, 07:56

borovinka написа:..........julyanvonemona, доколкото разбирам от въпроса на питащата, тук става дума за съвсем различно нещо. Въпросът по никакъв начин не засяга нормите на строителството по ЗУТ, а касае изцяло и единствено нормите на недомислицата ЗУЕС, съгласно която ако ОС на етажната собственост реши, че по решение на етажните собственици на фасадата, като обща част на сградата, СЕ ЗАБРЯВА да се монтират външни тела и да се внасят изменения, именно защото нарушават външния облик на сградата, а не защото са забранени по ЗУТ, .........Само да се допълня, - Не, монтажът на климатици НЕ Е строеж по смисъла на ЗУТ. По това мисля няма две мнения.

borovinka Стегнете се и влезте в маршева стъпка! Най-напред си прочетете всяка дума от абревиатурата ЗУЕС. После порасъждавайте върху това че монтажа на климатик не е субект на ЗУЕС. Напротив (andy70 не бързайте да ме хвалите) монтажа на климатик по смисъла на §5 т.40. е именно субект на ЗУТ защото (доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) "Строителни и монтажни" са работите, чрез които строежите се изграждат, ремонтират, реконструират, преустройват, поддържат или възстановяват.". Следва, че макар и незначително монтирането на климатик е преустройство на строежа!
Сега отново прочетете чл.185(1) ЗУТ и осмислете от кого и при какви случай за засягане на общи части не се иска съгласие от останалите собственици в сградата. А това какво написал, казал-рекъл н-ка на РДНСК -СЦР или пък какво е мнението на главният архитект на София зо климатиците по фасадите не става дори за изчистване калта под ноктите на краката.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот borovinka » 29 Ное 2012, 12:15

julyanvonemona, няма да се заяждам с вас, но не сте прав. Измествате фокуса на въпроса.
Ако настоявате да приложим ЗУТ, вижте отново втората алинея на сочения от вас чл. 185, където са уредени изключенията от горните случаи. Според мен климатиците ще попаднат именно във втората алинея ;) и ще се иска съгласие на останалите собственици в ет. собственост, за да се извършват промени по фасадата като обща част.

Представете си, че не ставаше въпрос за монтаж на климатици, а за пребоядисване на частта от фасадата (предложения от друг преди мен пример). Тук не се нарушава и натоварва конструкцията по никакъв начин, но изменя външния вид на сградата. Е ли позволено да се направи, според вас? И ако е, кой ред го позволява?

Ако домоуправителят е кадърен, ще размаже от дела и санкции позволилия си такива своеволия.
Правила съм го за климатици, минавало е като решение на ОС и всички са длъжни да се съобразяват с него.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 29 Ное 2012, 20:09

borovinka написа:Измествате фокуса на въпроса.
Ако настоявате да приложим ЗУТ, вижте отново втората алинея на сочения от вас чл. 185, където са уредени изключенията от горните случаи. Според мен климатиците ще попаднат именно във втората алинея ;) и ще се иска съгласие на останалите собственици в ет. собственост, за да се извършват промени по фасадата като обща част.

Представете си, че не ставаше въпрос за монтаж на климатици, а за пребоядисване на частта от фасадата (предложения от друг преди мен пример). Тук не се нарушава и натоварва конструкцията по никакъв начин, но изменя външния вид на сградата. Е ли позволено да се направи, според вас? И ако е, кой ред го позволява?

Ако домоуправителят е кадърен, ще размаже от дела и санкции позволилия си такива своеволия.
Правила съм го за климатици, минавало е като решение на ОС и всички са длъжни да се съобразяват с него.

Много приятен ник сте си избрала и няма да се заяждам с Вас, но маршировката затяга дисциплината. Все в този дух ведняга ще си посипя главата с пепел ако ми намерите нормативен текст където да е записано че фасадата е обща част. Това като за начало, а освен това редно е да ми докажете твърдението си че е приложима ал.2 на чл.185 ЗУТ
Накрая един строй винаги има някой който тръгва левия крак. Това че не офицера не го е забелязал съвсем не значи че в устава го пише.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот vdggbg » 01 Дек 2012, 18:38

Очевидно, законодателят не е боравил с естетически категории, приемайки нормите по чл. 151 от ЗУТ. Така че - кой както иска да си боядисва, без да иска разрешение от когото и да било. Що се отнася до климатиците конкретно - те са извън приложното поле на каквито и да било норми (в чл. 151, както и в чл. 147 законодателят е изброявал изрично, пропускайки такива дреболии). А пък "фасадата" не е обща част - такава е "външната стена", според ЗС. Доколко монтажът на климатик (или на простор за гащи, например) върху нея подлежи на санкция от етажната собственост - това е Божа работа.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот Melly » 01 Дек 2012, 18:56

julyanvonemona написа:Все в този дух ведняга ще си посипя главата с пепел ако ми намерите нормативен текст където да е записано че фасадата е обща част.

Малко четеш, или по-скоро не разбираш какво съдържание законодателят е вложил в разпоредбите на ЗС относно понятието "общи части". И не смесвай понятието "фасада" на сграда с фасадна боя. 8)

Като схванеш какво съм ти написала, върни се и публично си посипи главата с пепел. :D
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот TheOldMan » 01 Дек 2012, 19:53

В тоя ред на мисли в допълнителните разпоредби на ЗУТ е записано, че
55. (предишна т. 52 - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) "Фасада" е външна ограждаща стена на сграда, която стъпва на терена.
TheOldMan
Активен потребител

Следваща

Назад към Имотни казуси