начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Ремонт на ограда

Казуси за недвижими имоти

Ремонт на ограда

Мнениеот pisenxeto » 20 Дек 2012, 13:24

Имам нужда от съвет.На границата на имота ни има тухлена стена и желая да я ремонтирам като я измажем и сложим керемиди върху нея,защото от съседен имот капе цялата дъждовна вода и се руши.Към кой да се обърна за разрешение и трябва ли да искам изобщо разрешение?Има постройка изградена от кирпич и от доста години се руши,дъждовната вода е в нашия имот и в момента покрива се руши и падат керемиди и хоросан в имота ни.Искам всичко да бъде законно ,за да може да извършим ремонта си.Разговаряно е със съседа,но отказва да го ремонтира.Към кой отдел и какви документи трябва да подам за това нещо-за ремонта?Стената има разрешителни за строеж,останала е от стар гараж.
Моля за съвет от вас.Благодаря ви предварително на всеки ,който се включи.
pisenxeto
Младши потребител

Re: Ремонт на ограда

Мнениеот emilgrigorov » 20 Дек 2012, 17:30

До колкото разбирам, стената е разположена изцяло в неговия имот и е част от сграда, която е занемарена и се самосрутва, а водите от ската на тази сграда се стичат във Вашия имот, барабар с керемиди от време на време. Така ли е?
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот vdggbg » 20 Дек 2012, 19:24

Разрешение за строеж има не стената, а гаражът. Щом го няма вече него - не трябва да я има и стената. Да ремонтирате чужда собственост - може, що не, ако имате желание, и собственикът не възразява... По Коледа стават и чудеса. Но ако искате "всичко да е законно" - ще трябва да ангажирате собственика на тая стена да предприеме нужните действия.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот pisenxeto » 20 Дек 2012, 20:33

Явно не съм се изразила правилно-стената е наша и си е в нашия имот,но поради липса на улук на сградата на съседа цялата дъждовна вода капе върху стената ни.Неговия имот се руши и има наклон на една част от покрива към нас и падат керемидите ,заедно с това което е измазано-хоросан и други строителни материали.Искам да ремонтираме нашата собственост,но не знам как да процедираме?В момента поради свличане на покрива,част от керемидите са върху нашата стена,но на по високо от стената поради това,че са разместени-водата руши стената ни.
pisenxeto
Младши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 20 Дек 2012, 21:20

Принципно кметът може да разпореди.
Но, начинът Ви на обяснение е подвеждащ, възможно е да си вкарате автогол.
Препоръчвам Ви да се консултирате с технически грамотно лице, и след това да предприемате каквото и да било.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот pisenxeto » 21 Дек 2012, 16:20

Моя е грешката в обяснението, за което се извинявам. :? Благодаря за отговора,ще пуснем в Общината жалба и ще питаме дали трябва разрешително.А към какво техническо лице трябва да се обърнем за подробна информация?Ето за това става въпрос:
http://pisenxeto.snimka.bg/other/stroej.695161.28091756
pisenxeto
Младши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 21 Дек 2012, 16:43

Да, ясно. До Кмета. Добре е да приложите и снимката.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот pisenxeto » 21 Дек 2012, 17:36

Благодаря!
pisenxeto
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 22 Дек 2012, 10:04

Хайде да пуснем духа от бутилката. Въпросната сграда от съседния имот може да се окаже незаконно построена дори и спрямо разпоредбите на ЗБНМ от 1905г до тук. Същата е много вероятно да не и в режим на търпимост вкл и по последния §127 ПРЗ на ЗУТ от 26.10.2012г. В този ред на мисли една молба до кмета може да изиграе много лоша шега. Отделен е въпроса че и масивната ограда едва ли е с издадено по този начин разрешение за строеж.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот pisenxeto » 22 Дек 2012, 13:16

Поради това,че не съм се изразила ясно в първия си пост,ще го опиша пак.Стената за която става въпрос и искам да ремонтираме е останала от гараж,който е построен с разрешително за строеж от 1972г.Поради нов строеж 1986г,гаража е премахнат и е останала само стената,която служи за ограда на имота ни.Искам да знам как да процедирам и към кой трябва да се обърна за разрешителни за ремонт-измазване на стената ,защото старата мазилка се руши и пада и поставяне на керемиди върху стената,за да я предпазват от дъждовните води,които падат върху нея.Стената е изградена от тухли четворки.
pisenxeto
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 22 Дек 2012, 20:56

Защитете си стената както намерите за необходимо и никого не питайте по- добре, защото могат да изскочат неща които да ви вкарат в "геаната огнена"
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот TheOldMan » 23 Дек 2012, 00:57

pisenxeto написа:...гаража е премахнат и е останала само стената,която служи за ограда на имота ни....

Послушайте адаша от по-горния пост. След премахването на обекта "гараж" стената (която е била част от гаража) вече е незаконен строеж и по-добре да правите така, че да не привлича ничие внимание.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 23 Дек 2012, 06:28

Има резон в думите на всички.
При хипотеза по пар.127(1), Строежът "масивна ограда по имотна граница", разположен изцяло в имота на pisenxeto, не противоречи на строителните правила и норми по този закон, и не подлежи на премахване и забрана ползването. Построена в далечната 1986г като преустроен и пригоден за целта елемент (стена и фундаменти към нея, разположена по имотна граница) от съборен строеж (гараж на калкан към "Важна полумасивна многофункционална сграда със смесено предназначение и стара печка на дърва в една от стаите").
Строежът "Важна полумасивна многофункционална сграда със смесено предназначение и стара печка на дърва в една от стаите" също попада в режима на търпимост, доколкото не е в противоречие с устройствените показатели.
Поправките, привеждането към функционална годност или премахването и като застрашаваща имуществото, здравето и живота на други , си е неотменимо право и задължение на собственика.
Отвеждането на покривните води е решено еднозначно в нормативната уредба, от 1905г насам, и от преди това, и винаги са заминавали в собствения на покривособственикът имот.
А ако на Гошо комшията му е твърда главата, и не вземе да си оправи десетината керемиди и улука, КметО има пълното право, и задължение, да разпореди , принуди, изпълни, прихване, и т.н., и т.н.

pisenxeto, от своя страна, няма правото да се ровка в имота на комшията, щото си е негов, а не на pisenxeto. Освен при условията на чл.12 ЗАНН и аналогични в едни други кодекси, доказването на което обаче е драматично - криминален сюжет на сериал, и много пуканки и кока кола за всички нас - Драгите зрители.

P.S. Препоръчвам на pisenxeto да си разпечата този текст (без да променя нищо, щото ще обърка нещо) и да го представи на общинските служители, когато дойдат да пишат констативния протокол, за да не се чудят (оплетат) във фактическата обстановка горките те.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот pisenxeto » 23 Дек 2012, 13:01

:D
Благодаря на всички включили се по темата!
Пожелавам ви весели празници,здраве и късмет!!!
pisenxeto
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 23 Дек 2012, 19:52

Благодаря но късмета няма да е излишен и на Вас. Вярно че може да Ви се вижда, че съм по "черните сценарии", но гледайки публикуваните снимки се замислих за съществуващата сграда на комшията Ви. В случай че гаражът Ви е разрешен през периода 1973 - 01.01.2001г. и не е направена "кварталнозастроителна разработка" по чл. 97 от ППЗТСУ рискът оградата Ви да не е в режим на търпимост е 100% а от тук и негативните последствия които могат да се случат.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот pisenxeto » 23 Дек 2012, 23:04

Ами по плана или както там се нарича ,на Общината стената я има и се води като ограда,граница на имота ни.А през 1985-86г. когато е строена нашата къща на скицата също е отбелязана стената. :roll:
Просто ми е неприятно да я гледам как се руши стената и пада мазилката( страшно е грозно),поради нехайството и на съседите, и на старите собственици на имота ни,които са разрешили строежа на сградата на съседите ни.Точно там е входа на къщата ни и като пада сняг ,всичко пада в имота ни и е постоянно лед,защото е северна страна. :( Отделно ,че искам да я запазя стената,защото гледката към съседния имот е-неприятна.Ако не направим нищо за запазване на стената,ще имаме страшни проблеми със съседите, и сега се влиза в имота ни и и се извършват други действия....
pisenxeto
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 29 Дек 2012, 14:27

pisenxeto, да си направите масивна висока до 2,2м ограда на границата със съседа Ви без негово съгласие не е непреодолим проблем. Тук коментираме какво би се случило, ако в безкрайното си щение за някаква естетика според това както Вие го разбирате (да не се руши направеното) разбудите ада и започне строго и методично изследване на цялата "история на заболяването". В един момент може да се окаже, че и това което го имате може да изчезне. Това е цялото притеснение в същност. Разбира се всичко това е твърде флексабилно поради липсата на информация, която не може да се даде в един форум, а и освен това помислете, за това че този който се наеме да решава въпроса Ви по същество, също яде пържени картофки и пържоли, а и обича и по чаша червено вино към тях!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Имотни казуси