начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Покупка на имот

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Покупка на имот

Мнениеот hepohbg » 16 Яну 2013, 19:24

Здравейте,

Предстои ми покупка на имот и собствениците на имота подготвят документите при нотариус, който обаче се оказва, че се намира в друга(съседна) община, а не в същата в която е имотът.Въпросът ми е ще има ли проблем да се осъществи сделката при положение, че имотът и нотариусът са в различни общини?
hepohbg
Младши потребител

Re: Покупка на имот

Мнениеот sunnyset » 16 Яну 2013, 19:50

Чл. 570 ГПК
Местна компетентност

Чл. 570. (1) (Доп. - ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 01.03.2008 г.) Нотариалните актове за прехвърляне на собственост или за учредяване на вещно право върху недвижим имот и за удостоверяване право на собственост върху имот се издават от нотариуса, в чийто район се намира имотът. Вписванията, отбелязванията и заличаванията за имот се извършват по разпореждане на съдията по вписванията от службата по вписванията, в чийто район се намира имотът. Подлежащите на вписване, отбелязване и заличаване актове се представят в два или повече еднообразни екземпляра.
(2) Другите нотариални действия, както и завещанията могат да се извършват от всеки нотариус без оглед на връзката между района на неговото действие и нотариалното удостоверяване.

Чл. 3 ЗННД
Район на действие

Чл. 3. Районът на действие на нотариуса съвпада с района на съответния районен съд
sunnyset
Потребител

Мнениеот hepohbg » 16 Яну 2013, 20:04

Благодаря за отговора, но да видим дали съм разбрал правилно.Нотариусът може да е в друга община, но да е регистриран в раойнния съд в моя град, защото до колкото съм запознат в другата община мисля :roll: , че нямат съд.
hepohbg
Младши потребител

Мнениеот sunnyset » 16 Яну 2013, 20:14

Най - бързият начин за проверка - в интернет сайта на РС би трябвало да има раздел "Съдебен район" или нещо подобно, като в него правите справка кои общини влизат в района на този съд.
sunnyset
Потребител

Мнениеот hepohbg » 16 Яну 2013, 20:26

Супер съвет.При проверката се оказа, че общината в която се намира нотариусът е към районния съд в моя град.Явно няма да има проблем.Благодаря отново за съдействието.Лека вечер.
hepohbg
Младши потребител

Назад към Покупко-продажба