начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

Сгрешен нотариален акт

Казуси за недвижими имоти

Сгрешен нотариален акт

Мнениеот miss_headshot » 19 Мар 2013, 23:54

Здравейте, с ужас днес установих,че жилището в което живеем е със сгрешен номер на апартамент в нотараиалния акт. По-лошото е ,че така е тръгнало от първия нотариален акт за собственост издаден през 1976г. През 1996г се прави нов нотариален акт за "продажба на имота срещу гледане" , но отново упоменатия апартамент е сгрешен. Какво трябва да се направи в такъв случай за да оправим тази каша ? Собствениците от първия нотариален акт са все още живи, както и собственика от втория. Връзката им е по права линия.
Ще съм много благодарна да ме насочите към кого или коя институция да се обърна, тъй като съм невежа в тази област.
miss_headshot
Нов потребител

Re: Сгрешен нотариален акт

Мнениеот ketchup » 20 Мар 2013, 15:11

Идете на ул."Сердика" № 5 и по-специално в ГИС-София. На първия етаж издават т.нар. удостоверения за административен адрес. Поискайте издаване на такъв, като си носите и всички необходими документи. След като ви издадат удостоверението, идете при нотариус, за да ви извърши поправката на акта.
ketchup
Нов потребител

Мнениеот Sir_Humphrey » 20 Мар 2013, 16:35

miss_headshot написа:Здравейте, с ужас днес установих,че ....

А кое събитие Ви накара да решите, че е сгрешен номерът? Спрямо какво сравнихте номера в акта?
Аватар
Sir_Humphrey
Потребител

Мнениеот miss_headshot » 20 Мар 2013, 21:06

Сигурна съм, тъй като от над 30 години номера е друг и няма как да живеем на вписания етаж с толкова малък номер апартамент. Просто е абсурдно :) В случая обаче става въпрос за имот в Пловдив. Тук пак ли да търся ГИС - Пловдив ? Ако само с една поправка на акта се разминем ще е чудесно, но как ще се докаже се чудя,че номера е друг.
miss_headshot
Нов потребител

Мнениеот nk7702n » 20 Мар 2013, 22:01

miss_headshot написа:Сигурна съм, тъй като от над 30 години номера е друг и няма как да живеем на вписания етаж с толкова малък номер апартамент. Просто е абсурдно :) В случая обаче става въпрос за имот в Пловдив. Тук пак ли да търся ГИС - Пловдив ? Ако само с една поправка на акта се разминем ще е чудесно, но как ще се докаже се чудя,че номера е друг.

Щом става дума за Пловдив :
http://www.vzaimno.com/vzaimno/index.ph ... &Itemid=58
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот Sir_Humphrey » 21 Мар 2013, 00:52

от над 30 години номера е друг и няма как да живеем на вписания етаж с толкова малък номер апартамент

Ап., в който аз живея, официално по акт се води "№14-15", на II ет., във вход с по 4 ап. на етаж. Когато обаче някой ме пита, винаги казвам/пиша (дори и за лична карта съм се писал), че живея в ап. №5.
Кучето е заровено в думата "вход" в горното изречение. Кооперацията ни се води на адрес ул. ..... №10-12 и се състои от два входа, като официалните номера на апартаментите започват да се броят от другия вход. Поради това, ап., който е преди моя, официално е №13. Защо моят не е само №14, а е №14-15, за мен и досега остава пълна мистерия (не е образуван от два други, това е 100% сигурно).

Та в крайна сметка в акта ми е записан №, който фигурира в строителните книжа.

В заключение Ви предлагам да премислите отново нещата и ако толкова много се притеснявате, можете да разчепкате въпроса защо е номериран така, както е в момента. Най-вероятно ще се окаже, че всичко е наред и сте се притеснявали напразно.

Аз Ви предлагам да си живеете живота спокойно и да изхвърлите от съзнанието си тревогата относно номера на апартамента.
Аватар
Sir_Humphrey
Потребител

Мнениеот miss_headshot » 21 Мар 2013, 20:15

Sir_Humphrey дано сте прав :) При нас обаче входа си е един, ние живеем на 5-ти етаж от общо 5 етажа с по 2 апартамента на етаж. Няма как той да е броен като апартамент N8 откъдето и да го смятам :) Има ли публичен регистър или по-точно как мога да проверя по строителен план кой номер се води апартамента? В публичния кадастър и имотния регистър в интернет нищо не намерих.
miss_headshot
Нов потребител

Мнениеот Sir_Humphrey » 21 Мар 2013, 20:52

miss_headshot написа:В публичния кадастър .... нищо не намерих.

И в платените справки ли няма информация? Ако сте ползвали само безплатните, може част oт инф. да не е достъпна.
Иначе - в архивите на може би тази дирекция http://www.plovdiv.bg/%d0%b0%d0%b4%d0%b ... %80%d1%8a/

А всъщност Вие в кой № ап. смятате, че живеете? 9 или 10 или кой?
Аватар
Sir_Humphrey
Потребител

Мнениеот vdggbg » 22 Мар 2013, 23:11

Поправката на нотариален акт не става с удостоверение от някого, че, видите ли, била допусната грешка. Приема се, че нотариусът не допуска грешки - грешки допускат страните, които са представили за одобрение въпросния акт. Затова поправката на нотариален акт се прави с нов такъв, където страните се явяват, наново, посипват си главите с пепел - затова, че са били толкоз глупави да сгрешат, нотариусът съставя нотариален акт за поправка на нотариален акт, страните си плащат като попове според материалния интерес - и по живо, по здраво. Та, ако Ви се занимава - това е пътят.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот vili_spasova » 22 Апр 2013, 22:58

Страните плащат нот. таксата за поправка на нот. акт която е в размер на 30 лв. без ДДС.

За питащия - това със сбъркания номер на апартамент до сега бъркало ли ви е по някакъв начин? Ако не е - свиркайте си.
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот borovinka » 25 Апр 2013, 11:36

vili_spasova написа:Страните плащат нот. таксата за поправка на нот. акт която е в размер на 30 лв. без ДДС.

За питащия - това със сбъркания номер на апартамент до сега бъркало ли ви е по някакъв начин? Ако не е - свиркайте си.

+1 за Вили.
Аз също живея в 5-етажен блок, 2 апартамента на етаж, но с много входове, на третия етаж съм, а апартаментът ми е с номер 68, така че това няма никакво значение - важно е по строителни книжа как са се броили апартаментите. Ако досега номерацията не ви е правила проблем, карайте си така и не променяйте нищо по нот. акт.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот Melly » 25 Апр 2013, 13:44

Имам нЕкакъв блед спомен, че съм се включвала преди в тази тема, ама май ще си остана само със спомена... :lol: :lol: :lol:

А въпросът на питащата е решим по най-безболезния начин.
К`ви поправки на нот. акт, к`ви 5 лева :roll:
Къде фИчнахте гражданката в тъмните дебри на правото ?

Номерацията на един имот не е елемент от ФС на сделката, щом същият е индивидуализиран по граници и площ.

Добронамерен съвет :arrow:

Поискайте издаване на документ за идентичност на имот (конкретния) с номерацията му по административен адрес и строителните книжа. И си го пазете този документ :idea: В случай на продажба/дарение и т.н. към изискуемите книжа ще представите и копие от него.

Спете си спокойно. Проблем... няма.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот mobilis » 25 Сеп 2014, 09:09

Здравейте. Използвам темата за да не отварям нова. Продаваме апартамент - мезонет, и банката на купувача отказва да му отпусне ипотечен заем, защото в нотариалния акт (който е договор за покупко продажба, ако това има значение) не е упоменато, че апартаментът е мезонет, а е вписано само застроена площ, квадратура и граници. Навремето строителят (1990 г. КЕЧ) е пропуснал да отбележи този факт. Поправима ли е тази грешка? Следващите дни ще тръгнем по институциите, но ми се иска да имам малко предварителна информация какво да очакваме...
mobilis
Нов потребител

Назад към Имотни казуси