начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Продажба на Вещно право на ползване !

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Продажба на Вещно право на ползване !

Мнениеот atsar » 27 Мар 2013, 16:56

Уважаеми колеги, искам да попитам възможна ли е продажбата на правото на ползване от страна на собственика на "голата собственост" на ТЛ ? Четох, че собственикът на имота може да отчужди възмездно правото на ползване на ползвателя и това ще бъде един вид "продажба" на правото на ползване, при все, че правото на ползване е непрехвърлимо вещно право. То е непрехвърлимо от приобретателя като право на ползване, а този, който с конститутивна сукцесия го учредява на основание собственото си право на собственост, той спокойно може да го продаде. ВЯРНО ЛИ Е ТОВА ???
atsar
Нов потребител

Re: Продажба на Вещно право на ползване !

Мнениеот karanedeff » 27 Мар 2013, 20:28

Ограничените вещни права се учредяват :!: - възмездно или безвъзмездно, със срок или без срок.
Провото на ползване може де се предостави и на облигационно основание - наем, аренда - само възмездно и винаги със срок - било то минимален или максимален, може и под формата на заем за послужване - само безвъзмездно и за определен срок.
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот atsar » 01 Апр 2013, 14:59

Това е ясно ! Аз имам предвид следното: Ако от собственика е учредено безвъзмездно безсрочно (доживотно) право на ползване в полза на едно лице по отношение на един апартамент, може ли в даден момент собственикът да отчужди възмездно правото на ползване от ползвателя, тоест да плати на ползвателя и правото на ползване да отпадне (без съгласието на ползвателя)? Идеята е, че ако собственикът на "голата собственост" иска да продаде апартамента, то учреденото право на ползване е "голяма пречка" :) Ползвателят ако доброволно с декларация не се откаже от правото си на ползване, то последното ще следва имота и продажбата на апартамента става малко безсмислена (освен ако ползвателят не е на 100 г. де :) Въпросът ми е може ли собственикът на "голата собственост" без съгласието на ползвателя да му "отнеме" възмездно правото на ползване ???
atsar
Нов потребител

Мнениеот rts » 01 Апр 2013, 17:26

Ако въпросът не е първоаприлска шега, отговорът ми е: НЕ.
rts
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 01 Апр 2013, 18:19

atsar написа:Въпросът ми е може ли собственикът на "голата собственост" без съгласието на ползвателя да му "отнеме" възмездно правото на ползване ???

Е, що точно и да му плащате, когато има и други начини?

Не знам, какво точно сте чел( или поне докато не посочите извора), но струва ми чели сте за трансформация на задължението за гледане и издръжка в парично, защото това, което вие твърдите, без съгласието на ползвателя- надали.

ВПП не е пречка за сделката, и не я обезмисля, освен ако под "обезмисля" визирате редуциране в продажната цена. :)
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот brachi » 20 Апр 2013, 16:33

Това няма как да стане и се знае дори и от брокерите с 3-месечен стаж в някоя гаражна агенцийка. Ако авторът на темата учи право - "вай вай вай". Не за lex.bg, направо си е за parichnipAtoci.com
brachi
Младши потребител

Назад към Покупко-продажба