- Дата и час: 22 Ное 2024, 19:30 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Замяна на имот
|
|
18 мнения
• Страница 1 от 1
Замяна на имот
Здравейте , с моя братовчедка ще заменяме жилищата си - два апартамента , моето ми е дарено от баща ми и съпругът ми няма собственост в него. Моля за компетентно мнение - дали след замяната той ще придобие собственост в новото жилище?
- vikyik
- Нов потребител
Re: Замяна на имот
Здравейте,
не би следвало съпругът Ви да придобие собственост в/у жилището - предмет на замяна, ако при замяната няма доплащане с парични средства.
не би следвало съпругът Ви да придобие собственост в/у жилището - предмет на замяна, ако при замяната няма доплащане с парични средства.
- nmitova
- Потребител
Горното твърдение е невярно - в случая, подвеждащо.
Към питащия/та:
Направете си консултация с адвокат. Проверете становището му по зададения въпрос при друг адвокат.
Към питащия/та:
Направете си консултация с адвокат. Проверете становището му по зададения въпрос при друг адвокат.
-
Melly - Старши потребител
Ето и второ мнение- подкрепям мнението на nmitova. За мен е принципно правилно и въпрос на СР по един иск.
Да, транслативния ефект ще е настъпил по време на брака, но презумпцията за общност по чл. 21 СК е оборима, защото ще е налице трансформация на лично имущество ( 23 СК).
Та, защо да е подвеждащо, Мели ?
Да, транслативния ефект ще е настъпил по време на брака, но презумпцията за общност по чл. 21 СК е оборима, защото ще е налице трансформация на лично имущество ( 23 СК).
Та, защо да е подвеждащо, Мели ?
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Адвоката , който урежда сделката ми каза , че мъжът ми няма да придобие собственост, но той и е приятел на съпруга ми и не съм много сигурна в него , за това ми трябва още едно мнение.
- vikyik
- Нов потребител
Сега ще обясня.
Винаги съм се придържала към изчистените схеми.
В случая бих препоръчала с една сделка страните взаимно да си дарят въпросните обекти. Така ще се постигне целения резултат от "раз" и няма да е необходимо провеждане на исково производство за изключване презумпцията на чл.21 СК, защото замяната на недвижими имоти по последици е приравнена на продажба, а доказването на трансформацията (не, че няма да бъде проведено успешно) по чл.23 СК е свързано с време, средства и нерви. А и като вземем предвид последиците на съдебното решение, които ще действат занапред, то в промеждутъка от време между него и "замяната"правната сигурност няма да е така сигурна.
Винаги съм се придържала към изчистените схеми.
В случая бих препоръчала с една сделка страните взаимно да си дарят въпросните обекти. Така ще се постигне целения резултат от "раз" и няма да е необходимо провеждане на исково производство за изключване презумпцията на чл.21 СК, защото замяната на недвижими имоти по последици е приравнена на продажба, а доказването на трансформацията (не, че няма да бъде проведено успешно) по чл.23 СК е свързано с време, средства и нерви. А и като вземем предвид последиците на съдебното решение, които ще действат занапред, то в промеждутъка от време между него и "замяната"правната сигурност няма да е така сигурна.
-
Допълвам:
Не се знае съдбата на една осъществена замяна, от една страна дали няма да бъде атакувана след време като прикриваща дарение. От друга пък, дали дарението няма да бъде атакувано с оглед накърнена запазена част.....
Но, както казват - няма пълно щастие.
Не се знае съдбата на една осъществена замяна, от една страна дали няма да бъде атакувана след време като прикриваща дарение. От друга пък, дали дарението няма да бъде атакувано с оглед накърнена запазена част.....
Но, както казват - няма пълно щастие.
-
Додело... `начи.
Мели, искът по чл. 23 може да се предяви и по време на брака. Няма пречка това да стане веднага след сделката. Няма пречка, без предявен иск, да се договори в брачен договор, но замяната да стане чрез надаряване е още по-несигурно за мен. Не бих предложила такова разрешение.
Мели, искът по чл. 23 може да се предяви и по време на брака. Няма пречка това да стане веднага след сделката. Няма пречка, без предявен иск, да се договори в брачен договор, но замяната да стане чрез надаряване е още по-несигурно за мен. Не бих предложила такова разрешение.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Много клонки се наклониха на "дървото на щастието". Виж к`ва пъстра корона стана.
Неудобствата на сделката-дарение биха били преодолими със предварително (предвидливо) съставени документи за целта.
Няма пълно щастие.
Неудобствата на сделката-дарение биха били преодолими със предварително (предвидливо) съставени документи за целта.
Няма пълно щастие.
-
Ако си дарим имотите една на друга , доколкото знам дарението може да се оспорва за в бъдеще от наследниците или има някакви документи за целта?
- vikyik
- Нов потребител
Melly написа::lol: Много клонки се наклониха на "дървото на щастието". Виж к`ва пъстра корона стана.
Няма пълно щастие.
Мели, защо да съставят обратни писма след като дори да ги имат отново се връщат в позицията- замяна, транслативен ефект, презумпция, транформация?
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Ами..., те вариантите са много. Аз предложих един от тях. Зависи от кого страните искат да се предпазят. Винаги съществува риск отнякъде да изскочи зайче. А и не знаем дали замяната не би се оказала "кон за кокошка" и т.н. и т.н.
-
Замяната може да се разглежда като продажба, но ако в сделката се посочи че няма доплащания и страна по сделката е само съпругата, съпругът не може да има претенции, защото жилищете, което се заменя и срещу което се получава друго е лична собственост на съпругата (дарение от родителите й).
- neveja111
- Младши потребител
vikyik написа:Ако си дарим имотите една на друга , доколкото знам дарението може да се оспорва за в бъдеще от наследниците или има някакви документи за целта?
Бъдещите наследници имат запазини части, само върху това което е налично, т.е. те ще имат запазени части върху новопридобития чрез замяната имот. Те не могат да развалят дарението, дарението може да се развали само от дарителя и то при строго определени условия
- neveja111
- Младши потребител
neveja111 написа:vikyik написа:Ако си дарим имотите една на друга , доколкото знам дарението може да се оспорва за в бъдеще от наследниците или има някакви документи за целта?
Бъдещите наследници имат запазини части, само върху това което е налично, т.е. те ще имат запазени части върху новопридобития чрез замяната имот. Те не могат да развалят дарението, дарението може да се развали само от дарителя и то при строго определени условия
Какъв е смисъла да имаш запазена част от нещо "налично"?
За да има купон от запазената част , то явно е от нещо дето го няма.Затова е запазена част.Макар , че вече го няма нещото , човекът има право да си възстанови част от липсващото.
При замяната няма запазена част.
- REVOLUTION
- Активен потребител
До колкото чета, те заменят имот срещу имот, е получавайки имот наследника не е лишен от нищо, така че няма как да си играе на запазени части. Пример - ако имам 10 апартамента, никой няма да ме спре да си ги продам и никой няма да ме кара да си ги пазя, защото разбираш ли децата ми имали право на запазена част от всеки от тях
- neveja111
- Младши потребител
Продажбата на дадено имущество означава, че то излиза от патримониума на съответното лице, а то получава паричната му равностойност, тъй като сделката е възмездна. Всеки приживе има право да се разпореди възмездно с което и да било свое имущество. И бъдещите наследници нямат право да му кажат "копче", но дарението е съвсем "друга бира", защото става въпрос за безвъзмездна сделка, която намалява имуществото. Затова Законът дава право на наследниците впоследствие /след откриване на наследството /, да атакуват тази сделка. Надямам се, правите разлика neveja111
- n6391
- Потребител
Абсолятно вярно. Затова и замяната на двата имота е по-добрия вариант. Замените са възмездни сделки и след 5 години е изтекло добросъвестното владение за копувача и ако има някакъв спор то може да е само между съпрузите като страни по замяната. Мисля обаче че шансовете им са малки за успех.арен имот по време на брак е лична собственост, ако другия съпруг не е включен в дарението. Последващата замяна е възмездна сделка (на практика две последователни сделки) между "индивидуални собственици". Никакви клаузи за доплащане и въпросът е приключен. Има ли доплащане, ще има и основание за спор и претенции
- neveja111
- Младши потребител
18 мнения
• Страница 1 от 1
|
|