начало

Приложимост на правилото ne bis in idem относно определенията по допустимостта на иска (процесуалните решения) Приложимост на правилото ne bis in idem относно определенията по допустимостта на иска (процесуалните решения)

развод и подялба на семейно жилище

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

развод и подялба на семейно жилище

Мнениеот dori770104 » 01 Юни 2013, 15:36

Здравейте , въпросът е следния:
На 31,10,2010 год. родителите ми се разведоха след дело за домашно насилие - баща ми беше пребил, майка ми, тя лежа в болница, осъдиха го по закона за защита срещу домашно насилие за нанесена телесна повреда и т.н. в крайна сметка след развода съдът присъди апартамента /две стаи и кухня , СИО/ на майка ми, тъй като баща ми е виновна страна а и той има къща на село / само негова/ където може да живее, а двамата не могат да живеят под един покрив предвид това, че той налита на бой. / Дори и пред полицаите, когато го извеждаха от жилището/.
Майка ми му превежда всеки месец наем 110 лв, затова, че жилището е присъдено на нея.
Баща ми обаче иска да го продаде на всяка цена - заплашва я със публична продан чрез ЧСИ, че ще го продаде на данъчна оценка и дори и на цена много по-ниска, само и само тя да не остане в апартамента. Тя си му превежда 110 лв. всеки месец, а в същото време не може да даде едната стая под наем, защото апартамента е обявен за продажба и естествено никой наемател не се съгласява да се нанесе и неизвестно кога да трябва да се изнася.
Въпроса ми е - има ли право баща ми да продава, при положение, че майка ми няма къде да отиде, а ако продаде апартамента на данъчна оценка ще си разделят по 20 000 лева, срещу които тя не може да си купи друго жилище. Как следва да процедира майка ми - защитава ли я закона по някакъв начин? Аз самата не мога да я взема при мен, тъй като живея в апартамента на свекърва ми.
dori770104
Младши потребител

Re: развод и подялба на семейно жилище

Мнениеот nmitova » 02 Юни 2013, 11:51

Здравейте,
от описанието на ситуацията разбирам, че жилището, което е СИО, е предоставено за ползване по силата на съдебното решение за развод, на майка Ви. Баща Ви не може да продаде своята 1/2 идеална част от апартамента, без първо да я предложи за изкупуване на другия съсобственик - майка Ви (така чл. 33 от Закона за собствеността), като получи писменият й отказ за изкупуване, заверен от нотариус.
nmitova
Потребител

Мнениеот dori770104 » 02 Юни 2013, 19:26

Да, но тя реално няма как да изкупи неговата част-няма собствени средства, пенсията и е 218 лв. , не може да тегли кредит, какво следва от там нататък? Той е наясно,че тя няма как да откупи останалата 1І2 ид.част от апартамента, затова се е заинатил да го продаде на всяка цена и да я изкара от там. Може ли чрез ЧСИ / той има племенница, която работи като такава/ да продадат апартамента по данъчна оценка? Видели сме какви ли не имотни измами , така че нищо чудно да успеят и те.
dori770104
Младши потребител

Мнениеот nmitova » 05 Юни 2013, 14:11

Не следва да се забравя, че има влязло в сила съдебно решение, съгласно което имотът е предоставен за ползване на майка Ви.

Няма законова възможност чрез ЧСИ да бъде продаден апаратамента - СИО, в случай че майка Ви няма задължения и/или не е ипотекирала въпросния имот, както и няма издаден изпълнителен лист срещу нея .
nmitova
Потребител

Мнениеот sunrise » 05 Юни 2013, 14:40

Частният съдебен изпълнител не може току- така да продаде апартамента, без изпълнително производство. Но всеки от собствениците може да поиска по всяко време делба на имота. При несъгласие се отива на съдебна делба , а от там-на публична продан. Най-лесно се делят парите.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот ch3oh » 05 Юни 2013, 14:43

Баща ви е в правото си да иска делба на имота и като неподеляем, в бъдеще ще бъде изнесен на публична продан. ЧСИ ще се появи значително по-късно.
За да си изясните нещата: апартамента не е присъден на майка ви. Съдът и е предоставил единствено ползването му /може да си проверите в решението/. Именно затова майка ви плаща "наем" - защото баща ви е собственик на 1/2 от имота.
На ваше място бих проверил в районния съд дали не е образувано дело за делба на апартамента.
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 05 Юни 2013, 15:21

Вие се притеснявате ,че няма да вземат добра цена при съдебна делба.А защо майка Ви не е съгласна да го продадат на цена, която ги устройва и да си разделят парите? Това е по-добрият и евтин вариант. Защото щом са решили ,ще отидат на съдебна делба и ще плащат толкова пари за разноски за съда, след като могат да останат за тях. Щом и пенсията и е толкова ниска,може би това е правилния вариант, защото не знам как живее само със сто и осем лева. От другата Ви тема видях,че имате собствено жилище.Поне ако може да и спестите тези 110 лв.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот dori770104 » 14 Май 2014, 12:46

ами другото жилище е съсобственост на мен и съпруга ми.И понеже е закупено с кредит, сега сме в апартамента на свекрва ми, а другия е даден под наем, за да си покрием част от вноската по кредита, тъй като скочи почти двойно . Ако вкарам майка ми вътре, трябва тя да ми плаща наем, което също няма как да стане.
dori770104
Младши потребител

Назад към Семейни казуси