начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Изпит за адвокати и младши адвокати 2013 г.

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: Изпит за адвокати и младши адвокати 2013 г.

Мнениеот svettoslav » 19 Юни 2013, 13:48

amarinova написа:гражданско правния казус (той беше супер овъртян и неразбираем за мен

Четете и земеделския закон ! От време на време пощуряват някои хора ...и по-добре овъртян,но от конспекта,отколкото неовъртян,но по въпроси,които ни ги има във въпросника,ни си ги учил...ни си ги чувал..Става дума за юнския казус от 2008г.-реституция по ППЗСПЗЗ. 80% цвайки.
Че на някои хора им се стори малко,че и на устния един идиот продължи да къса...
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 19 Юни 2013, 14:43

Но във всички случаи изпит трябва да има.
Пълно е с празноглави к*рветини(за щастие рядко човек може да ги види в съдебна зала).
И само като ти каже "..Записната заповед..." и вече съм припаднал в несвяст.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 19 Юни 2013, 14:48

Но ако например Делян Пеевски се яви на подобен изпит-със сигурност ще го вземе. Стига да покаже фокуса си на комисията !
Кой му е фокуса? -Е,как,бе!?! - Гълта цяла бъчва от 350 литра,без да му личи :mrgreen:
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот nedkobr » 19 Юни 2013, 14:59

n6391 написа:Не ми е ясно какво лошо има в един такъв изпит. Аз съм "ЗА". Това е един от най-обективните изпити. Особено последните няколко изпита. Трябва да има изисквания и то високи. Нали си давате сметка, че за да защитавате правата на хората не само трябва да сте добре подготвени, но и непрекъснато да работите върху квалификацията си. През живота си съм се явявала на повече от 150 изпита и конкурса. И, въпреки че някой ще ме счете за мазохист, считам, че от тях е имало полза. Поне така казват хората, които се обръщат към мен за помощ и съдействие.
Нека не се сърдят колегите, които са си взели изпитите с "малко четене". Ако това ще ги успокои - многото четене също не е достатъчно - трябва и здраво мислене, логика, упоритост...... :D

Обективен? Пак се смея. Поразгледайте явяващите се хора, отпадащите хора и НЯКОИ минаващи хора. Едно е да работиш по квалификацията си, друго е да те изпитват за щяло и нещяло.
nedkobr
Нов потребител

Мнениеот maria-b » 19 Юни 2013, 16:02

За мен това беше първото явяване на този изпит. Не изключвам възможността да бъде взет по честен начин. Нека всеки, който иска опита, а ако има късмет- може и за го вземе. Просто искам да споделя своя опит. Бях решила почти всички тестове, давани предходни години и това ми помогна да мина тестовия етап без проблем. Казусите бяха трудни, времето не достигаше, но... преодолях и тази част. На устния изпит ми се паднаха супер елементарни въпроси и... трагедията започна тук. Един изпитващ реши ли да ви скъса, винаги ще намери повод. Беше същински кошмар. Още когато г-жа Изпитващата ме прекъсна за първи път разбрах, че съм обречена. Пред мен имаше кандидати, които говориха общи приказки и си взеха изпита. Аз отговарях точно и конкретно, но уви... на моите въпроси защо ме къса отговорът бе: "Не казвам, че не сте чела, но се явете следващия път!"
Сега ще задам и моите реторични въпроси:
Когато ме скъсаха, изпитващата отбеляза това с един знак "-" пред името ми. Колко струва "-" да се трансформира в "+"? Честно казано, ако имах парите бих си купила една вертикална чертичка!
Първите два изпита са "анонимни". Как се запазва тази анонимност след като малките пликове, в които кандидатите поставяха имената и другите си данни, бяха доста прозрачни? Без усилие може да се прочете всичко и то без да се налага да се отваря плика.
Как издържаха изпита мои познати, които решаваха теста и казуса на групички и едва завършиха висшето си образование?
maria-b
Нов потребител

Мнениеот svettoslav » 19 Юни 2013, 17:34

maria-b написа:Пред мен имаше кандидати, които говориха общи приказки и си взеха изпита.

Съжалявам колега,че така е станало.За това като го вземеш,а това ще стане все някога-никакви компромиси;тогава ще установиш,че противника ти е всъщност...клиентът.Там войната е обаче на друг фронт.Както и да го гледаш-по привлекателен :)

За "общите приказки" сигурно е така.Това е и най-болезненото от вашата гледна точка.При мен бе същото,но минах. Един образ такива ги дрънкаше,че просто не знаех как го изтърпя екзаминатора,но едно момиче от Германия го скъса ..с мотива "...Аз вече се чудя,колега, как го решихте тоя казус..." :lol: (вероятно е преписала :? )
А тъпунгерът преди това го пусна.
Просто не сте имали късмет,нарочила ви е за жертва и това е. Но пък не може да се каже,че тия с общите приказки във вс. случаи са си платили.Някои от тях-може би,но нещата са и до не малка степен субективни-така е решила тъпата овца и толкоз.

Да се върна на моя случай. Този идиот реши да къса наред,аз бях един от следващите от чакащите при него.Паднаха още една-две глави и стана патардията,където едно момиче вече вдигна врявата и друг екзаминатор(мисля беше някаква празноглава адвокатка,изживяваща се като доцент по правни науки и последна "инстанция" по порверка знанията на кандидатите /а тя няма и 1/3 от техните сигурно/),доколкото има правото да иска различен такъв при подобни обстоятелства,я пусна.
Какъв е извода-не се давайте,ако трябва и до бой стигнете.Да видиш дали няма да ти го дадат накрая.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 19 Юни 2013, 17:48

maria-b написа:Как се запазва тази анонимност след като малките пликове, в които кандидатите поставяха имената и другите си данни, бяха доста прозрачни?

ама Вие,колега,нямате никакво уважение към страдащите хора както в БГ ,така и по света. Не виждате ли,че всеки 6-ти човек на планетата си ляга гладен вечерта,едиколко си на ден умират от глад;други нямат вода; в БГ хората на портести тръгнаха от невъзможност да си платят сметките,а ибедстващите пенсионери нямат пари за хляб и мляко...а вие ?!?... че и специална плътна хартия искате,да не прозирала..цъ цъ цъ цъ :? От къде на къде тези гевезелъци у Вас?Имайте малко уважение и към майката-природа-тази хартия от дървета се прави.Вие да сте засадили едно поне дърво през живота си? На какво основание претендирате сега особена хартия?

Освен това-я си представете,че в плика има някакви забранени от закона субстанции? Че после и проблеми с Дилян Бъчвата от ДАНС ?!? :!:
Сама се уверявате колко комплексни са нещата.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот tiesto » 20 Юни 2013, 08:46

svettoslav написа:
maria-b написа:Как се запазва тази анонимност след като малките пликове, в които кандидатите поставяха имената и другите си данни, бяха доста прозрачни?

ама Вие,колега,нямате никакво уважение към страдащите хора както в БГ ,така и по света. Не виждате ли,че всеки 6-ти човек на планетата си ляга гладен вечерта,едиколко си на ден умират от глад;други нямат вода; в БГ хората на портести тръгнаха от невъзможност да си платят сметките,а ибедстващите пенсионери нямат пари за хляб и мляко...а вие ?!?... че и специална плътна хартия искате,да не прозирала..цъ цъ цъ цъ :? От къде на къде тези гевезелъци у Вас?Имайте малко уважение и към майката-природа-тази хартия от дървета се прави.Вие да сте засадили едно поне дърво през живота си? На какво основание претендирате сега особена хартия?

Освен това-я си представете,че в плика има някакви забранени от закона субстанции? Че после и проблеми с Дилян Бъчвата от ДАНС ?!? :!:
Сама се уверявате колко комплексни са нещата.

svettoslav, в последните 2 страници от темата ''Изпит за адвокати и младши адвокати 2013 г.'', неимоверно са около 90 % само твой мнения и което е по-фрапиращото, че поредността на написаните ти отговори са само твой... Сам си пишеш и сам се цитираш.
Нямам нищо против скромното ти мнение, но пренасищането на една гледна точка изцяло губи обективността на диалога.

Благодаря ти предварително, за ''разреждането'' на написаните ти мнения.
Similia similibus curantur.
Аватар
tiesto
Потребител

Мнениеот svettoslav » 20 Юни 2013, 11:39

tiesto написа: Сам си пишеш и сам се цитираш.

Е,чак да се цитирам,смятам доста преувеличаваш(виждам на "ти" си говорим,няма проблеми,макар че имам резерви по принцип).
Пък може и да се цитирам,щом е нещо важно,що не?
tiesto написа:о пренасищането на една гледна точка изцяло губи обективността на диалога.

Въх,чи хубаво го написа само :) Каква е гледната ми точка,че да се поставя изобщо въпрос за "пренасищане" ?
Както виждате(което май май не е много сигурно) застъпват се различни гл. точки,говорим по-общо,по конкретно... Но щом като за Вас е една точката-гледайте си в нея,не пречите на никого :) .. А,бе,я, в тая връзка да Ви запитам,да не би да не виждате другите така да се каже, гледни точки,заради този хавлиен чорап на главата Ви? И кой ти го тури там :lol: Поне да му беше направил две-три дупки за очите и нусъ,чи да ме виждаш,тъй като е важно за диалога.
Винаги съм смятал,че чорапите за за краката,не за главата!

tiesto написа:Благодаря ти предварително, за ''разреждането'' на написаните ти мнения.
.

Ами няма нужда,няма нужда. Освен туй "написаните" как да ги разредя? Мляко ли да добавя или дестилирана бузъ?

П.П.Айде ,успех в начинанията и на Вас.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот chandra » 20 Юни 2013, 23:57

Изненадана съм от огромното самочувствие на някои "колеги", млади, без опит, със самонадеяност... не знам защо сте решили, че някой е проявил някакво персонално отношение, а и защо си мислите, че сте отговорили вярно на даден казус! Лично аз работя от 15 години, от повече от 10 съм адвокат и НЯМАМ вашето самочувствие, а в практиката загубените от мен дела се броят на пръстите на лявата ми ръка! Моля ви, осъзнайте се! Гарантирам ви, че не знаете всичко, не можете всичко и... има много още да учите!
chandra
Потребител

Мнениеот vaskovasko » 21 Юни 2013, 11:02

chandra написа:Изненадана съм от огромното самочувствие на някои "колеги", млади, без опит, със самонадеяност... не знам защо сте решили, че някой е проявил някакво персонално отношение, а и защо си мислите, че сте отговорили вярно на даден казус! Лично аз работя от 15 години, от повече от 10 съм адвокат и НЯМАМ вашето самочувствие, а в практиката загубените от мен дела се броят на пръстите на лявата ми ръка! Моля ви, осъзнайте се! Гарантирам ви, че не знаете всичко, не можете всичко и... има много още да учите!

Аз пък съм изненадан от много глупости, които говорят и пишат адвокати и съдии с многогодишен опит и големи претенции без никакво покритие. И може би хората си мислят, че са отговорили правилно на даден казус просто защото са отговорили правилно. Затова искат да се публикуват решенията. Това, че нямате самочувствие си е лично ваш проблем. Би трябвало да имате такова на база малкото загубени дела /то зависи и какви дела са, ако са разни откъсани дела за неплатени фактури например, може и едно загубено дело да нямате/. Много са си осъзнати хората, корупцията в България е повсеместна и представете си адвокатите и магистратите са сред водещите по този показател. Затова не е нормално да бъдат изпитвани от конкуренцията, която естествено ще гледа да им ограничи достъпа до този пазар. Гарантирам ви, че много хора знаят и могат и са учили повече от достатъчно, но докато девизът на някои хора е "Ще се пенсионираме, като вземем да се насираме!" нещата няма да се оправят.

За сведение - не съм кандидат-адвокат, пиша като страничен наблюдател.
vaskovasko
Потребител

Мнениеот jivko1 » 21 Юни 2013, 13:26

Скъсаните колеги, не се отчайвайте. Всички знаем, че този изпит е на принципа онче-бонче. Сега едни са извадили късмет, следващия път други и така. Аз го взех на второ явяване( преди 4 г.) и ми направи впечатление, че за някои колегии пускат всяка година сходен брой хора (може и да е съвпадение).

А да попитам взелите изпита колеги дали ще се вписват веднага, защото гледам доста народ се явява, а малко се вписват. И аз едва сега се реших. Не съм се вписал още, но мисля скоро да го направя. И от тук започва трудното. Ако някой му се споделя опит. Да вдъхне малко кураж на начинаещите :) . От една страна имам положително усещане за себе си, но от друга като започнат да ми обясняват как няма работа и ми попарват ентусиазма.
jivko1
Потребител

Мнениеот chandra » 21 Юни 2013, 13:46

jivko1, поздравления колега! Не, не трябва да се отчайвате! В действителност в началото няма да Ви е лесно, но това не трябва да ви обезверява или да Ви кара да се отказвате. Първата година ще е трудно, това е периодът, в който почти няма да имате работа, но лека по лека, нещата ще дойдат на мястото си! Първоначалният разход не е малък, за това е добре да планирате бюджета си! Имате константен разход за наем, консумативи, осигуровки и авансов данък. Еднократния за вписване - той е ясен (имаите предвид, че за ВАС встъпителната вноска е диференцирана за колеги с и без трудов стаж).
Колегата ми сега се вписва, лично аз съм много доволна, защото има някои дела, които директно се готвя да и прехвърля!

vaskovasko, работя основно търговско право (не разбирай регистрации - макар, че един апорт може доста да те изправи на нокти), както и неща, за които малко от колегите знаят, че съществуват и сме не повече от 10 адвокатите в България с тази квалификация. В моя град (Варна), не знам да има друг сертифициран такъв колега. Това обаче е без значение, защото самочувствието определено не е приятел на адвоката, винаги трябва да подлагаш на съмнение решенията си! Поне аз така работя, никога не отговарям първосигнално, мисля, чета, ровя съдебна практика, дори и по казуси, за които съм убедена в решението, защото винаги се намира практика на ВКС, която е в противоположния смисъл! Не говоря за елементарни дела и казуси, говоря за такива, които са с висока степен на сложност!

За изпита, категорично стоя на становището, че трябва да има! В интерес на истината, смятам, че обучението в университета "куца", защото никой не излиза от студентската скамейка практически подгответн, а казусите са точно това! В този смисъл, който е имал късмет да започне работа по време на следването си има по-голям шанс да вземе изпита от първият или поне от втория път!
chandra
Потребител

Мнениеот vaskovasko » 21 Юни 2013, 13:47

Колкото по-рано започнеш, толкова по-бързо ще натрупаш практически опит и клиенти. Всеки е тръгнал отнякъде.
vaskovasko
Потребител

Мнениеот vaskovasko » 21 Юни 2013, 13:53

Chandra, не съм против изпитите, но смятам че 50-60 изпита в университета плюс държавните изпити плюс юридическата правоспособност са напълно достатъчни. Другото е излишен разход и ограничаване на пазара, защото някой го е страх да не му "изядат хляба". Също така има голяма доза неравнопоставеност, защото изпитващия не е държал такъв изпит, а от него зависи да те пусне. Изобщо не е нормално. Да не говорим, че някои държавни изпити са си направо кошмар, ако се паднеш при по-заядлива комисия.
vaskovasko
Потребител

Мнениеот olive_24 » 21 Юни 2013, 14:09

За тези колеги, които ще се явяват през есенната изпитна сесия има нов тематичен конспект за изпита за адвокати и младши адвокати.
olive_24
Младши потребител

Мнениеот chandra » 21 Юни 2013, 14:26

vaskovasko, до някъде съм съгласно, до някъде не...
Считам, че качеството на юридическото образование е крайно влошено и това се дължи на факта, че имаме повече юридически факултети и по-малко качествени преподаватели! Изпитите, или голяма част от тях са писмени - това за мен е недопустимо! По мое време те изпитваха устно. Потока ми беше 100 човека по 5 групи (20 човека всяка). Всяка група се явяваше в отделен ден, обикновено се явявахме 15 човека... аз винаги влизах първа, нямам нерви да чакам и някой да ми припада от вън. Никога не съм писала, нахвърлям си 5-6 тирета какво ще говоря и сядам. Изпитвали са ме и над час :mrgreen: , от тогава Лазар Груев го харесвам ужасно много. Въртя ме на шиш, но елегантно, явно му беше приятно да си говорим, защото изпита ми се оказа около час, но въобще не съм го усетила. Никакво напрежение, коментиране на казуси и на финал отличен резултат за мен! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Май го свързвам повече с факта, че ме изпитва хубав и ерудиран мъж, който се отнасяше като с колеги... Къде ме върнахте! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
chandra
Потребител

Мнениеот Melly » 21 Юни 2013, 14:31

Честито на издържалите тази сесия колеги!

Чета ви и не мога да приема доводите на неуспелите колеги, че видите ли, съдбата им зависела от това, че в комисията имало екзаминатор, който не бил държал такива изпити, а оттам убеждението им, че конкуренцията им на свободния пазар би била застрашена от новите попълнения. Много погрешно схващане, колеги.
Упражняването на професията адвокат е много по-отговорно действие, отколкото всеки от вас на този етап "старт"си представя.Та в този ред на мисли, като първи въпрос към самите вас е този, дали сте наясно и дали сте готови да поемете да носите на плещите си тази отговорност. Истина е, че много от издържалите изпита за адвокатска правоспособност не се впиват в Колегиите. Не винаги размерът на встъпителната вноска е причината за това. Повярвайте, истинската причина е, че не са готви да носят отговорността си пред клиентите, за които работят. Христоматиен пример за неуспеха си в съдебна зала е обяснението, че това се дължи единствено на съда, т.е. вината е чужда и никога негова. Сами разбирате, че едно такова твърдение е несъстоятелно. Не искам да бъда погрешно разбрана, че няма изключения. Но правилото е да търсим вината преди всичко в себе си и да не повтаряме в следващите си дела вече допуснати грешки. Защото никой не се е родил научен. Практиката, колеги е много по-различна от теорията.
На онези от вас, които наистина силно желаят да прескочат този трамплин (адвокатската правоспособност) желая успех! Майката му е ДЕРЗАЙТЕ - четене и осмисляне, четене и осмисляне и отново, и отново пак така. Трудът си заслужава и ще дойде ден да успеете.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот vaskovasko » 21 Юни 2013, 15:08

Доводите ми /специално моите/ не са на неуспял колега, какъвто не съм и не смятам и да ставам, защото не съм за тази работа, а на страничен наблюдател.
Melly, казвате че схващането ми е погрешно, но не казвате защо. Радвам се, че смятате професията си за отговорна, тя си е такава, но по-голямата част от адвокатите, които познавам са от така наречените "уреждачи". Младите, които не се вписват в колегиите го правят най-вече заради липса на средства, иначе няма смисъл да ходят да държат адвокатския изпит. Това за отговорностите пред клиентите може да го пробутвате на някой друг.

Идеята ми е, че ситото трябва да е още в университета и да не може сульо и пульо да се титуловат "Юрист". След това тези хора държат достатъчно тежки изпити пред ДИК. От онзи изпит за правоспособността също не виждам особен смисъл, освен бъхтене на път до София. След като държавната комисия е преценила, че един човек може да упражнява определена професия, не виждам абсолютно никакво логическо обяснение, да товарят хората с по още един или повече изпити. Иначе се създава държава в държавата. Или поне като го правят, да публикуват решенията както във ВСС.
vaskovasko
Потребител

Мнениеот DuB_u_KpaCuB » 25 Юни 2013, 12:00

Здравейте колеги! Може ли някой от Вас да ми прати, ако има събрани по - важни ТР в електронен формат? Благодаря Ви предварително за съдействието.
DuB_u_KpaCuB
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити