начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Съседът ми премести оградата ни

Казуси за недвижими имоти

Съседът ми премести оградата ни

Мнениеот qnkokalinov » 24 Юли 2013, 01:29

Здравейте
От няколко месеца на бях посещавал мой имот
При днешното посещение видях, че моят съсед е преместил част (един участък от около 7-8 м) от оградата между моя и неговия имот с около 60-70 см. В негова полза и в моя вреда
Оградата е направена от циментови колове и телена мрежа. Извадил е няколко кола, преместил ги е към моя имот и пак е сложил мрежата
Бихте ли ми казали дали действието на съседа ми е неправомерно
Може ли да ми помогнете, като ми кажете кой член (членове) от кой закон (закони) е нарушил той
Бихте ли ми казали коя институция следва да сезирам за действията на съседа ми, ако поведението му в случая е неправомерно
Какви доказателства следва да приложа към жалбата ми - чертежи, свидетели, или какво още
Въпреки че имам намерение да се обърна към адвокат, искам предварително на себе си да изясня случая
Още един въпрос - Има ли срок /давност/ в който следва да се обърна към институция, която да защити правата ми
Благодаря на всички отзовали се на молбата ми за помощ
qnkokalinov
Нов потребител

Re: Съседът ми премести оградата ни

Мнениеот bird_of_paradise » 24 Юли 2013, 06:13

С всички документи за собственост отивате при адвокат. Навярно ще се ползват услугите и на геодезист.
Твърде е възможно да имате спор за собственост, спор за граници или грешка и непълнота в кадастралния план , но при всички случаи само съд е компетентен да разреши спора, ако няма съгласие от двете страни.
Срокът, в който можете да бездействате е 10 години, но въпреки това съветът ми е да не чакате толкова, защото времето променя много неща.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот qnkokalinov » 24 Юли 2013, 08:27

Построяването на ограда /макар и с дължина само 7-8 м/ не е ли строителна по същество дейност? При това тази ограда не е построена след издадено строително разрешение и без строителни книжа и без да има издаден протокол и "дадена линия"
Следователно, не следва ли като първа стъпка да предприема действия за събаряне на новата ограда?
И после, ако е необходимо, ще се съдим
Като втора стъпка, не следва ли да се обърна към полиция и прокуратура, за да предупредят съседа ми да не своеволничи и да строи оградади където му скимне. Нали за строителството на огради си има ред - не следва ли полицията да предупреди съседа да не нарушава реда за строителство
А навлизането на съседа в моя имот не е ли посегателство върху собственоста щото прокуратурата да се задейства За навлизане в чужд имот, дори и ако има както казвате "спор за собственост, спор за граници или грешка и непълнота в кадастралния план" не следва ли да става по определен ред? Който ред (според мен) не е спазен от съседа ми
В смисъла на горните ми разсъждения, наистина ли направо към съд да се обръщам
Благодаря на всички отзовали се на молбата ми за помощ
qnkokalinov
Нов потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 24 Юли 2013, 08:46

Как можах да пропусна 8) . Прав сте-за телената ограда се иска разрешение за строеж :D . Съборете я, а после се обърнете към прокуратурата. Тя е панацеята за вашия проблем. Един ден ще установите, колко време сте загубил... в четене из нета.

... Този мой немски приятел Алцхаймера- трябва да спре да говори.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 03 Авг 2013, 17:58

bird_of_paradise написа:........................................................

:D
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Имотни казуси