начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Конкурс за първоначално назначаване на магистрати 2013

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: Конкурс за първоначално назначаване на магистрати 2013

Мнениеот n_ikito » 10 Окт 2013, 11:04

Може да встъпи - чл.74 ал.3 ТЗ. Не може да бъде привлечен.

п.п. Този въпрос бе зададен по-нагоре в темата.
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот miniscule » 10 Окт 2013, 11:12

Колега Ники , първо прочети т.5 от ТР № 1/2002 г., ОСГК на ВКС,, отговора е не .Правото на останалите съдружници или акционери да встъпят в производството по предявен иск за отмяна решение на Общото събрание на дружеството по чл. 74, ал. 3 ТЗ, не обуславя възможност за конституирането им като подпомагащи страни. С оглед регламентираното в изр. 2 на ал. 3 право на встъпилия съдружник да поддържа иска дори когато ищецът го е оттеглил или се е отказал от него, законодателят очевидно не е имал предвид встъпване като подпомагаща страна по реда на чл. 174 ГПК. Оттук е направен извода, че встъпващият има процесуалното качество на съищец- необходим другар, доколкото е обхванат от субективните предели на задължителната сила както на решението на ОС, така и на съдебното решение. Тъй като решението на съда има действие по отношение на всички - на самото дружество и на отделните му членове, липсва правен интерес и от привличането на подпомагаща страна по реда на чл. 175 ГПК.

Съдружниците и акционерите също така като цяло нямат правен интерес да участват като помагачи на страната на дружеството по заведените от или срещу него дела. Дружеството е самостоятелно юридическо лице и постановените спрямо него решения не се отразяват пряко на правното положение на участниците в него. Но ако третото лице черпи права от решението на ОС (например избрано е в управителния орган), пречка няма, защото има интерес от отхвърляне на иска.
Quis custodiet ipsos custodes?
miniscule
Потребител

Мнениеот miniscule » 10 Окт 2013, 12:51

miniscule написа:Въпрос по ЗСПЗЗ : Допустимо ли е главно встъпване в производство по чл.11, ал.2 ЗСПЗЗ, като третото лице предяви иск по чл.14, ал.4 ЗСПЗЗ срещу ищеца, а по чл.11, ал.2 ЗСПЗЗ- срещу ответника в лицето на съответната ОСЗГ?

Хайде колеги , напълно възможно е да дадат казус по ГПН относно земеделски земи .
miniscule
Потребител

Мнениеот u3mamhukaa » 10 Окт 2013, 13:52

Казус за бабата и внучката

Чл. 198 ал.1 , т . 4 НК, чл. 199 , ал. 1 НК , вр. чл. чл. 20 ,ал.2 НК
Чл. 31 , ал. 2 НК , чл. 63 ,ал. 1 , т. 3 – Внучка
Чл. 198 ал.1 , т . 4 НК ,чл. 199 , ал. 1, НК вр. чл. чл. 20 ,ал.2 НК - Приятел
Най-доброто отмъщение е да живееш щастливо
Аватар
u3mamhukaa
Потребител

Мнениеот n_ikito » 10 Окт 2013, 14:27

miniscule написа:Колега Ники , първо прочети т.5 от ТР № 1/2002 г., ОСГК на ВКС,, отговора е не .

Е добре. Не като подпомагаща страна, а като съищец. :D
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот miniscule » 10 Окт 2013, 15:02

n_ikito написа:
miniscule написа:Колега Ники , първо прочети т.5 от ТР № 1/2002 г., ОСГК на ВКС,, отговора е не .

Е добре. Не като подпомагаща страна, а като съищец. :D

Има голяма разлика между съишец и подпомагаща страна . Поне единица биха занижили оценката на писмения изпит , ако пишеш , че може да встъпи на основание чл. 74 , ал. 3 ТЗ .
Не го приемай лично , не искам да засягам никого .
miniscule
Потребител

Мнениеот n_ikito » 10 Окт 2013, 15:28

miniscule написа: Поне единица биха занижили оценката на писмения изпит , ако пишеш , че може да встъпи на основание чл. 74 , ал. 3 ТЗ .

Когато станеш изпитващ, ще решаваш. Ако напиша, че акционер може да встъпи на основание чл.74 ал.3 от ТЗ, не мисля, че ще има проблем. :D Проблем се явява "подпомащата страна" във въпроса.
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот shany83 » 10 Окт 2013, 15:30

ами то въпроса си беше дали може да бъде ПОДПОМАГАЩА СТРАНА, за акционера - всички знаем, че в АД-то има акционери ;)
shany83
Потребител

Мнениеот miniscule » 10 Окт 2013, 15:35

n_ikito написа:
miniscule написа: Поне единица биха занижили оценката на писмения изпит , ако пишеш , че може да встъпи на основание чл. 74 , ал. 3 ТЗ .

Когато станеш изпитващ, ще решаваш. Ако напиша, че акционер може да встъпи на основание чл.74 ал.3 от ТЗ, не мисля, че ще има проблем. :D Проблем се явява "подпомащата страна" във въпроса.

Проблемът е че не познаваш задължителната практика на ВКС - ТР № 1/2002 г., ОСГК на ВКС , затова ще те санкционират поне с една единица по- малко .

Пиши каквото искаш , както писах по- горе няма нищо лично и против тебе в изказването ми .Ти си този , който се засегна , защото не е прав.
miniscule
Потребител

Мнениеот chandra » 10 Окт 2013, 15:46

Айде сега понеже нападнахте колегата да видим какво пише в ТР1 - встъпи или привлече! Защото имам положителна практика по встъпването, доколкото то не е привличане!
chandra
Потребител

Мнениеот miniscule » 10 Окт 2013, 15:50

chandra написа:Айде сега понеже нападнахте колегата да видим какво пише в ТР1 - встъпи или привлече! Защото имам положителна практика по встъпването, доколкото то не е привличане!

Ти кое цениш повече - ТР на ВКС или положителната практика на по- долустоящите съдилища ?
miniscule
Потребител

Мнениеот chandra » 10 Окт 2013, 15:52

Има произнасяне и на ВКС по въпросът! :)
сега не ми се рови по спомен по 290 ГПК е постановено...
и точно се прави разлика между встъпване и привличане! То и самото решение е ясно, говори за привличане и наистина интерес от привличане няма, защото всеки може да встъпи като съищец на основание чл.74 от ТЗ
chandra
Потребител

Мнениеот chandra » 10 Окт 2013, 15:54

Решение № 79 от 30.06.2011 г. по т. д. № 680/2010 г., ТК, І ТО на ВКС, постановено по реда на чл.290 от ГПК

Айде да ме видиш каква съм мила и добричка и да не пишете повече глупости!
chandra
Потребител

Мнениеот miniscule » 10 Окт 2013, 15:59

chandra написа:Решение № 79 от 30.06.2011 г. по т. д. № 680/2010 г., ТК, І ТО на ВКС, постановено по реда на чл.290 от ГПК

Айде да ме видиш каква съм мила и добричка и да не пишете повече глупости!

Май ти си постъпила обратно на това , което съм писал в твоята практика като адвокат по търговски дела , а Чандра ? Тълкувателно решение срещу чл. 290 ГПК , кой печели ?

Не мисля , че си мила и добричка , мисля , че имаш високо самочувствие .
miniscule
Потребител

Мнениеот chandra » 10 Окт 2013, 16:15

Практиката на ВКС по чл.290 е задължителна, така, че не може да се игнорира! В цитираната т.5 (по памет) се разглежда случая на привличане на трето лице помагач, а не на встъпване, което по същество е съвсем различно! Смея да твърдя, че поне в тази част на търговското право имам доста опит и до сега съм нямала проблем с встъпването! Виж привличането както казах е друго нещо...

Нямам високо самочувствие, но чета много, това е факт имам и голям опит - 10 години, обаче НЕ знам всичко и нямам самочувствието да знам всичко, но правя разлика между привличане и встъпване и очевидно окръжните/апелативните съдилища също я правят!
chandra
Потребител

Мнениеот shany83 » 10 Окт 2013, 16:21

ето я въпросната т.5 от ТР:
V

Искът по чл. 74 ТЗ представлява предоставено на съдружника (акционера)
потестативно право да иска отмяна на решението на общото събрание.
Противоречието със закона или с клаузите на учредителния акт, се преценява от
съда двустранно - от материалноправна и процесуална страна. Решението на съда
има действие по отношение на всички - на самото дружество и на всеки от
членовете му.
Искът е конститутивен. Целената правна последица от успешното му
провеждане е защита на членствени права и/или контрол за законосъобразност на
решенията на дружеството свързани с дейността му, която е насочена към
постигане на обща цел. Правото на останалите съдружници да встъпят в
производството е регламентирано в чл. 74 ал. 3 ТЗ. Нормата е препращаща към
разпореждане на ГПК. С оглед регламентираното в изр. 2 на ал. 3 право на
встъпилия съдружник да поддържа иска дори когато ищецът го е оттеглил или се е
отказал от него, законодателят не е имал предвид встъпване като подпомагаща
страна по реда на чл. 174 ГПК. Следва изводът, че встъпващият има
процесуалното качество на съищец - необходим друга
р, доколкото е обхванат от
субективните предели на задължителната сила както на решението на общото
събрание, така и на съдебното решение. Тъй като решението на съда има действие
по отношение на всички - на самото дружество и на отделните му членове, [i]липсва
правен интерес и от привличането на подпомагаща страна
[/i] по реда на чл. 175 ГПК.
shany83
Потребител

Мнениеот miniscule » 10 Окт 2013, 16:22

chandra написа:Практиката на ВКС по чл.290 е задължителна, така, че не може да се игнорира! В цитираната т.5 (по памет) се разглежда случая на привличане на трето лице помагач, а не на встъпване, което по същество е съвсем различно! Смея да твърдя, че поне в тази част на търговското право имам доста опит и до сега съм нямала проблем с встъпването! Виж привличането както казах е друго нещо...

Нямам високо самочувствие, но чета много, това е факт имам и голям опит - 10 години, обаче НЕ знам всичко и нямам самочувствието да знам всичко, но правя разлика между привличане и встъпване и очевидно окръжните/апелативните съдилища също я правят!

Аз лично съм забелязал , че всеки , който пише тук е с много стаж и чете много . Скромността изобщо не е на мода в този форум .

Прочети т. 5 , не разчитай на спомени и мисли по прочетеното. Има разлика между съищец и подпомагаща страна .
miniscule
Потребител

Мнениеот chandra » 10 Окт 2013, 16:30

РЕШЕНИЕ № 79 ОТ 30.06.2011 Г. ПО Т. Д. № 680/2010 Г., Т. К., І Т. О. НА ВКС

ДОПУСТИМО Е В ПРОИЗВОДСТВОТО ПО ИСК С ПРАВНО ОСНОВАНИЕ ЧЛ. 74 ОТ ТЗ ДА СЕ ДОПУСКА ВСТЪПВАНЕ ПРИ УСЛОВИЯТА НА ЧЛ. 174 ГПК (ОТМ.) НА ТРЕТИ ЛИЦА - ПОМАГАЧИ НА СТРАНАТА НА ОТВЕТНОТО ДРУЖЕСТВО, ПРИ СЪОБРАЗЯВАНЕ ИЗИСКВАНЕТО ЗА ПРИТЕЖАВАНО ОТ ТЯХ КАЧЕСТВО НА СЪДРУЖНИК/ АКЦИОНЕР И ПРАВНИЯ ИНТЕРЕС ОТ Такова ВСТЪПВАНЕ.

Пак казвам правете разлика между встъпи и привлича!
И ето какво казва ВКС в мотивите си:
Неправилно е становището на Софийски апелативен съд по отношение законосъобразността на конституирането на трето лице -помагач на страната на ответника. Допускането от СГС на участие на трето лице помагач в производството по иск с правно основание чл. 74 ТЗ не съставлява противоречие с ТР № 1/2002 г. на ОСГК на ВКС. С точка 5 на това тълкувателно решение ВКС се е произнесъл по питането, с което е бил сезиран, а именно: "Допустимо ли е привличането на подпомагаща ищеца страна в процеса - други съдружници/акционери/?". ОСГК на ВКС не е била сезирана с искане за произнасяне по отношение допустимостта на привличането на трети лица - помагачи на ответника по иск с правно основание чл. 74 ТЗ, т. е. на помагачи на търговското дружество, и поради това не е налице произнасяне от ОСГК на ВКС по такъв въпрос. Или задължителен е обсегът на тълкуването на чл. 74, ал. 3 ТЗ само по отношение на трети лица - помагачи на ищеца.
chandra
Потребител

Мнениеот chandra » 10 Окт 2013, 16:33

От мен толкова, както казах- не ми е живото определящ този конкурс нито пък е драма за мен дали ще стана магистрат или не, чета си разни неща в практиката, ако се падне нещо от нея - добре, ако не :mrgreen: - голяма работа! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Сега съвсем ще се разбеснееш като ти кажа, че се явявам заради бас с колега, който твърдеше, че е много сложно да се ходи по конкурси!
chandra
Потребител

Мнениеот miniscule » 10 Окт 2013, 16:37

chandra написа:От мен толкова, както казах- не ми е живото определящ този конкурс нито пък е драма за мен дали ще стана магистрат или не, чета си разни неща в практиката, ако се падне нещо от нея - добре, ако не :mrgreen: - голяма работа! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Сега съвсем ще се разбеснееш като ти кажа, че се явявам заради бас с колега, който твърдеше, че е много сложно да се ходи по конкурси!

Всички говорят като тебе . май обаче ти беснееш , не аз .

Приятна вечер , едно решение на ВКС не значи , че ти си права , а не аз.
miniscule
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити