начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Апартамет без описана квадратура по Нотариален акт

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Апартамет без описана квадратура по Нотариален акт

Мнениеот rosi7 » 14 Окт 2013, 22:37

Нотариален акт без описани квадратури за апартамен .Проблем ли е ?Имам схема от кадастър с квадратура и всички други документи за нотариус.
rosi7
Младши потребител

Re: Апартамет без описана квадратура по Нотариален акт

Мнениеот nk7702n » 14 Окт 2013, 22:40

rosi7 написа:Нотариален акт без описани квадратури за апартамен .Проблем ли е ?Имам схема от кадастър с квадратура и всички други документи за нотариус.

Вие юрист ли сте и сега ли се учите да описвате имоти в нотариалните актове?
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот rosi7 » 14 Окт 2013, 22:47

Не съм юрист.Акта за собственост е от 1974г.ЖСК строена на частни начала тогава.Договор за отстъпено право на строеж.Строително разрешително.Констативни актове без вписани квадратури.Кадастър ми поискаха заснемане на квадратурата от лицензиран архитект.Приеха "новия"проект,който разбира се само констатира реалната квадратура на отдавна построения обект в сградата, и ми издадаха схема с реална квадратура за апартамента.Подала съм и коригираща декларация-съответно ми издадаха и актуална данъчна оценка за имота с вписана квадратура.Имам и удостоверение за идентичност на адм.адрес по документ за собственост и кадастрална схема.И???? забравих имам и У-е за наследници -единствен наследник и собственик.
rosi7
Младши потребител

Мнениеот nk7702n » 14 Окт 2013, 22:52

rosi7 написа:Не съм юрист.Акта за собственост е от 1974г.ЖСК строена на частни начала тогава.Договор за отстъпено право на строеж.Строително разрешително.Констативни актове без вписани квадратури.Кадастър ми поискаха заснемане на квадратурата от лицензиран архитект.Приеха "новия"проект,който разбира се само констатира реалната квадратура на отдавна построения обект в градата, и ми издадаха схема с реална квадратура за апартамента.Подала съм и коригираща декларация-съответно ми издадаха и актуална данъчна оценка за имота с вписана квадратура.Имам и удостоверение за идентичност на адм.адрес по документ за собственост и кадастрална схема.И?

Изглежда, че всичко е наред документално, така както го описвате. Дано да не изникнат някакви изненади пред нотариуса. Пожелавам Ви успех!
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот rosi7 » 14 Окт 2013, 22:57

Явно има проблем,затова си позволявам да занимавам тук присъстващите с липсата на квадратура.Имам купувач,който ще купува апартамента с кредит ипотека.Юриста на банката счита че проблема е голям.Защо?Нали кадастралната схема е с ИДЕНТИФИКАТОР който е само за този имот.Какво и къде може да се пропука тук в една продажба или покупка ?Кое е важното?Притежавам имота с акт за собственост.Кой може да ми го отнеме?Скицата показва квадратите .
rosi7
Младши потребител

Мнениеот nk7702n » 14 Окт 2013, 23:07

rosi7 написа:Явно има проблем,затова си позволявам да занимавам тук присъстващите с липсата на квадратура.Имам купувач,който ще купува апартамента с кредит ипотека.Юриста на банката счита че проблема е голям.Защо?Нали кадастралната схема е с ИДЕНТИФИКАТОР който е само за този имот.Какво и къде може да се пропука тук в една продажба или покупка ?Кое е важното?Притежавам имота с акт за собственост.Кой може да ми го отнеме?Скицата показва квадратите .

Учудва ме как са Ви издадени констативни актове и дали изобщо е индивидуализиран имотът. :roll: Аз предлагам да си съберете всички документи и да отидете не при юриста на банката, а при друг колега и да се консултирате. Като прегледа всички документи, ще Ви даде компетентен съвет!
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот rosi7 » 14 Окт 2013, 23:14

Благодаря за съвета който ми давате.Да,може е да се консултирам с нотариуса,макар че купувачите ми вече са посетили нотариус.Ще го направя и аз.
rosi7
Младши потребител

Мнениеот rosi7 » 14 Окт 2013, 23:16

Акта е издаден на името на родителите ми 1974г .Не съм сигурна дали е констативен.
rosi7
Младши потребител

Мнениеот Melly » 14 Окт 2013, 23:35

Квадратурата на недвижим имот не е съществен индивидуализираш белег, стига същият да е описан с границите му - съседи: изток- ап.Х собствен на..., запад-ап.У собствен на... , север-ап.Z собствен на..., юг-ап.М собствен на...
След като за района има влязла в сила КК в нот. акт по продажбата е редно имотът да бъде описан както е описан в нот. акт на продавача (собственик или негов наследник), представляващ титул за правото на собственост, така също и с идентификатора по КК.
Мисля, че няма от какво да се притеснявате. До тук всичко е наред.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот rosi7 » 14 Окт 2013, 23:51

Благодаря за отговора ,ценя Вашето мнение :) ,надявам се и нотариуса да е на подобно и наисина да няма пречка за продажбата.
rosi7
Младши потребител

Мнениеот Melly » 15 Окт 2013, 00:58

rosi7 написа:Благодаря за отговора ,ценя Вашето мнение :) ,надявам се и нотариуса да е на подобно и наисина да няма пречка за продажбата.

Не се съмнявам нотариусът да не е "в час" за правната природа на констативния нотариален акт, с който през 1974 родителите ти са признати за собственици на конкретния апартамент, т.к. след изграждане на сградата въз основа на разпределителен протокол за всеки един член кооператор е определен конкретен обект от нея, построена по стопански начин със участието на всеки от тях с личен труд и лични средства. След снабдяването на всички член кооператори с нот. актове по обстоятелствена проверка, собствеността на ЖСК се прекратява по силата на закона.
Това е. :D

Успех!
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 25 Ное 2013, 09:09

Melly написа:Квадратурата на недвижим имот не е съществен индивидуализираш белег, стига същият да е описан с границите му - съседи: изток- ап.Х собствен на..., запад-ап.У собствен на... , север-ап.Z собствен на..., юг-ап.М собствен на...
След като за района има влязла в сила КК в нот. акт по продажбата е редно имотът да бъде описан както е описан в нот. акт на продавача (собственик или негов наследник), представляващ титул за правото на собственост, така също и с идентификатора по КК.
Мисля, че няма от какво да се притеснявате. До тук всичко е наред.

rosi7 написа:Благодаря за отговора ,ценя Вашето мнение :) ,надявам се и нотариуса да е на подобно и наисина да няма пречка за продажбата.

rosi7 Повярвайте ми има защо. Мнението не само че евярно по същество, но е и един от изключително редките случаи когато този юзър проявява уравновесеност.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Покупко-продажба