начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Изпит за адвокати и младши адвокати 2013 г.

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: Изпит за адвокати и младши адвокати 2013 г.

Мнениеот srusev » 22 Окт 2013, 18:07

Ами, аз ползвах - разпечатки и копирана от сборници съдебна практика. Няма проблем. Малко квесторите ще те оглеждат ама като си редовен няма проблеми.
Аватар
srusev
Младши потребител

Мнениеот mpetkova » 22 Окт 2013, 19:27

Здравейте, колеги! Моля дайте отговор на третия въпрос от наказателния казус.
mpetkova
Нов потребител

Мнениеот srusev » 22 Окт 2013, 19:57

mpetkova написа:Здравейте, колеги! Моля дайте отговор на третия въпрос от наказателния казус.

чл.35 (2) - ОС ... но според мен ще гледат първо, как си отговорил на първия въпрос и след това този.
Аватар
srusev
Младши потребител

Мнениеот rumilla3 » 23 Окт 2013, 08:50

chandra написа:Според мен много от съвременните автори избиват комплекси с високопарност и усуканост на изказа, с цел да си докажат колко са по-по-най! Лошото е, че е на гърба на студентите, които вместо да осмислят наученото всъщност го зазубрят!

Искам да попитам chandra какво мисли за гражданския казус от 20 октомври ? Впечатлена съм от интересните Ви коментари ,които са премерени и адекватни, въпреки че сте адвокат от години. Едва ли бихте могли да влезете в позицията на сега кандидатстващ за адвокат, но можете да направите съпоставка с по-рано давани казуси. Интересува ме дали тенденцията е към "объркване" на кандидатсващите или към задълбочена подготовка ? По-труден ли беше казусът от минали сисии? Не бях на изпита и за съжаление, не мога да го въпроизведа, но чух и прочетох коментари...Благодаря.
rumilla3
Нов потребител

Мнениеот estir » 23 Окт 2013, 09:24

Всеки път комисията е различна и в зависимост от това един път дават разпечатани нормативни актове и съдебна практика, друг път, не. Този път даваха да се ползва разпечатана съдебна практика от апис или сиела, но проверяваха дали са надписани и подчертани. Въпреки това видях, че някои колеги ползваха сборници, които бяха подчертани. За мен е глупаво подчертаването да го считат като предпоставка за злоупотреба, тъй като реално няма как да си решиш казус от пет подчертани реда.
Относно наказателния казус може ли някой колега да даде отговор на въпросите...За гражданския горе долу ми стана ясно какво е решението.
estir
Младши потребител

Мнениеот kremitty » 23 Окт 2013, 09:56

Здравейте колеги,
Някой има ли представа кога може да има резултати?
kremitty
Нов потребител

Мнениеот planetarium » 23 Окт 2013, 12:57

Предполагам, че най-късно в неделя ще излязат резултатите. Мен това чакане ме убива бавно и мъчително :cry:
planetarium
Младши потребител

Мнениеот gilz » 25 Окт 2013, 16:03

Колеги , има резултати ! На печелившите честито !
gilz
Младши потребител

Мнениеот srusev » 27 Окт 2013, 17:29

Колеги, които сте минали втората писмена част, може ли да напишете как сте отговорили на въпросите по казуса?
Успех на устния!...
Аватар
srusev
Младши потребител

Мнениеот pazardjiev » 28 Окт 2013, 13:42

Колеги, някой от вас има ли добре синтезирани лекции за устния изпит?
pazardjiev
Нов потребител

Мнениеот amonev » 29 Окт 2013, 14:56

Иво, дай някакъв email, за да ти изпратя тези по които аз и Йоана се готвехме. Не знам само колко са актуални вече :mrgreen:
Е ли правото право?
amonev
Младши потребител

Мнениеот pazardjiev » 29 Окт 2013, 22:28

pazardjiev@rms-bg.org

Предварително благодаря
pazardjiev
Нов потребител

Мнениеот street » 29 Окт 2013, 23:43

enter написа:Като чета коментарите на защитниците на изпита, но вписали се без изпит, които поддържат колко лесен и необходим е изпита, но да е за другите, трябва да се каже само едно: ПРОВЕРОВЪЧЕН ИЗПИТ ЗА БЕЗИЗПИТНО ВПИСАНИТЕ, Е КРАЙНО НЕОБХОДИМ. И изпитващи да са вече изпитани.

В проекта за именеНие НА ЗА не е предвиден ПРОВЕРОВЪЧЕН ИЗПИТ НА БЕЗИПИТНО ВПИСАНИТЕ. С последица-неиздържалите изпита да губят адвокатски права. И за да е по-интересно-без право да се впишат за адвокати поне за 2 години-да имат време да седнат, да почетат. Само едно ще напомня-адвокатския изпит е по цялото право, а ако някой е специалист по търговско право, дали ще се справи по НП? Отговор на този въпрос ще получим , ако се проведе ПРОВЕРОВЪЧЕН ИЗПИТ НА БЕЗИЗПИТНО ВПИСАНИТЕ.

И Е КРАЙНО ВРЕМЕ-ЧЛЕНОВЕТЕ НА ИЗПИТНАТА КОМИСИЯ 1 МЕСЕЦ ПРЕДИ ИЗПИТА ДА ПРЕМИНАТ ПРЕЗ СЪЩИЯ ТОЗИ ИЗПИТ. С последица-ако издържат изпита-получават право да изпитват. Ако не издържат изпита-губят адвокатски права.

А като стана дума за лекарите-специализацията им не е задължителна, а силно препоръчителна. Но и със специализация, и без специализация лекар може да практикува като се впише в съсловната им организация-което става с подаване на документи, а не с нов изпит.
Същото е и за архитекти и редица други професии-членуването в съсловна организация е задължително за да практикуват, и вписването там е без изпит.

Но при адвокатите-има изпит за някои за други няма. Скоро, вероятно изпитът ще е за всеки. но проблемът не се решава-проблемът ще се реши, като бъдат изпитани ВСИЧКИ ВПИСАНИ ДОСЕГА БЕЗ ИЗПИТ. И вероято ще лъсне доста грозна картинка. всъщност картинката лъсна на последния магистратски конкурс- за 1 място голям брой кандидати за престижно място в съдебната система, всички кандидати бяха скъсани на писмения изпит, а това са имена, авторитети... А изпитът беше по-лесен от адвокатския изпит-там има и тестове, и 2 казуса и тн.

Проверовъчен изпит за безизпитно вписаните, атестационни ежегодни изпити -особено за безизпитно вписаните. Конкурсни комиисии от вече изпитани.

Колега , колега :) наглостта е без гранична не се ядосвай.
Ще копирам нещо и нека великите умове на адвокатурата да коментира това , а не разни въздушни казуси написани от някой психично болен.

Закон за защита от дискриминация
Чл. 36 Синдикалните, съсловните и другите професионални организации и организациите на работодатели не могат да поставят изисквания за записване, членуване и участие в дейността им на основата на признаците по чл. 4, ал. 1, освен изискванията за образование в случаите на съсловни и професионални организации.

изискванията за образование са ВИСШЕ ЮРИДИЧЕСКО ОБРАЗОВАНИЕ и ПРИДОБИТА ЮРИДИЧЕСКА ПРАВОСПОСБНОСТ ПО ЧЛ.294 ОТ ЗСВ
Изпита , не е степен на образование, а проверка на знания, дори и конкурс не може да се нарече, защото не ти се осигурява работно място - а ЧЛЕНСТВО в АК!

чл.4
ал.1(Доп. - ДВ, бр. 70 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Забранена е всяка пряка или непряка дискриминация, основана на пол, раса, народност, етническа принадлежност, човешки геном, гражданство, произход, религия или вяра, образование , убеждения, политическа принадлежност, лично или обществено положение, увреждане, възраст, сексуална ориентация, семейно положение, имуществено състояние или на всякакви други признаци, установени в закон или в международен договор, по който Република България е страна.

Значи двама различни юристи с дипломи право и правоспособност се третират различни въз основа на изпита?
На всичко отгоре в ЗСВ е записано ,че правоспособност се дава от комисия в която участва и представител на адвокатурата... no comment!

П.С.
Някой хора когато са гласували закона за адвокатурата и този по-горе, не са догледали нещо :mrgreen:

Нали юристи пишат тук, нека да го коментират, да видя от колко кладенеца вода ще ми изкарат да кажат , че черното не е черно ами, като премрежиш очи леееееекинко сивее .....защото това тук е патент на няколко велики адвокати, които са толкова заети ,че киснат по форумите да поучават колегите колко - нищо не знаят, а те колко много са ерудирани.
Аватар
street
Потребител

Мнениеот amonev » 30 Окт 2013, 09:02

Ще допълня само, че когато аз се явявах, сигурно 10% от "колегите" бяха с къси панталонки и тениски! Имаше и няколко с плажни чехли ... няма да коментирам дали трябва или не трябва да има изпит :idea:
Е ли правото право?
amonev
Младши потребител

Мнениеот nikol52100 » 30 Окт 2013, 11:53

amonev написа:Ще допълня само, че когато аз се явявах, сигурно 10% от "колегите" бяха с къси панталонки и тениски! Имаше и няколко с плажни чехли ... няма да коментирам дали трябва или не трябва да има изпит :idea:

+1
nikol52100
Потребител

Мнениеот street » 02 Ное 2013, 00:43

amonev написа:Ще допълня само, че когато аз се явявах, сигурно 10% от "колегите" бяха с къси панталонки и тениски! Имаше и няколко с плажни чехли ... няма да коментирам дали трябва или не трябва да има изпит :idea:

що да не коментираш?
чете ли проекта - новия за ЗА
няма вече 5 годишен стаж - всичко е на изпит.
вписват се само хабилитирани научни работници - без изпит.

и сега какво правим?
ставаме научни работници и се вписваме ли?
кой ги измисля тея глупости ? наясно ли е ,че това е такава предпоставка за корупция, че идея си нямате. Ще го разберете като започнат да "цъфтят" разни току що завършили келешчета и тати или чичо да им ударят по едно рамо пише някое трудче или по точно му го пишат - и хопа асистентче в някой измислен вуз. След това келешчето, без грам практика и юридически стаж ,ще се впише - така по добре ли е според вас?

Или ще изпитвате съдия , прокурор или следовател с 20 или 30 годишен стаж примерно за да стане адвокат ли ? ха ха ха смешно жалко е направо. Искам да скъсат някой от посочените да видите цирка тогава.

Не :) цирка , ще е по-голям когато тази глупост - наречена проекто-закон се внесе за гласуване.

То бива окопаване и чудо , ама това вече е върха на тъпотията.
Ясна е тя работата , както винаги е било - адвокатурата - семеен и наследствен бизнес , а останалите - да го ......

който му се чете да чете:

http://www.varnalaw.org/news/DetailedNe ... ?IdNews=31

обаче този текст е върха на наглостта!
Чл. 31. (Предишен текст на чл. 31, изм. - ДВ, бр. 97 от 2012 г.) Съдът, органите на досъдебното производство, административните органи, частните съдебни изпълнители, нотариусите и всички други служби в страната са длъжни да осигурят на адвоката и трайно установения адвокат от Европейския съюз свободен достъп за извършване на справки по дела и да му предоставят копия от книжа и сведения само въз основа на качеството му на адвокат или на адвокат от Европейския съюз, което се удостоверява чрез представяне на карта, издадена от Висшия адвокатски съвет. При извършване на справки и получаване на копия от документи адвокатът се ползва с предимство.

Е какво значи ако Д.П. на производство и някой ще ми изкара адвокатската си карта и ще снима материали от делото ли? А НПК къде отива на ма*ната си? Следствената тайна? Ако ще да ме накажат - копие от документ по дело , без разрешение на прокурор и 5 карти да ми извадят - НЯМА ДА ДАМ!

Думи нямам!

П.С.
Много се радвам ,че 2 пъти ме порязаха на този глупав изпит и си избих от главата адвокатстването. Сега съм си 100 пъти по-добре - знам си работата , знам си парите - правя си сметката. А не да гледам като гладна кокошка и да ходя да се унижавам и мазня, на сульо и пульо да ме наеме, че поне да покрия наема на офиса и телефоните. И като гледам колко много работа имат :mrgreen: бягат като гламави да им платят минималния хонорар по делата, щото хората се изхитриха вече и ако вземат половината от договореното " пляскат с ръчички" :mrgreen:
Много си мислят айдааа взех изпита , взех правата и работата тръгна , да ама друг път. Толкова хляб се яде докато някой изобщо те забележи, че идея си нямат.
Аватар
street
Потребител

Мнениеот datajumanji » 02 Ное 2013, 23:19

ха да ми е честито!
колега (колега=мъжки или женски род) street не така с лошото де! секретар/ка в прокуратурате не е кой знае каква позиция...
днес имаше 02.11.2013г. доста скъсани на устният, явно нещата се затяга, ама какво знам аз?!
аз минах към 16.30 ч., а след мен имаше поне 30-40 чакащи колеги(отвън+в залата за изпит), сами преценете...
datajumanji
Потребител

Мнениеот aborisov » 03 Ное 2013, 22:07

Наистина колегата street се е взел много на сериозно, все пак живота не следва да се простират до една държавна заплатка. Не казвам, че "адвокатстването" винаги е много доходоносно,но поне знаеш че всичко зависи от теб, колкото и трудно да е излизаш на свободния пазар, за да се бориш. Най-лесното е да се задоволиш с една заплата и цялата ти дейност да се свежда до това, само да избуташ работния ден.
aborisov
Нов потребител

Мнениеот rumilla3 » 05 Ное 2013, 12:25

datajumanji написа:ха да ми е честито!
колега (колега=мъжки или женски род) street не така с лошото де! секретар/ка в прокуратурате не е кой знае каква позиция...
днес имаше 02.11.2013г. доста скъсани на устният, явно нещата се затяга, ама какво знам аз?!
аз минах към 16.30 ч., а след мен имаше поне 30-40 чакащи колеги(отвън+в залата за изпит), сами преценете...

Колега, кажете няколко думи за изпитването - пред един човек ли говорехте, или пред комисия? Имаше ли изпитващи от СУ ? Моля ви!
rumilla3
Нов потребител

Мнениеот street » 06 Ное 2013, 00:05

aborisov написа:Наистина колегата street се е взел много на сериозно, все пак живота не следва да се простират до една държавна заплатка. Не казвам, че "адвокатстването" винаги е много доходоносно,но поне знаеш че всичко зависи от теб, колкото и трудно да е излизаш на свободния пазар, за да се бориш. Най-лесното е да се задоволиш с една заплата и цялата ти дейност да се свежда до това, само да избуташ работния ден.

:) не съм се взел на сериозно , спокойно. Ако желаеш ела ми избутай делата :) да видиш как е..., а щом казваш че един Р.П. си избутвал работния ден , ми става ясно колко си запознат/а с НК и разследване и натоварване на Р.П. , недей - смешно е и се излагаш пред хората(колегите). Едва ли някой адвокат има повече дела на година отколкото един средно натоварен Р.П. на месец ( за пример Варна по 50 броя месечно - не съм там) и имай в предвид ,че Р.П. - то прави по делото всичко от А до Я , а адвоката идва - на накрая, когато всичко е събрано.
държавната заплатка която ми дава държавата ми стига до толкова ,че да не се унижавам и да се мазня на някой , само защото щял да ми плати ( обаче има едно ако....плати)
А другото което ще ти кажа ,че последния път когато ме скъсаха след него се явих на изпит за Р.П. и хопа какво да видя един от тримата които бяха взели изпита за адвокати тогава ми се явява за изпита за Р.П. я викам какво правиш тук , ха ми нямало - опит, стаж практика и клиентела ,че за това на изпит за Р.П. бил човечеца така ,че тези приказки не на мен! дипломата съм си я взел преди 10 години и съм се нагледал на всякакви фокуси и глупости!

А за сериозността , да ти кажа честно бях написал една жалбица от 8 листа, защото мразя да ме правят на полу-идиот с разни измислени изпити, и мога да ти гарантирам, че е изпипана , защото съм я мислил поне месец, но ми мина мерака да я пускам, а и като се замисля има ли смисъл да пускаш жалба срещу нещо което е оплетено като "свински черва" с цялата държава -дори да си прав ще ти "намажат ските"

А това е цялата истина не съм го писал аз но е вярно!

http://haidukata.blog.com/2010/11/23/haidukati/
Аватар
street
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити