- Дата и час: 22 Ное 2024, 19:16 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
След подаден сигнал за укриване на доход от наем
|
|
27 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
След подаден сигнал за укриване на доход от наем
Здравейте!Сключен договор за наем на имот,нотариално незаверен,без предоставяне на месечни разписки от страна на наемодателя и последващ подаден сигнал от моя страна към НАП, какво следва оттук нататък?Нека да изясня, че договора е сключен за срок от 12 месеца, като на 10-тия месец получихме неписмено,а само устно уведомление(или по-точно изнудване, поставяне на срок, заявление ) от нашата мила хазяйка ,което гласеше ,че имаме срок от 15 дни да се изнесем от имота.Длъжна съм да отбележа ,че имота беше стопанисван от мен и съпруга ми,така сякаш е бил наша собственост, предоставен обратно на наемодателя без абсолютно никакви имуществени щети,почистен и спретнат след изнасянето ни...Изнесохме се,без да питаме защо,без да създаваме каквито и да е било проблеми.Депозита от 400 лева не ни беше върнат.Хазяйката ни е собственик на семейна кооперация, на пъпа на центъра на Варна.5 от 6 апартамента се отдават под наем.На нито един от наемателите не е предоставяна месечна разписка.Подадох сигнал за останалите апартаменти по официалния установен ред в НАП, следва да пусна жалба в икономическа полиция и да заведа гражданско дело. В съда лесно мога да ще докажа твърденията си . Надявам се да получа не само невърнатия депозит , но имам право и на обезщетение за пропуснати ползи и вреди.Въпросът ми е мога ли да се надявам ,че моята бивша хазяйка ще ме помни дълго?Много бих искала да чуя Вашите мнения.Благодаря Ви предварително!
- marina_ivanova
- Нов потребител
Re: След подаден сигнал за укриване на доход от наем
... От НАП - най-много санкция АКТ, който подлежи на обжалване по реда на ЗАНН, ако обърнат внимание! Икономическа полиция - зависи от размера на сумата и кой как е "жилнат" . Най-добре е по реда на гражданското съдопроизводство /ЗЗД/ за неустойка
- leonardos
- Потребител
Ще помни. Особенно от НАП много боли. Като пуснат сега проверка на физическото лице и то от 2007 назад доста ще има да помнят.
Ще проверяват всичко придобито, всичко харчено, всеки приход и ако има несъответсвия между харченото и приходите ще ги обложат + лихвите.
А разходи ще имат доста, то на тези апартаменти само месечния ток като сметнеш какъв разход им е малко трудно ще е да докажат че не са имали наематели. А при наематели дори и да претендират че е безвъзмездно давано под наем няма да мине.
Ще проверяват всичко придобито, всичко харчено, всеки приход и ако има несъответсвия между харченото и приходите ще ги обложат + лихвите.
А разходи ще имат доста, то на тези апартаменти само месечния ток като сметнеш какъв разход им е малко трудно ще е да докажат че не са имали наематели. А при наематели дори и да претендират че е безвъзмездно давано под наем няма да мине.
- snake_hips
- Нов потребител
snake_hips написа:Ще помни. Особенно от НАП много боли. Като пуснат сега проверка на физическото лице и то от 2007 назад доста ще има да помнят.
Ако имаш ползватели в жилището си, които не са роднини, от това следва ли непремено, че са скрити наематели? Как НАП може да докаже, че това са наематели?
- ilian_todorov
- Активен потребител
Ако имаш ползватели в жилището си, които не са роднини, от това следва ли непремено, че са скрити наематели? Как НАП може да докаже, че това са наематели?[/quote]
Хубаво ще е ако можеш да дадеш съвет относно темата, спамът ти е абсолютно ненужен и неуместен.
Хубаво ще е ако можеш да дадеш съвет относно темата, спамът ти е абсолютно ненужен и неуместен.
- snake_hips
- Нов потребител
Самонадеяна сте и това ще ви донесе само разочарования( това е също оf, но не се стърпях).
след това
точно това ще е огромен проблем. Огромен. И ЗЗД няма да ви помогне, както твърдят по-горе, но вие си знаете.
Не разбирам реваншизма, но трябва да сте наясно, че сте от страната на булката- за сега.
Съвсем нужно и уместно.
Преди да предприемете, каквото и да е да се консултирате с човек, който ги "чува" тея неща, не да се отдавате на емоция, четене из нета и прочее занимания.
marina_ivanova написа:договора е сключен за срок от 12 месеца, като на 10-тия месец получихме неписмено,а само устно уведомление(или по-точно изнудване, поставяне на срок, заявление ) от нашата мила хазяйка ,което гласеше ,че имаме срок от 15 дни да се изнесем от имота.
marina_ivanova написа:Изнесохме се,без да питаме защо,без да създаваме каквито и да е било проблеми.
marina_ivanova написа:Депозита от 400 лева не ни беше върнат
след това
marina_ivanova написа:В съда лесно мога да ще докажа твърденията си .
точно това ще е огромен проблем. Огромен. И ЗЗД няма да ви помогне, както твърдят по-горе, но вие си знаете.
Не разбирам реваншизма, но трябва да сте наясно, че сте от страната на булката- за сега.
Съвсем нужно и уместно.
Преди да предприемете, каквото и да е да се консултирате с човек, който ги "чува" тея неща, не да се отдавате на емоция, четене из нета и прочее занимания.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Аз не схванах нещо от казуса, кой кого ще топи в НАП? Наемателят наемодателят или обратно? Всъщност в чия е тежест е установяването на плащането? А данъчното облагане? Как смятате да докажете размерът на платената сума?
- ivanov_p
- Активен потребител
Mоля, не ме разбирайте погрешно! Аз не търся реваншизъм или отмъщение.Просто имам намерение да сезирам съответните органи,че някъде там на пъпа на центъра на Варна има една кооперация, кудето 5 от 6 апартамента са дадени под наем и на никой един от тях не се плаща данък от дохода за наем.Бившата ми хазяйка е видна варненска бизнес дама, за мен самото и явяване в МВР ще е достатъчен повод да си отворя бутилка червено вино.Не съм седнала да трия доволно ръце как ще я разпердушиня, просто ще кажа какво се случва зад Спортна зала, град Варна.Имам си само договорчето за наем, и квитанции от сметките за ток, с който доказвам ,че съм живяла 10 месеца там .....Затова и пуснах тема, за да чуя и Вашите мнения, за които съм изключително благодарна!!
- marina_ivanova
- Нов потребител
snake_hips написа:Хубаво ще е ако можеш да дадеш съвет относно темата, спамът ти е абсолютно ненужен и неуместен.
Може да не си разбрал, но въпросът ми е свързан с темата. В случая наемателите могат да докажат, че са живели в жилището, но не и че са плащали наем. Дори да има договор за наем, поне според мен от това не следва, че са го плащали, т.е. може да са живели гратис. Рискуват да ги осъдят да платят втори път наем и както Райската птица отбеляза, са от страната на булката.
Ако говорим за морал, макар че тук не е морален форум, такива хазяи могат само да ме отвращават. Рано или късно ще си намерят майстора.
- ilian_todorov
- Активен потребител
"За" съм всеки да си плаща данъчните налози. Така смятам е правилно.
Що се отнася до бъдещата ви и/или сегашна деятелност предлагам да си занесете договора при специалист( защото нета е пълен с писатели, развяващи съмнителни знания- подложете на съмнение и моето мнение), на когото да разясните фактите. Факт е, че договорът е прекратен, но нямате доказателства кой е инициатора. До тук обективно се установява, че е по ваша инициатива, защото сте напуснали жилището и няма как да докажете, че опразването на имота е по причина изявление на наемодателката ( това е обективната действителност- договорът ви е в писмена форма, ерго всякакви изявления по отношение на същия следва да са в писмен вид, заради доказване на определени факти и обстоятелства). Думите отлитат, но само написаното остава,а писмено нямате и следа, че тя е прекратила договора. Проблем първи.
Проблем втори- живяла сте в него, имате писмен договор, в който е упомената месечна наемна цена, доказателства за плащането и не притежавате. От страна на наемодателката може да се сблъскате с насрещен иск за плащане на дължимите суми ( повторно) и тогава нещата ставата по-дълбоки и от Дунав-а. Вярно, допустими са свидетелски показания, ама е вярно, че трудно да намерите свидетели, които да заявят в съдебна зала, че всеки месец са присъствали при предаване на сумите, пак колко ( банкноти от какъв номинал), пък защо ( основанието за даване)...
Плащали сте задълженията към доставчици на ел., ВиК, топло( не знам имате ли си топлофикация там), стационарен телефон и прочее, но те навярно са ваши задължения по клаузите на договора( принципът е ползвателят да плаща).
Самото плащане пак по принцип не доказва нищо. Може и да сте платила, без да ползвате; може да сте платила, но партидата да е на името на наемодателката...Може само да държите разписките за това плащане...
Изобщо нито е за форум, защото никой не е чел договорните ви клаузи, респективно не е запознат с доказателствата, които имате. Трябва ви реална среща със специалист.
п.п. НАП е последна крачка, която бих препоръчала, защото идва време, когато нещата не могат да се докажат, такива, каквито се описват и изведнъж всеки писател установява, че тоягата има още един край. Отделно, че платените, ако се докаже, че са платени, суми ще се декларират едва догодина...
Разбирате ли ми мисълта?
Хайде, хубава вечер.
Що се отнася до бъдещата ви и/или сегашна деятелност предлагам да си занесете договора при специалист( защото нета е пълен с писатели, развяващи съмнителни знания- подложете на съмнение и моето мнение), на когото да разясните фактите. Факт е, че договорът е прекратен, но нямате доказателства кой е инициатора. До тук обективно се установява, че е по ваша инициатива, защото сте напуснали жилището и няма как да докажете, че опразването на имота е по причина изявление на наемодателката ( това е обективната действителност- договорът ви е в писмена форма, ерго всякакви изявления по отношение на същия следва да са в писмен вид, заради доказване на определени факти и обстоятелства). Думите отлитат, но само написаното остава,а писмено нямате и следа, че тя е прекратила договора. Проблем първи.
Проблем втори- живяла сте в него, имате писмен договор, в който е упомената месечна наемна цена, доказателства за плащането и не притежавате. От страна на наемодателката може да се сблъскате с насрещен иск за плащане на дължимите суми ( повторно) и тогава нещата ставата по-дълбоки и от Дунав-а. Вярно, допустими са свидетелски показания, ама е вярно, че трудно да намерите свидетели, които да заявят в съдебна зала, че всеки месец са присъствали при предаване на сумите, пак колко ( банкноти от какъв номинал), пък защо ( основанието за даване)...
Плащали сте задълженията към доставчици на ел., ВиК, топло( не знам имате ли си топлофикация там), стационарен телефон и прочее, но те навярно са ваши задължения по клаузите на договора( принципът е ползвателят да плаща).
Самото плащане пак по принцип не доказва нищо. Може и да сте платила, без да ползвате; може да сте платила, но партидата да е на името на наемодателката...Може само да държите разписките за това плащане...
Изобщо нито е за форум, защото никой не е чел договорните ви клаузи, респективно не е запознат с доказателствата, които имате. Трябва ви реална среща със специалист.
п.п. НАП е последна крачка, която бих препоръчала, защото идва време, когато нещата не могат да се докажат, такива, каквито се описват и изведнъж всеки писател установява, че тоягата има още един край. Отделно, че платените, ако се докаже, че са платени, суми ще се декларират едва догодина...
Разбирате ли ми мисълта?
Хайде, хубава вечер.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
marina_ivanova написа:Mоля, не ме разбирайте погрешно! Аз не търся реваншизъм или отмъщение.Просто имам намерение да сезирам съответните органи,че някъде там на пъпа на центъра на Варна има една кооперация, кудето 5 от 6 апартамента са дадени под наем и на никой един от тях не се плаща данък от дохода за наем.Бившата ми хазяйка е видна варненска бизнес дама, за мен самото и явяване в МВР ще е достатъчен повод да си отворя бутилка червено вино.Не съм седнала да трия доволно ръце как ще я разпердушиня, просто ще кажа какво се случва зад Спортна зала, град Варна.Имам си само договорчето за наем, и квитанции от сметките за ток, с който доказвам ,че съм живяла 10 месеца там .....Затова и пуснах тема, за да чуя и Вашите мнения, за които съм изключително благодарна!!
А как смятате да докажете, че сте плащали наема, като нямате разписки за платените суми? Да не стане така да Ви осъдят да го платите втори път?
Един съвет. Със силен не се бори, с богат не се съди. Народът го е казал.
- ilian_todorov
- Активен потребител
Права сте, трябва ми среща със специалист,относно сумите-всеки месец е имало свидетел един и същи, продавачката в нейния обект,на приземния етаж.Виждам,че сте запозната, и ако не е нахално от моя страна, искам да Ви попитам а относно икономическа полиция?Какво бихте казала?
- marina_ivanova
- Нов потребител
Не знам какво да кажа, защото не разбирам, какво общо има тук икономическа полиция.
- bird_of_paradise
- Активен потребител
ilian_todorov написа:marina_ivanova написа:Mоля, не ме разбирайте погрешно! Аз не търся реваншизъм или отмъщение.Просто имам намерение да сезирам съответните органи,че някъде там на пъпа на центъра на Варна има една кооперация, кудето 5 от 6 апартамента са дадени под наем и на никой един от тях не се плаща данък от дохода за наем.Бившата ми хазяйка е видна варненска бизнес дама, за мен самото и явяване в МВР ще е достатъчен повод да си отворя бутилка червено вино.Не съм седнала да трия доволно ръце как ще я разпердушиня, просто ще кажа какво се случва зад Спортна зала, град Варна.Имам си само договорчето за наем, и квитанции от сметките за ток, с който доказвам ,че съм живяла 10 месеца там .....Затова и пуснах тема, за да чуя и Вашите мнения, за които съм изключително благодарна!!
А как смятате да докажете, че сте плащали наема, като нямате разписки за платените суми? Да не стане така да Ви осъдят да го платите втори път?
Аз не смятам да доказвам нищо.Разполагам само с договор ,разписки за ток и дузина свидетеля.Аз нямам какво да доказвам, с по-горния си пост казах,че не желая да си меря каквото и да било с нея,с хазяйте.Просто си пускам жалби ,жалби,жаби , сигнали и утре,след консултация с Ваши (предполагам) колеги, ще взема със съпруга ми решение дали да се виждам в съда с гУспожата.
...Тази поговорка не мога да я разбера.....може би защото е Българска,и има тежест само в България.
- marina_ivanova
- Нов потребител
bird_of_paradise написа:Не знам какво да кажа, защото не разбирам, какво общо има тук икономическа полиция.
права сте ,че ми трябва реална среща със специалист
Благодаря още веднъж ,че споделихте мнението си!
- marina_ivanova
- Нов потребител
marina_ivanova написа:ilian_todorov написа:marina_ivanova написа:Mоля, не ме разбирайте погрешно! Аз не търся реваншизъм или отмъщение.Просто имам намерение да сезирам съответните органи,че някъде там на пъпа на центъра на Варна има една кооперация, кудето 5 от 6 апартамента са дадени под наем и на никой един от тях не се плаща данък от дохода за наем.Бившата ми хазяйка е видна варненска бизнес дама, за мен самото и явяване в МВР ще е достатъчен повод да си отворя бутилка червено вино.Не съм седнала да трия доволно ръце как ще я разпердушиня, просто ще кажа какво се случва зад Спортна зала, град Варна.Имам си само договорчето за наем, и квитанции от сметките за ток, с който доказвам ,че съм живяла 10 месеца там .....Затова и пуснах тема, за да чуя и Вашите мнения, за които съм изключително благодарна!!
Аз не смятам да доказвам нищо.Разполагам само с договор ,разписки за ток и дузина свидетеля.Аз нямам какво да доказвам, с по-горния си пост казах,че не желая да си меря каквото и да било с нея,с хазяйте.Просто си пускам жалби ,жалби,жаби , сигнали и утре,след консултация с Ваши (предполагам) колеги, ще взема със съпруга ми решение дали да се виждам в съда с гУспожата.
...Тази поговорка не мога да я разбера.....може би защото е Българска,и има тежест само в България.
Свидетелите няма как да Ви помогнат да докажете, че сте си плащали наема. Трябва да има черно на бяло.
Вие вече сте започнали да се борите със силен след като сте пуснали жалби. Повярвайте ми, има тежест навсякъде.
Все пак хазяйката с какво обясни невръщането на депозита? Имаше ли някакво основание?
- ilian_todorov
- Активен потребител
Тодоров по обясними причини подразбира някои неща, но пак подвежда хората:
Излишно е да казвам, че това е неверно твърдение....
И, още нещо- аз съм "за" всеки да си знае и отстоява разумно правата. Дори в съда, и най-вече там. Априори примиренческото поведение на "слабия" обрича каузата. Ама аз не ги разбирам тези неща.
ilian_todorov написа:Свидетелите няма как да Ви помогнат да докажете, че сте си плащали наема. Трябва да има черно на бяло.
И, още нещо- аз съм "за" всеки да си знае и отстоява разумно правата. Дори в съда, и най-вече там. Априори примиренческото поведение на "слабия" обрича каузата. Ама аз не ги разбирам тези неща.
- bird_of_paradise
- Активен потребител
За какво ще се срещаш със специалист? Не разбрах да искаш нещо, а в съд се ходи с иск(ане). Ти какво ще искаш? Хазайката да си плати данъците? Не си процесуално легитимирана.
След като договорът е писмен не се допуска доказване на плащанията със свидетели. Тежеста на доказване на платеното е на длъжника, ти е трябвало да искаш разписки, а като не ти издадат (изпадане на кредитора в забава), според закона - откриваш банкова сметка на хазяйката и внасяш парите или ги изпращаш с пощенски запис и изрично поясние за какво са. Не съм следил последните промени относно данъчната отчетност на наемите, защото от доста време това не е основна дейност на дружеството ми, но и там задължението е за наемателят, той внася 10% за държавата, останалите 90% са за хазяина (на всеки три месеца).
Мислете преди да правите глупости да не плащате с години. Водил съм повече дела за наеми от Варненската адвокатска колегия, защото над 15 години наемах помещения, ремонтирах ги и ги преотдавах под наем, та съм бил от всички страни и то нека кибик-адвокат, който слага парите в джоба и не чете делото, а ответник и ищец срещу наемодатели, ищец и ответник срещу пренаематели, помагач и какво ли не и то по толкова усложнени казуси, че и в задачите на студенти ги няма. Всяко загубено дело ми е излизало от джоба, всяко спечелено е вкарвало в него от този опит мога да кажа: това дето сте подхванали и толкова детска история, че се плаща страшно скъпо. Стойте мирно да минат 3 години и да изтече давност за наемите. Ако ви пусне иск, аз не водя дела, но мога да ви кажа единствените възможни опции, за да намалите щетите. И още нещо, всеки адвокат който ви каже, че имате шанс да спечелите и 5 стотинки са му много!
След като договорът е писмен не се допуска доказване на плащанията със свидетели. Тежеста на доказване на платеното е на длъжника, ти е трябвало да искаш разписки, а като не ти издадат (изпадане на кредитора в забава), според закона - откриваш банкова сметка на хазяйката и внасяш парите или ги изпращаш с пощенски запис и изрично поясние за какво са. Не съм следил последните промени относно данъчната отчетност на наемите, защото от доста време това не е основна дейност на дружеството ми, но и там задължението е за наемателят, той внася 10% за държавата, останалите 90% са за хазяина (на всеки три месеца).
Мислете преди да правите глупости да не плащате с години. Водил съм повече дела за наеми от Варненската адвокатска колегия, защото над 15 години наемах помещения, ремонтирах ги и ги преотдавах под наем, та съм бил от всички страни и то нека кибик-адвокат, който слага парите в джоба и не чете делото, а ответник и ищец срещу наемодатели, ищец и ответник срещу пренаематели, помагач и какво ли не и то по толкова усложнени казуси, че и в задачите на студенти ги няма. Всяко загубено дело ми е излизало от джоба, всяко спечелено е вкарвало в него от този опит мога да кажа: това дето сте подхванали и толкова детска история, че се плаща страшно скъпо. Стойте мирно да минат 3 години и да изтече давност за наемите. Ако ви пусне иск, аз не водя дела, но мога да ви кажа единствените възможни опции, за да намалите щетите. И още нещо, всеки адвокат който ви каже, че имате шанс да спечелите и 5 стотинки са му много!
- ivanov_p
- Активен потребител
bird_of_paradise написа:Не знам какво да кажа, защото не разбирам, какво общо има тук икономическа полиция.
Вероятно съзира престъпление, жената ...
marina_ivanova написа:... за мен самото и явяване в МВР ще е достатъчен повод да си отворя бутилка червено вино.Не съм седнала да трия доволно ръце как ще я разпердушиня, просто ще кажа какво се случва зад Спортна зала, град Варна.
Ако ме извикат в полицията, в качеството на наемодетел, да ми губят времето, да ми се бъркат в частноправните взаимоотношения с наемателя ми, еле пък да ме натискат да му връщам депозита, такава жалбица ще им спретна, че ще им стане тясно в МВР-то ...
.... и не ме интересува, че НАЕМАТЕЛЯТ не е внасял авансов (10%) данък върху наема, който МИ плаща ... проблемът си е негов.
marina_ivanova написа:договора е сключен за срок от 12 месеца, като на 10-тия месец получихме неписмено,а само устно уведомление(или по-точно изнудване, поставяне на срок, заявление ) от нашата мила хазяйка ,което гласеше ,че имаме срок от 15 дни да се изнесем от имота.
Разбирам - ЕЖК
marina_ivanova написа:Изнесохме се,без да питаме защо,без да създаваме каквито и да е било проблеми.
Разбирам - самоволно, без предупреждение, в нарушение на договора са се изнесли
marina_ivanova написа:Депозита от 400 лева не ни беше върнат
Ако наемателят напусне, без предизвестие (обикновено в договорите е записано "един месец"), депозит не се връща, както е в случая.
Аз това разбирам, четейки нещата до тук
Логично беше, темата да се пусне на фаза "хазяйката ни каза ..." ... но ....
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb
Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb
Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
-
doc03 - Активен потребител
bird_of_paradise написа:Тодоров по обясними причини подразбира някои неща, но пак подвежда хората:ilian_todorov написа:Свидетелите няма как да Ви помогнат да докажете, че сте си плащали наема. Трябва да има черно на бяло.
Неверно ли? При цялото ми уважение към теб, ще си позволя да цитирам ГПК.
Допустимост на свидетелските показания
Чл. 164. (1) Свидетелски показания се допускат във всички случаи, освен ако се отнася за:
1. установяване на правни сделки, за действителността на които закон изисква писмен акт;
2. опровергаване съдържанието на официален документ;
3. установяване на обстоятелства, за доказването на които закон изисква писмен акт, както и за установяване на договори на стойност, по-голяма от 5000 лв., освен ако са сключени между съпрузи или роднини по права линия, по съребрена линия до четвърта степен и по сватовство до втора степен включително;
4. погасяване на установени с писмен акт парични задължения;
5. установяване на писмени съглашения, в които страната, която иска свидетелите, е участвала, както и за тяхното изменение или отмяна;
6. опровергаване на съдържанието на изходящ от страната частен документ.
(2) В случаите на ал. 1, т. 3, 4, 5 и 6 свидетелски показания се допускат само при изрично съгласие на страните.
- ilian_todorov
- Активен потребител
27 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|