Здравейте !
Реших да ви пиша, тъй като незнам как да процедирам за моя проблем :
На 37 години съм от гр. Бургас . Омъжена със две деца - момчета на 12 и на 2 и полувина. Двамата със съпруга ми сме хора със физически увреждания - страдаме от детска церебрална парализа - той е 2-ра група , а аз съм първа със придружител, тъй като се предвижвам със две канадки . Живеем на общинско жилище - двустайно от 9 години През 2012г. почина майка ми , тя беше на втори брак повече от 20 години . След нейната смърт разбрахме , че като наследници сме аз, сестра ми , която е по- голяма от мен със 2 години и втория ми бъща, всеки има по 1/3 от имуществото на майка ми, което се състои в това на 4-стаен апартамент и 300кв.м. земед.земя.
Проблема ми е в това, че: сестра ми иска да придобие изцяло собствеността на майкиния апартамент , като ми наплати моя дял, но обърнете внимание само как: да купи жилище - двустайно, което да бъде дарение от баща ми, тъй като не може да го прескочи като наследник тя първо ще го купи на негово име, а той ще и предостави неговия дял на нея и той после ще ми го дарява новото жилище, но в същото време ми казва, че в нотариалния акт аз ще фигурирам като собственик , а тя като ползвател доживотно. Аз и казах че не съм съгласна на това тяхно решение, въпроса ми е в това , че хубаво аз няма да се подписвам и няма да си давам правото , но от там нататък как да действам , понеже , съм на общинско жилище и не мога безкрайно да съм него .
- Дата и час: 22 Ное 2024, 16:08 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
дарение със право на ползване
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: дарение със право на ползване
Право на ползване означава тя да го ползва докато е жива. Предвид възрастта ви това е "гола собственост" от която едва ли някога ще се ползвате. Да не говорим, че ще ви изкарат от общинското жилище, защото имате свое или най-малко ще имате огромни ядове в това отношение. Това прави случаят ви сложен и е най-добре да се помисли предварително. Ако си изпълнявате задълженията по договора за общинското няма как да ви изкарат, но е неразумно и при ниските цени сега да вземете дяла си в пари. Трябва да проверите и какво става с общинското при положение, че имате дял от друго жилище, не в общината естествено. Предполагам, че съпругът живее в него и е трудно да се даде под наем, но ако той има къде да отиде е най-удачния вариант.
- ivanov_p
- Активен потребител
Re: дарение със право на ползване
Да, при запазено право на ползване получавате „гола собственост“. Но не разбирам след като сестра ви има възможност, защо не ви изплати вашия дял? Вие правите с парите си каквото искате, а те с апартамента каквото решат. Друга възможност - адвокат и съдебна делба
- elgeor
- Младши потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|