начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Имот във вилна зона през който минава електропровод

Казуси за недвижими имоти

Имот във вилна зона през който минава електропровод

Мнениеот peri64 » 04 Мар 2014, 13:03

Имам малко място във вилната зона на с.Свидня в който има ел. стълб и преминава електропровод.Един докато ме е нямало от енергото са влезнали и са изсекли две дървета защото пречели на жиците. Имат ли право на това и аз имам ли право на обещетение за това че техния стълб е в моят имот?
peri64
Нов потребител

Re: Имот във вилна зона през който минава електропровод

Мнениеот kdkrastev1234 » 06 Мар 2014, 12:13

В рамките на сервитутните зони имат такива права, макар че не е точно тоя пътя да ги реализират. Би следвало да те уведомят, да искат да ги махаш сам и респ. да ги махат за твоя сметка. Ама така и ти печелиш, че поне не са ти искали да им платиш. Това е при положение, че съоръжението им е законно /има строителни документи, вписано е и т.н./.
Сега водя едно дело, като искам да ми плащат наем за стълб и електропровод минаващи точно през такъв имот във вилна зона, които съоръжения са без каквито и да е документи и вписвания. Само че сме още на първа инстанция и само господ знае как ще евлюира практиката, докато приключим. :)
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот peri64 » 10 Мар 2014, 18:12

Благодаря ви за отговора ,в моя случай едва ли е незаконен захранва цяло село!
peri64
Нов потребител

Мнениеот emilgrigorov » 10 Мар 2014, 19:21

Щом захранва селото, значи е средно напрежение. Може да го изместите, и не е кой-знае какъв проблем.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот kdkrastev1234 » 10 Мар 2014, 21:49

peri64 написа:Благодаря ви за отговора ,в моя случай едва ли е незаконен захранва цяло село!

Това не е от значение, критериите вече ги посочих. И наистина може да се мести, ако ви излизат сметките
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот peri64 » 12 Мар 2014, 17:17

Как да разбера дали стълба в имота е законен и ако не е да се свържа с вас и да заведа дело ?
peri64
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 13 Мар 2014, 13:34

peri64 написа:Как да разбера дали стълба в имота е законен и ако не е да се свържа с вас и да заведа дело ?
. Съгласно чл.155(1) ЗУТ архива със строителните книжа се съхранява везсрочно. За целия далекопровод,част от който е и стълбът във вашия имот следва да има издадено разрешение за строеж. Поне от 1941г., а за София -от 1934г. е така. Именно това разрешение следва да се съхранява. Лафове от рода "архива е изгорял" не играят, защото виновен е този който е допуснал това и защото Закона за нациоиналния архивен фонд само органа по този закон има право да констатира дали архива е погубен или не.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот kdkrastev1234 » 14 Мар 2014, 11:44

peri64 написа:Как да разбера дали стълба в имота е законен и ако не е да се свържа с вас и да заведа дело ?

пишете ми тук
kdk1@mail.bg
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 15 Мар 2014, 12:18

kdkrastev1234 написа:

пишете ми тук
kdk1@mail.bg

Завеждането на дело в при състоянието на настоящата Ви информираност, до нищо няма да доведе освен до излишни разходи.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот kdkrastev1234 » 15 Мар 2014, 19:40

julyanvonemona написа:
Завеждането на дело в при състоянието на настоящата Ви информираност, до нищо няма да доведе освен до излишни разходи.

Не мога да се съглася с това, преценката на шансовете ще се направи, като се прегледат документите. Преди година стартирах от сходно ниво на информираност и преди няколко дена ми определиха обезщетение от 11 300 лв.. Сумата е наем за последните 5 години, като имотът е 1 000 кв.м., а стълбът, електропорводът, заедно с зоните за безопастност и достъп, заемат 270 кв.м. от него.
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 16 Мар 2014, 12:53

kdkrastev1234 написа:
julyanvonemona написа:

Не мога да се съглася с това, преценката на шансовете ще се направи, като се прегледат документите.

Болдваният текст сам по себе си доказва тезата ми, а понятието "сходно ниво на информираност" е достатъчно отворен интервал, където може да се вместят, както релевантни така и ирелевантни фактори.
Остава чисто етичният въпрос кога да бъде заведено делото преди или след прегледа на документите?
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Имотни казуси