начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Делба на дворно място с площ по-малка от 400кв.

Казуси за недвижими имоти

Делба на дворно място с площ по-малка от 400кв.

Мнениеот miglena_k » 09 Апр 2014, 08:52

Здравейте,

поставям тема за размисъл с цел помощ.

Собственик съм на еднофамилна къща с малък прилежащ двор. Обстоятелството е, че има още една къща-близнак, на която съсобственици се явяват няколко наследника.
По нотариален акт притежавам площта на къщата и 1/2 идеална част от дворно място, като целия двор е 400кв.м. Акта е издаден след съдебна делба и при зададени по кадастрален план 400кв. обща площ.
След въвеждане на нов кадастрален план при ново замерване се оказва, че реалната площ е 471кв.м., което означава, че се налага ново издаване на скица и прилежащите процедури по узаконяване на допълнителните 71кв.м.
От година и половина съсобствениците-наследници обявяват за пордажба своя дял от двора с половината къща-близнак. Самите те нямат нотариален акт, а само договор за продажба от общите ни прародители, съответно тогаващни собственици.
Аз нямам претенции за продажбата и нямам възможност да закупя другата половина от къщата с двора. Но единия от съсобствениците желае да представи, на потенциалните клиенти, че ще купят къща с двор, чиято площ е по-голяма от реалната. Опитах да се споразумем като просто разделим така двора на две части, че купувачите да знаят какво купуват. Делбата, която предложих изключва вероятността за преплитане или спречкване с новите собственици. Уви не стигнахме до съгласие.
Сега къщата се дава под наем и единия съсобственик тормози психически живущите в другата част на къщата.
Не знам дали достатъчно изчерпателно изложих случая, но въпроса е може ли да се извърши продажба, с която аз да бъда ощетена, като съсобственик на двора, заради липсата на договор за делба на двора.
По принцип има ли вероятност да се продаде къщата-близнак с двор, без мое знание и писмено съгласие от моя страна.
miglena_k
Нов потребител

Re: Делба на дворно място с площ по-малка от 400кв.

Мнениеот emilgrigorov » 09 Апр 2014, 09:30

1. Разликата в квадратните метри не е задължително да е вярна. Особено ако се появява в кадастрална карта.
2. Теоретично, разделяне на имота е възможно да се направи. На два самостоятелни УПИ. Но не и за свободно разположени сгради. Или на калкан, или с предназначение, различно от жилищното.
Съществуващите сгради могат да останат във временен режим, до провеждане на мероприятията по бъдещ ПУП.

Хубаво би било да качите скица (с обозначени имотните граници и сградите), без идентификационни данни, за да преценим възможностите
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Назад към Имотни казуси