начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Продажба на имот - малко разяснения

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Продажба на имот - малко разяснения

Мнениеот beboss » 26 Апр 2014, 00:22

Здравейте, на път съм към продажба на имот и ако няма проблем с документите, (3 заявления се чакат, едното беше от рода дали няма възражения по имота, другото дали имота е общински или не и третото не помня), та след взимането на тези документи подадени в общината, се предполага, че ще се осъществи изповядването. Това, което ме интересува сега, как точно трябва да станат нещата. Понеже в понеделник ще получа данъчната оценка, не знам колко дефакто струва имота, но съм почти сигурен, че продажната цена ще е по-висока от данъчната, та ме интересува, какво следва от тук нататък и кое колко струва. Та да предположим, че имота струва 40,000 евро, а данъчната оценка е 10,000 или 20,000евро, какъв е данъка, който трябва да се плати или какво се прави. Понеже парите на мен ми трябват повечето в банка, разбрах че там има някакъв проблем над 10,000 лева се плащало повече и прочие, пък уж се гледало да се мине тънко, та искам ако може да ми обясните, кое и как стои, за да не рискувам ей така и после да имам проблеми, а да си направя сметка, колко ще ми излезне ако повечето пари са в банката и по-малко в кеш, от колкото обратно.
Не знам дали ме разбрахте, но благодаря предварително.
beboss
Младши потребител

Re: Продажба на имот - малко разяснения

Мнениеот rts » 26 Апр 2014, 12:49

Щом сте ПРОДАВАЧ, не би трябвало да Ви вълнуват разходите посделката, тъй като обичайно те се плащат от Купувача. Въпреки, че е обичайно, следва изрично в предварителния договор и в нотариалния акт да се впише това обстоятелство: за чия сметка и кой плаща разходите.
Разходите се изчисляват върху по-високата от двете суми: продажната цена и данъчната оценка.
Разходите за нотариалните такси са по Тарифа.
Разходът за местен данък за сделката зависи от Общината. В нашата е 2,6 % от материалния интерес (по-данъчната оценка или продажната цена - по-високата от двете).
Разходът за вписване на нот.акт е 0,1% от материалния интерес.
Ако има адвокат, преводач - и техните хонорари са разход по сделката.
rts
Активен потребител

Мнениеот beboss » 26 Апр 2014, 13:47

Добре, за София, Банкя, колко е този процент? И трябва ли да вкараме всички пари през банката? Явно тук нещата отиват на доверия за парите извън банката, което може да е проблем, защото купувача може просто да не ти ги даде....
beboss
Младши потребител

Мнениеот kdkrastev1234 » 26 Апр 2014, 19:26

Я си хвани адвокат, да ти е мирна главата. Хонорарите не са чак толкова големи. Няма как във форума да ти обясним всички аспекти исканите действия, още повече, че са и незаконни.
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот beboss » 30 Апр 2014, 17:25

Добре мисля, че всичко върви по правилния път, но скицата ми изтича след няколко дена, а сделката ще е няколко дена след изтичането ѝ. Въпросът ми е следният: скицата един път вече е презаверявана, тоест след издаването и, са минали 6 месеца, сложен и е един печат за презавекрка(не са ми дали нов документ)и сега и тези 6 месеца изтичат, та въпросат ми е има ли проблем да я презаверят отново или ще трябва да се вади нова и прочие???
beboss
Младши потребител

Мнениеот todorst » 30 Апр 2014, 17:57

Що не прочетеш Христо Ботев "Смешен плач" ! Теб те чакат 40 хил. евро, а питаш за петте лева! Нерде скицата, банката. Внимавай! В Нот.акт има текст - продавачът заяви, че е получил продажната цена .а ти подписваш за продавач, другия за купувач и най-отдолу нотариуса. Сделката приключи ! А ти получи ли преди това парите или ще ги получиш след подписването. Къде и как? Защо да не ти платя в евро , след подписването в съседната стая!
Ще получиш куфарче, торба банкноти! Ако ти стиска разнасяй ги по улицата. И можеш ли да разпознаваш евробанкнотите. Затова правилен съвет ти дават- прежали се и вземи адвокат!!!
todorst
Потребител

Мнениеот beboss » 30 Апр 2014, 18:50

Въпросът ми беше, дали трябва да се вади наново скицата или ще ударят още един печат на нея. Преди да се подписвам където и да било ще ми бъде пратено копие от всичко и тези копия ще бъдат прочетени от адвоката ми, просто той няма да е смен на сделката, но там ще са брокерката, също така преди сделката ще получа парите в банката, и да стиска ми да се разхождам с парите, няма да съм сам, и ще се подпиша след получаването на кеша и банковия превод. И не съм за 5-те лв, просто питам защото за заверката експресната услуга е 5,6 лева и е за 4 часа а за нов документ, който няма никаква промяна в него е по-скъпо и сигно няма да стане за един ден...
п.с. Познавам евробанкнотите, но не перфектно, но и плащането ще е в лева и ще е в банакта.
beboss
Младши потребител

Мнениеот vili_spasova » 11 Май 2014, 01:13

Ми като има брокер, значи е достатъчно компетентен да отговори на всички воши въпроси, даже и на този за скицата. Нека си заслужи хонорара.
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот borovinka » 12 Май 2014, 15:35

vili_spasova написа:Ми като има брокер, значи е достатъчно компетентен да отговори на всички воши въпроси, даже и на този за скицата. Нека си заслужи хонорара.

Дали е достатъчно компетентен? А, дано....

Не подценявайте участието на адвокат в цялата работа, щото ако се огелпи някъде, брокерът няма да носи отговорност, за разлика от адвоката..... ;) Вие си преценявайте на кой какъв хонорар ще дадете и за каква свършена работа.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Назад към Покупко-продажба