начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Некоректен наемодател

Казуси за недвижими имоти

Некоректен наемодател

Мнениеот lexi_1000 » 28 Май 2014, 15:31

Здравейте, търся съвет относно некоректен наемодател, който ни изнудва със съд. На 01.06.2010г. сключихме договор за наем, който не е нотариално заверен нито е регистриран в НАП. Договорът беше с продължителност 1 година. До периода, в който ние се нанесохме хазяинът имаше 7 хил. лв. задължения към топлофикация и затова ни предложи ние да му даваме парите , а той да плаща сметките. Така и стана всеки месец му плащахме всичко дължимо и той плащаше тока, водата, а какво е правел с парите за топла вода, които сме му давали не знаем. Разписваше се на хвърчащи листчета, колко и кога сме му платили. През месец април/май (вече не помня точно) 2011 се изнесохме от въпросната квартира защото хазяинът почти беше продал имота. През времето прекарано с хазаинът стана ясно, че е мошеник и не може да му се има вяра и преди да се изнесем му казахме, че ще му платим сметките за ток и вода възлизащи на 400лв. едва когато той ни върне капарото (600лв). Но той така и не ни го върна, а ние не му дадохме пари за сметки и така остана да ни дължи 200 лв. , които не сме търсили. Три години по-късно той ни се обажда, за да ни каже, че ако не му платим 1000 лв за топла вода и парно ще ни съди, защото в момента топлофикация съдела него ,от Януари 2014 ,за тези пари, които били дължими за периода през който ние сме живели там. Проблемът е, че вече не пазим никакви бележки, че сме му давали парите , а той е плащал сметките. Също така 700 лв от тази сума са за парно, което ние никога не сме пускали. Според вас, би ли ни съдел наистина и ако се стигне до дело, имаме ли реален шанс да го спечелим или е по-добрият вариант да му дадем тези пари? Лично аз, ако има надежда да спечелим делото предпочитам дело, отколкото да му плащам за сметки, за които веднъж вече съм плащала, но ако няма шанс да го спечелим по-добре да си спестим разходите. Сметките "дължими" на наемодателя имат ли давност? С давността от 3 години към топлофикация съм запозната.
lexi_1000
Нов потребител

Re: Некоректен наемодател

Мнениеот borovinka » 28 Май 2014, 16:36

Нищо не му плащайте и си живейте спокойно живота.
Няма как да докаже, че вие сте консумирали тази топлоенергия.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот rts » 28 Май 2014, 18:02

Боровинка, ако консумативния разход за топлоенергия е за период пред действието на договора за наем, какво още доказателство е нужно, според теб ?
Особено е важно какво пише в договора за наем - цената на консумативните разходи включена ли е в наемната цена или се дължи отделно.
rts
Активен потребител

Мнениеот kdkrastev1234 » 28 Май 2014, 19:57

Ако са минали 3 години е изтекла погасителната давност
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот ivanov_p » 28 Май 2014, 21:26

Форумецът не трябва да плаща. Собственикът няма как да го съди, ако не е платил сметките за парно, липсва щета, а той едва ли ще плати скоро.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот Pause » 29 Май 2014, 03:39

Препорьчвам ви,при получаване на искова молба да подадете отговор за изтекла погасителна давност.Понеже направено по касно е преклудирано от закона,освен по случайност при прпуск което емалко верятно.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот lexi_1000 » 29 Май 2014, 10:35

Благодаря на всички за помощта :)
lexi_1000
Нов потребител

Мнениеот borovinka » 29 Май 2014, 15:01

rts написа:Боровинка, ако консумативния разход за топлоенергия е за период пред действието на договора за наем, какво още доказателство е нужно, според теб ?
Особено е важно какво пише в договора за наем - цената на консумативните разходи включена ли е в наемната цена или се дължи отделно.

Някъде да видя договорът им за наем да е бил вписан? :mrgreen:
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 29 Май 2014, 15:48

Плащанията на наемателя към наемодателя за консумативи не се погасяват с тригодишна давност, а с пет. Тригодишна е давността за директния платец по партида, в случая наемодателя. Ако той плати разноските вече има иск срещу наемателя за неоснователно обогатяване, който е петгодишен. От друга страна са ми отгвърляли иск за разноски, които съм начислявал по описан в договор начин, защото не съм представял доказателства, че аз съм ти платил. Затова докато наемодателят не плати консумативите няма как да ги търси, но с изтичането на давността ще има изненади.
ivanov_p
Активен потребител

Назад към Имотни казуси