- Дата и час: 25 Ное 2024, 19:35 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Подземни гаражи и земята над тях
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Подземни гаражи и земята над тях
Здравейте, отдадохме земя от дворно място за построяване на кооперация. Под нея бяха построени подземни гаражи. Встрани от сградата около 3,5 метра и зад нея остана дворно място, което е собственост на нас, собствениците. Но тези 3,5 метра реално представляват входа към подземния гараж, а покривът на същия строителят си е присвоил за ползване на тераса към апартамента му от 1-вия етаж на сградата. Реално това място не може да се използва от нас по никакъв начин, а за да отидем до сградите и земята, които се намират зад кооперацията, няма друг начин освен през самата нея. В скицата от кадастъра ясно се вижда, че това място е незастроено и съответно ние плащаме данък за него и земята зад кооперацията. Някъде прочетох, че застрояване под 1.20 м не се счита за такова. Строителят явно се е съобразил с това, но така или иначе нито ползваме тази земя за преминаване, нито ползваме луксозната му широка тераса. Какво мога да направя, като се има предвид, че дори нямам гараж от там?
- lozeva
- Нов потребител
Re: Подземни гаражи и земята над тях
Аз бих завел дело за наем. Има и други варианти /вещен иск, жалба/, но са по-слабо ефикасни
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
https://justice-online.com/bg
- kdkrastev1234
- Потребител
Всичко, което се явява покрив на нещо от сградата е обща част, тъй като строителят е съсобственик трява да го поканите да плаща определена сума, а след това да ги поискате съдебно, но не като наем, защото нямате договор, а по 59 ЗЗД. Размерът ще се определи от вещо лице, които вие трябва да поискате.
- ivanov_p
- Активен потребител
Благодаря за отговорите. Но всъщност има и други въпроси за уточняване , свързани с въпросната кооперация , останалата незастроена площ и предстоящата и делба. Бих била много благодарна ако ми препоръчате добър адвокат по имотните дела за град Стара Загора.
- lozeva
- Нов потребител
освен ако по инвестиционен проект този покрив не е и тераса предназначена за обектите (в случая жилищата) на първия етаж, със всички произтичащи от това правни последици. Все в тази посока на мислене искам г-жа lozeva да ми повярва, че над подземните помещения (гаражи)"земя" няма, макар и те да са на (n+1) метри под нивото на прилежащия терен. От това следва, че собственика на жилищата, ако си е присвоил нещо, макар и от горе то да изглежда като гора, то е земя засята с дървесна растителност само от гледна точка на почва състояща се от биологичен мат'рял и скална маса. От гледа точка на закона тази земя си е покрив над разположените на (n+1) метри отдолу гаражи.lozeva написа:Всичко, което се явява покрив на нещо от сградата е обща част....
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Прощавайте , аз не съм професионалист и не разбирам отговорът Ви. Струва ми се ,че не бихте желали да ми помогнете. Дори и така да е , аз смятам ,че имам право да зная ,защо не мога да използвам това ,което е мое ?- защо плащам данък за нещо , което реално не е ЗЕМЯ , а покрив на гараж ?-защо някой си е позволил да построи тераса там? ( пък дори това да е включено в инвестиционният проект на сградата и т. н.)
За съжаление аз не съм присъствувала по време на уточняванията и построяването на сградата. Не живея и сега там , но така или инъче нещата са очевидни и аз не бих искала моите родители да бъдат ощетени. В крайна сметка правото е едно и аз смятам ,че то е на наша страна. Няма да оставя нещата така и вярвам ,че дори и със закъснение всичко би могло да бъде решено и компенсирано.
За съжаление аз не съм присъствувала по време на уточняванията и построяването на сградата. Не живея и сега там , но така или инъче нещата са очевидни и аз не бих искала моите родители да бъдат ощетени. В крайна сметка правото е едно и аз смятам ,че то е на наша страна. Няма да оставя нещата така и вярвам ,че дори и със закъснение всичко би могло да бъде решено и компенсирано.
- lozeva
- Нов потребител
lozeva написа:Прощавайте , аз не съм професионалист и не разбирам отговорът Ви. Струва ми се ,че не бихте желали да ми помогнете. .....
Над гаражите "земя" няма! Защо се е стигнало толкова да бъде застроен дворът Ви е съвсем друга бира.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|