Здравейте,
Моля за съвет как да установя дали все още съм наследник. Не съм юрист. Случаят е следният: единствено осиновено дете съм. В момента живея в чужбина. Баща ми е с психическо заболяване и за него се грижи племенницата му. Как да направя справка дали съм единствен наследник или с други думи има ли прехвърляне на имот на баща ми на това на племенницата му. Имам копие от нотариалния акт на имота.
Предварително благодаря.
- Дата и час: 25 Ное 2024, 21:04 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Справка на собственост върху имот
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Справка на собственост върху имот
Прехвърлянето на имот не Ви лишава от качеството на наследник. Като дете имате право на запазена част. Иначе, справка за конкретен имот може да направите в Службата по вписванията към съответния районен съд, където се намира имота.
- sunrise
- Активен потребител
Благодаря. Надявах се да има възможност и за интернет справки, тъй като съм извън страната... В службата по вписванията може ли да се направи справка дали има движения по нотариалния акт, например завещание? Интересува ме чия собственост е той в момента.
- dimitarmatev
- Нов потребител
В имотния регистър ще бъде отчетено само ако баща Ви извърши сделка приживе. Казах те, че баща ви има заболяване, това може да е основание за оспорване както транслативна сделка докато е жив, така и едно бъдещо завещание.
Завещание може да има и да не е вписано, тоест да е саморъчно и той да си го пази вкъщи и до неговата смърт да не разберете, че той прехвърля имущество на племенницата. Но както се каза вече, вие като наследник първи ред имате запазена част. 1/2 от наследството му.
Завещание може да има и да не е вписано, тоест да е саморъчно и той да си го пази вкъщи и до неговата смърт да не разберете, че той прехвърля имущество на племенницата. Но както се каза вече, вие като наследник първи ред имате запазена част. 1/2 от наследството му.
- momnev
- Младши потребител
Благодаря за отговорите!
- dimitarmatev
- Нов потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|