Здравейте, с това съобщение Ви напомням за Нотариус с Регистрационен номер ......................
Мили хора от целия регион на област Разград и за самия гр.Разград. За вашето внимание, когато ще извършвате сделки с имоти или услуги от всякакво естество свързани с заплащане на Нотариални такси при този Нотариус първо поискайте да Ви сметне за всички такси и услуги за да не изпаднете в отчаяние на края при разплащане за извършена услуга от нея.
Аз лично много скоро съм попаднала в много не ловка ситуация, когато извърших покупко - продажба на Апартамент с полезна площ от 28.74 кв. м. Материален интерес на имота 9750 намиращ се в гр.Разград. Направих грешка, че още в началото преди да започне обработка на документите за сделката не поисках цена за всички такси и услуги, който заплатих накрая солено към Нотера.................
Общата сума, която и платих за Държавни и Нотариални такси е 640 лв. при свършен факт накрая, когато ми сервираха със колегата си. Повярвайте най - тежко ми дойде сумата за Нотариалната такса, която беше 389.40 лв тази сума е много повече от Данък придобиване на имот и вписване за който са платени общо 244 лв. Така излиза, че общата сума е 633.40 лв по издадените ми Фактури а аз съм платила 640 лв, като най-голяма глупачка се почуствах тогава и до сега не мога да съумявам какво точно ми се случи. Потърсих услугите на Адвокат за, което имам обяснение на факта, че е трябвало още в началото да поискам цена за сделката от Нотера и да си преценя до като е време дали приемам сделката при такъв вид такси едната от таксите като- Изготвил проекта можела да бъде безплатна а тя е 157.25 лв + 20 %, която съм платила и именно това е оскъпила сделката ми.
Продължавам с обяснението си Нотариалната такса зависи от материалния интерес на имота от 1001 - 10 000 лв тя е 43.50 лв + 1,3 % над 1000 лв тоест до 8800 лв + 1,3 % = 114,40 + 43.50 лв = 157.90 + 20 % това е за издаване на Нотариален акт.
Аз съм платила два пъти горепосочената сума единия път за издаване на Нотариален акт и втория път същата сума за Изготвил проекта, която можела да бъде безплатна, при условия за това, че съм изповядала сделката при Нотера ................ без намесата на Адвокат или други подобни.
Благодаря на всички, който ще отделят време за прочита на това съобщение с предупредителен характер. Ще се радвам да получа Вашето мнение.
- Дата и час: 22 Ное 2024, 16:08 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Предупреждение за вниманието на Читателите
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Предупреждение за вниманието на Читателите
Първо, някой Ви е заблудил, че нотариусът ще Ви изготви безплатно нотариалния акт, няма такова нещо. Нотариалният акт отнема доста време да се подготви и никой не го прави безплатно, а и законът не позволява подобна благотворителност.
- sunrise
- Активен потребител
Мдаааа тежък, къртовски труд е да се попълнят бланките от апис и сиела... Понеже таксите за извършване на нотариален акт са им "малко" , трява да плащаме и за проект-попълване на бланка от правноинформационна система(като нерядко дори имената на страните в проекта им е трудно да напишат правилно-така де-плащаш си за проект стотици левчонки, ама сам си следиш за интереса...)... Тази глупост-да се плаща отделно за проект следва да бъде променена-и да се плаща само за извършване на нотариалния акт, но не и отделно за "проект", ако НА се извършва при нотариуса, изготвил проекта.
За нотариалните такси с безобразен размер -благодарете на предишната тройна коалиция. Едно от последните решения на правителството на лицето Станишев, преди народът да ги изрита от властта на изборите от 2009г беше да вдигне нотариалните такси-в разрез с интересите на избирателите, гласували за тях, и в нарушение на обещанията им за намаляване на всякакви такси,вдигнаха нотариалните които и без това бяха високи, и то точно преди икономическата криза. Така де-криза е ,ама не за всеки-няколкостотин богоизбрани -за тях.х криза няма, кризата е за "електората", за плебса...
Поставете въпроса пред вашите кандидат депутати за политически ангажимент-идват избори ,да се намалят таксите от правителството, което след 2 месеца ще дойде на власт.
Още нещо-считам,че следва да има и държавни нотариуси , паралелно с частните. Никъде по света няма и държавни и частни нотариуси-факт, ама никъде по света няма и паралелно и ДСИ, и ЧСИ. Та да има държавни нотариуси на заплата, и частни нотариуси-както е при съдебните изпълнители. И хората да изберат дали да си дадат парите на държавата или на частникаи Ако имам избор няма да отида при частника. Ми нека да имам избор. Премерно в София -спокойно може да има и 10-15 държавни нотариуси, и без това частните нотариуси отказват нерядко-напълно незаконно да връчват нотариални покани, и да правят заверки на преписи без матариален интерес щото са им малко парите от такси.
За нотариалните такси с безобразен размер -благодарете на предишната тройна коалиция. Едно от последните решения на правителството на лицето Станишев, преди народът да ги изрита от властта на изборите от 2009г беше да вдигне нотариалните такси-в разрез с интересите на избирателите, гласували за тях, и в нарушение на обещанията им за намаляване на всякакви такси,вдигнаха нотариалните които и без това бяха високи, и то точно преди икономическата криза. Така де-криза е ,ама не за всеки-няколкостотин богоизбрани -за тях.х криза няма, кризата е за "електората", за плебса...
Поставете въпроса пред вашите кандидат депутати за политически ангажимент-идват избори ,да се намалят таксите от правителството, което след 2 месеца ще дойде на власт.
Още нещо-считам,че следва да има и държавни нотариуси , паралелно с частните. Никъде по света няма и държавни и частни нотариуси-факт, ама никъде по света няма и паралелно и ДСИ, и ЧСИ. Та да има държавни нотариуси на заплата, и частни нотариуси-както е при съдебните изпълнители. И хората да изберат дали да си дадат парите на държавата или на частникаи Ако имам избор няма да отида при частника. Ми нека да имам избор. Премерно в София -спокойно може да има и 10-15 държавни нотариуси, и без това частните нотариуси отказват нерядко-напълно незаконно да връчват нотариални покани, и да правят заверки на преписи без матариален интерес щото са им малко парите от такси.
- 111888
- Потребител
Ами попълнете си бланките, какъв Ви е проблема? После, като нотариусът Ви откаже да Ви изповяда сделката, го наплюйте, щом е толкова нагъл да иска да съобразите акта с куп закони. То и архитекти не ни трябват: Харесваш си една къща, прерисуваш я на две-на три и строиш, какъв е проблема, няма да плащаме на архитекти и инжинери я.
- sunrise
- Активен потребител
Нямам проблем да си попълня бланките -така,че спокойно,нито проблем да съобразя акта със законите, които не са чак толкова много. Сега дипломите ли ще си мерим.
За сведение само -в Словакия-имоти се продават с обикновен писмен договор, без нотариуси и тн. Правната сигурност е гарантирана, и на доста по-високо ниво, отколкото по нашите ширини, където губиш имот, без да си го продавал, а после иди се оправяй. Да си спомним за случая от 2008 http://www.segabg.com/article.php?sid=2 ... 040001301-когато в старата архива на съда деловодителка подпомагана от незнайно кой ... подправяше и подменяше стари съдебно-спогодителни протоколи-правна сигурност в БГ-дрън, дрън, цитат от статията "Как иначе да си обясним, че гръмналият преди повече от година скандал с имотни измами през деловодството и архива на Софийски районен съд и до момента не е стигнал до съда. Тогава бяха арестувани адвокат и деловодителка със звучното прозвище Дани Пачката. За нея се твърдеше, че е посветена в далаверите от съдия, който така и не бе арестуван. При разследването стана ясно, че деловодителката е късала и унищожавала валидни стари нотариални актове. Веднага се появявали лица, които да твърдят, че имотите са техни, и с фалшифицирани документи мафиотската група е придобивала собственост върху терени и апартаменти из цяла София. Обикновено жертви са били възрастни хора.
".
Да се върнем на темата
Нотариалните такси са абсурдни. Незащитима е позицията,че трябва да се плаща и за проект, и за самото извършване, размерът на нотариалните такси е необоснован.
А що се отнася до къщите-в провинцията хората сами си правят проектите на къщите, сами си ги строят ...
За сведение само -в Словакия-имоти се продават с обикновен писмен договор, без нотариуси и тн. Правната сигурност е гарантирана, и на доста по-високо ниво, отколкото по нашите ширини, където губиш имот, без да си го продавал, а после иди се оправяй. Да си спомним за случая от 2008 http://www.segabg.com/article.php?sid=2 ... 040001301-когато в старата архива на съда деловодителка подпомагана от незнайно кой ... подправяше и подменяше стари съдебно-спогодителни протоколи-правна сигурност в БГ-дрън, дрън, цитат от статията "Как иначе да си обясним, че гръмналият преди повече от година скандал с имотни измами през деловодството и архива на Софийски районен съд и до момента не е стигнал до съда. Тогава бяха арестувани адвокат и деловодителка със звучното прозвище Дани Пачката. За нея се твърдеше, че е посветена в далаверите от съдия, който така и не бе арестуван. При разследването стана ясно, че деловодителката е късала и унищожавала валидни стари нотариални актове. Веднага се появявали лица, които да твърдят, че имотите са техни, и с фалшифицирани документи мафиотската група е придобивала собственост върху терени и апартаменти из цяла София. Обикновено жертви са били възрастни хора.
".
Да се върнем на темата
Нотариалните такси са абсурдни. Незащитима е позицията,че трябва да се плаща и за проект, и за самото извършване, размерът на нотариалните такси е необоснован.
А що се отнася до къщите-в провинцията хората сами си правят проектите на къщите, сами си ги строят ...
- 111888
- Потребител
Не са абсурдни, а заплащане на такива такса са неправомерни ( ай, ся да писнат и нотариусите). Така де- защо не четем правилно нормата без да се заяждаме.
За изготвяне на проект на нотариален акт на поправка на нотариален акт - дължите такса по т.1. Сами са си го казали- само при поправки, констативки и делби.
Самата норма на .1 указва, че за извършване на НА за поправка на вече съществуващи НА ( много точно написано- дължат се само при поправка), за констативките, за поправка на констативки, за делбите- следват се обикновени такси, но в останалите случаи- не.
Ай, ся в прованса да не се правят всички на художници, м! Сама знаете, че и това е недопустимо ( а построеното незаконно), по ред именно законодателни причини.
За изготвяне на проект на нотариален акт на поправка на нотариален акт - дължите такса по т.1. Сами са си го казали- само при поправки, констативки и делби.
Самата норма на .1 указва, че за извършване на НА за поправка на вече съществуващи НА ( много точно написано- дължат се само при поправка), за констативките, за поправка на констативки, за делбите- следват се обикновени такси, но в останалите случаи- не.
Ай, ся в прованса да не се правят всички на художници, м! Сама знаете, че и това е недопустимо ( а построеното незаконно), по ред именно законодателни причини.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
sunrise написа:...а и законът не позволява подобна благотворителност.
Ще спорим- къде точно в закона е записано, че на нотариуса се следва възнаграждение за изготвяне на проект за НА за продажба? примерно.
Не питам защо ги начисляват тея суми, а дали правомерно го правят.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
bird_of_paradise написа:Ще спорим- къде точно в закона е записано, че на нотариуса се следва възнаграждение за изготвяне на проект за НА за продажба? примерно.
Тарифата им...
20. За изготвяне:
а) на проект на нотариален акт извън посочените в т. 1 се събира таксата по т. 8 ;
- n_ikito
- Активен потребител
Най-честото прегрешение, във връзка с таксите на нотаритата е неспазването на чл.5 ал.3 от ЗСПЗЗ и т.1, б'Г' от Тарифата...
- n_ikito
- Активен потребител
Събирането на двойни такси е законно и е ежедневие. Каката да е питала, какво реве. Макар и законно обаче, събирането на двойни такси, особено при прости роднински сделки, е неморално. В прованса ясно, там е глад на места, но в София двойната такса е по-скоро изключение, поради огромната конкуренция.
- barakuda
- Потребител
Няма проблем да се събира такса за изготвяне на проект, доколкото това е определен вид работа.
Особено ако този проект се вземе и се използва по предназначение при друг нотариус.
Не виждам проблем другият нотариус да вземе такса за изготвянето на нотариалния акт, доколкото за него си остава нотариалната работа по проект, който не е съставен от него.
Защо обаче трябва да се вземат две такси за една и съща работа т.е. може ли нотариусът да вземе такса за изготвянето на проект и на окончателен акт? С какво се различава работата по проекта и по окончателния акт, извършвана от един и същ нотариус? С еднаква тежест ли се ползва проекта и окончателния акт, за да е еднаква (двойна) цената за двете? Дали работата по проекта е въобще "нотариална" работа или е техническа подготовка на окончателния акт? А от друга страна погледнато - ако работата по проекта е нотариална, с какво се различава окончателния акт от обикновената нотариална заверка на един проект?
И основен въпрос за насоки в определени размисли - може ли да се състави нотариален акт без проект за такъв? Ако отговорът ви е да, дали госпожата е поискала изготвянето изрично на проект на нотариален акт и отделно нотариален акт?
Особено ако този проект се вземе и се използва по предназначение при друг нотариус.
Не виждам проблем другият нотариус да вземе такса за изготвянето на нотариалния акт, доколкото за него си остава нотариалната работа по проект, който не е съставен от него.
Защо обаче трябва да се вземат две такси за една и съща работа т.е. може ли нотариусът да вземе такса за изготвянето на проект и на окончателен акт? С какво се различава работата по проекта и по окончателния акт, извършвана от един и същ нотариус? С еднаква тежест ли се ползва проекта и окончателния акт, за да е еднаква (двойна) цената за двете? Дали работата по проекта е въобще "нотариална" работа или е техническа подготовка на окончателния акт? А от друга страна погледнато - ако работата по проекта е нотариална, с какво се различава окончателния акт от обикновената нотариална заверка на един проект?
И основен въпрос за насоки в определени размисли - може ли да се състави нотариален акт без проект за такъв? Ако отговорът ви е да, дали госпожата е поискала изготвянето изрично на проект на нотариален акт и отделно нотариален акт?
- zmeyan
- Потребител
Ами проекта става нотариален акт, когато се изповяда сделката. Вие да не мислите, че адвокатите носят проект, нотариусът го прочита, преписва и то вече е самия акт. Иначе, за коментарите за строеж на къщите в провинцията няма какво да говорим, не му знам дипломите на човека, ама му виждам познанията. Те са без коментар просто. Аз съм последният човек, който ще защитава нотариусите, но тази тарифа те следва да спазват, както адвокатите следва да спазват минималните възнаграждения. И продължавам да се чудя, как на един бръснар не Ви се свидят 10 лв. за пострижка за десет минути, със занаят, който се учи за един месец, а когато трябва да се дава за адвокат, нотариус, явно и архитект и т.н. се вдига врява до Бога.
- sunrise
- Активен потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|