начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Ателие като основно жилище и с битови сметки

Казуси за недвижими имоти

Ателие като основно жилище и с битови сметки

Мнениеот denessie » 21 Юли 2014, 17:07

Здравейте,

Във връзка с казуси, на които се натъкнах през изминалите няколко месеца, бих искала да отправя едно запитване по касаещата ме тема, а и не се съмнявам, че интересът може да бъде споделен.

В търсене на ЖИЛИЩЕ, през последните няколко месеца се нагледах на ОБЕКТИ със статут на АТЕЛИЕ на абсолютно всички възможни етажи - от 2-ри до 10-ти, по-голямата част от тях - непоследни и всички с изложение изток и юг. В критериите си имам и "право на паркиране" или "паркомясто" (колкото и същото да няма правен статут на самостоятелен обект). Т.нар. АПАРТАМЕНТИ, отговарящи на критериите ми за търсене, излиза, че или са изключителна рядкост (и не ги намирам) или не съществуват, или пък нямам абсолютно никакъв късмет в търсенето.

ПО СЪЩЕСТВО:
В момента се спрях на АТЕЛИЕ (двустайно), 55 кв. м. с изключително право на ползване на покривна тераса, паркомясто към имота, склад, югоизточно изложение, по проект и скица отговаря точно на изискванията за апартамент. НО височината му е 2,50 м., което вероятно е било причината за узаконяването му като ателие. Няма скосявания и над него има още 2 етажа. В общи линия препъни камъчето е липсата на тези 10 см. височина.

Проучвайки възможностите да се смени статутът на ОБЕКТА в ЖИЛИЩЕ, компетентни архитекти и специализиращи в преустройства инженери ми обясниха, че минималната изискуема височина от 2,60 м. вече се поразмива и тези 10 см. не биха били проблем за промяната на статута. Все пак несигурно!

Като се порових във възможностите и последните ситуации от м. Март 2014, се оказва, че има "някаква" възможност АТЕЛИЕТО да бъде декларирано като ЕДИНСТВЕНО ЖИЛИЩЕ и/или да бъде декларирано като АТЕЛИЕ ЗА ЖИЛИЩНИ НУЖДИ, без да се носи наказателна отговорност по чл. 255 и чл. 313 HK. Изготвя се допълнителна Декларация, с която се излагат обстоятелствата. По този начин - основните разлики с апартаментите - 100% данък и такса смет за сметка на 50% за апартаментите, както и промишленият ток, който е битов за апартаментите, автоматично започват да се изчисляват като битови. Т.е. без промяна на статута АТЕЛИЕ, обектът може да бъде използван като абсолютно законно ЖИЛИЩЕ при положение, че отговаря на тези изисквания - данък и такса смет 50%, както и битови сметки с дневна и нощна тарифа, при първоначално регистрирани от строителя партиди. От Общината вече ме убедиха, че могат да ме регистрират на съответния адрес без проблем.

Цитирам: "... В тази връзка АТЕЛИЕ, което се използва като жилище за трайно задоволяване на жилищни нужди, следва да се декларира и облага като "жилище" и съответно при наличие на изискванията за "основно жилище", регламентирани в пар. 1, т.2 от ПД на ЗМДТ, при определяне на данъчното задължение следва да се ползва преференция за "основно жилище" (чл. 25, ал. 1. ЗМДТ)."

Молбата ми е да получа съвет възможна ли е наистина регистрация на АТЕЛИЕ ЗА ЖИЛИЩНИ НУЖДИ и декларирането му като такова, тъй като макар да имам официални становища на НАП и Община, законово не го намирам уредено. Въпрос на тълкуване и връзка между законите, а и явно се базира на изключения. Ателието също е имот, който може да бъде използван за жилищни нужди! Отново противоречие!

Предварително благодаря за мненията!
denessie
Нов потребител

Re: Ателие като основно жилище и с битови сметки

Мнениеот vdggbg » 21 Юли 2014, 18:45

Има известни пречки, произтичащи от недомислени текстове в ЗГР... Сложна работа.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Re: Ателие като основно жилище и с битови сметки

Мнениеот denessie » 22 Юли 2014, 16:58

vdggbg написа:Има известни пречки, произтичащи от недомислени текстове в ЗГР... Сложна работа.

Определено прочетох доста двусмислени и взаимоизключващи се членове и параграфи, но това официално е факт и много хора живеят по този начин. Имате ли някакъв съвет?
denessie
Нов потребител

Назад към Имотни казуси