начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Позволение за пребиваване

Казуси свързани с придобиване, установяване, освобождаване и възстановяване на гражданство. Статут. Визови проблеми.

Позволение за пребиваване

Мнениеот mariq111 » 13 Юли 2014, 21:29

Здравейте.
Женена съм за чужденец.Мъжът ми е от Индия и дойде в България с Виза Д. Има издадена лична карта за 6 месеца.Тъй като вече сме женени , искаме да смени личната си карта.
Въпросите ми са : 1. Какви други документи са необходими , освен свидетелството за сключен брак ?
2. За какъв период от време ще му бъде разрешено пребиваване?
3. Колко време отнема ?
4. Трябва ли да пишем молба за смяна на причините по които иска разрешение за пребиваване?
Благодаря Ви предварително?
mariq111
Нов потребител

Re: Позволение за пребиваване

Мнениеот ivanov_p » 13 Юли 2014, 21:32

Най-добре да питате на Мария Луиза, но доколкото си спомням преди време можеше да се кандидатства само с един вид особена виза за 3 месеца с която има право да подава документи и няколко пъти ме предупредиха да се дойде в България точно с такава.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот mariq111 » 13 Юли 2014, 21:39

ivanov_p написа:Най-добре да питате на Мария Луиза, но доколкото си спомням преди време можеше да се кандидатства само с един вид особена виза за 3 месеца с която има право да подава документи и няколко пъти ме предупредиха да се дойде в България точно с такава.

Да , знаем за визата.Той е с точно такава.На базата на тази виза получи лична карта - разрешение за пребиваване за 6 месеца.Обаче искаме да му извадим разрешение за пребиваване (временна лична карта или такава за продължително пребиваване) на база на това , че имаме сключен брак.
mariq111
Нов потребител

Мнениеот martin7 » 03 Сеп 2014, 15:33

Понеже в момента и Аз съм в подобно положение ще Ви пиша от моя опит.

1. Въз основа на виза тип Д , свидетелство за брак /ако е в чужбина легализирано/
2. Справка за съдимост - легализирана
3. Другите документи ги вадите тук в България вие, също така 12мин работни заплати по негова сметка да покажете.
4. Картата е единствено и само за максимален срок от 12месеца и е за продължително пребиваване на чужденец в БГ, постоянно и дългосрочно не може /поне първите 5години, и изключение ако имате дете тогава 3 години/

Таксата за карта е за 1година е 500лв, около 200лва застроховка и др. общо около 800лв
martin7
Младши потребител

Мнениеот nikiboy » 18 Окт 2014, 22:29

Ами нали са му дали разрешение за пребиваване за 6 месеца? Това значи, че той има разрешено продължително пребиваване, което се подновява не по-късно от 14 дни преди изтичането му. Тоест, следващите 5 години на всеки 6 месеца или 1 година той ще подава документи за да му разрешат пребиваване. На 5-тата година може да получи постоянно пребиване и тази "лична карта" ( вече съгласно законите ни се нарича "разрешение за пребиваване" )ще е валидна със срока на паспорта му.
Ако родите дете български гражданин пък, още на 3-тата година може да вземе постоянно пребиваване.
Не съм адвокат, a любител на правото !
nikiboy
Потребител

Назад към Гражданство