начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

казус, помогнете

Казуси за недвижими имоти

казус, помогнете

Мнениеот elinor_gt500 » 15 Сеп 2014, 13:13

здравейте, във владение съм на един недвижим имот от 20 год. През това време имота е препродаден 2 пъти и е учредена ипотека. С последния собственик подписах договор за наем, но не мога да издържа на наема и се изнасям. Имам вещи,които през годините съм купувал, имам и документи за тях (кухненско оборудване, бани, спални, телевизори и др). Новия собственик, обаче не ми разрешава да ги изнеса. Все още съм във владение на имота. Какво мога да направя
elinor_gt500
Младши потребител

Re: казус, помогнете

Мнениеот sechka » 15 Сеп 2014, 13:54

Можете да се изнесете заедно с вещите си.

П.П. Не съм юрист. :!:
sechka
Младши потребител

Мнениеот eurolinker » 15 Сеп 2014, 14:17

elinor_gt500 написа: Имам вещи,които през годините съм купувал, имам и документи за тях (кухненско оборудване, бани, спални, телевизори и др). Новия собственик, обаче не ми разрешава да ги изнеса.

Изброявате движими вещи и "бани"?!? :shock: (каквото и да означава това).
А вие какво разрешение очаквате от наемодателя, за да можете да ги преместите?
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот elinor_gt500 » 15 Сеп 2014, 14:22

имам предвид оборудването за баните, което е чисто ново и дори не е монтирано. Не очаквам разрешение, но той си е втълпил, че е придобил имота, заедно с всичкото обзавеждане в него и когато започна да го изнасям, ще създава проблеми
elinor_gt500
Младши потребител

Мнениеот ivanov_p » 15 Сеп 2014, 15:12

Няма какво да се направи. Това е до човек и нищо не помага, затова приемате, че ще се изнасят с разправиии и започвате. Приготвяте фактурите и действате.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот eurolinker » 15 Сеп 2014, 21:40

elinor_gt500 написа:имам предвид оборудването за баните, което е чисто ново и дори не е монтирано. Не очаквам разрешение, но той си е втълпил, че е придобил имота, заедно с всичкото обзавеждане в него и когато започна да го изнасям, ще създава проблеми

Ами щом и "баните" са движими вещи, вие сте "шест" :!: А ако бившият наемодател създава проблеми, звъните в полицията.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот doc03 » 15 Сеп 2014, 21:52

elinor_gt500 написа: ... но той си е втълпил ...

... ми ... избийте му го, и си втълпете, че са лични Ваши вещи (джакузита-макузита, хидромасажни вани, душ-кабини с масажори ...), etc., etc., ...

Оставете му едно цокало (унитаз май му се казваше), да не е съвсем капо, и така ...

П.П. А дали нещата, които са вече закупени, ще се вържат (ще паснат) на следващата баня, която ще ползвате? И за да има нещо креативно - защо не помислите за ипотечен кредит, вместо толкова години наем? :roll:
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот bebitor » 16 Сеп 2014, 15:45

Движимите вещи, които могат да бъдат отделени без съществено увреждане, вземате със себе си. Немонтираните- също. За останалите подобрения, извършени в чужд имот, които са прикрепени към имота по такъв начин, не могат да се отделят без увреждане- бани, дограми, вградени кухни, камини и подобни, искате обезщетение- т.е, да ви бъдат заплатени. Ако откаже- водите дело.

Ето едно решение в тази насока, само за пример:
http://www.pravoto.com/site/sp/wks/sade ... 01072009-g
"Спорът е относно правата на Е. – наемател за извършени в наетия обект подобрения.

Видно от представения писмен наемен договор е, че наемодателят при подписването на договора се е задължил да предаде недвижимият имот в състояние, отговарящо на ползването му, а именно: „Б”/ раздел ІІІ, т.2/. Независимо от изричната клауза за съставяне на приемо-предавателен протокол, в инстанционното производство не е представено това писмено доказателство. Такъв протокол е съставен само по отношение на допълнително предоставеното за ползване оборудвано кухненско помещение / анекс от 01.09.2004 г./ Същевременно, по делото са събрани непротиворечиви гласни доказателства, че към момента на предаване на имота за ползване, той не е отговарял на изрично определеното в договора предназначение, което е наложило извършването на редица основни ремонтни дейности, свързани не само с външно ремонтиране/поправка на покрива преди хидроизолацията, изработване на тухлена зидария – външни стени и предпазни решетки от бетонна стомана/, но и вътрешно обновяване/изграждане и изработване на 10 броя сепарета/. Категорично е установено, че всички средства за труд и материали са осигурени от наемателя, като по делото не са събрани доказателства за противопоставяне от страна на кооперацията – наемодател за извършване на подобренията.

При постановяване на въззивното решение, не е отчетено, че извършвайки тези разходи, установени по размер от техническата експертиза, ищецът всъщност е изпълнил задължението на наемодателя да предаде наетата вещ в надлежно състояние, отговарящо на предвиденото ползване. Независимо от диспозитивния характер на разпоредбата на чл.230, ал.1 ЗЗД според която вещта следва да се предаде в състояние, което отговаря на ползването, за което е наета, това задължение на наемодателя е възпроизведено и в цитираната по-горе договорна клауза, но при доказано в процеса неизпълнение от страна на кооперацията. В тази насока следва да се отчетат и признанията на ответника по касация, обективирани във въззивната жалба. Действително, в раздел ІV, т.3 от договора е предвидено, че наемодателят се задължава да плаща за своя сметка разходите по извършване на всички текущи ремонти в това число и всички подобрения, извършени от него, в това число и хидроизолация на покрива до 30.08.2000 г. Тази клауза е тълкувана неправилно от въззивната инстанция, без да са съобразени законовоустановените в чл.20 ЗЗД критерии при тълкуване на договорите. Не е отчетено, че подобренията не може да се квалифицират като „текущи ремонти”, което препятства извода, че те са в тежест на наемателя – държател на имота за срока, през който е налице облигационна обвързаност между страните и затова е неприложима разпоредбата на чл. 231 , ал.1 ЗЗД, нито са налице повреди, които да са се появили през време на ползването на имота от Е. – наемател, за които би била приложима ал.2 на чл.231 ЗЗД. Тази договорна клауза е тълкувана неправилно от въззивната инстанция, без да се вземат предвид останалите уговорки относно задълженията на наемодателя, действителната обща воля на страните, обективирана в договора и неговата цел. Дори и да се приеме, че в тежест на Е. е възложено извършването на хидроизолация на покрива, това е извън предмета на делото. Напълно необоснован е и направеният от съда извод, че размерът на наема е бил съобразен със задълженията на наемателя да направи разходи за имота за своя сметка.

Настоящият съдебен състав, след като съобрази изложеното по-горе и вече постановените решения на ВКС по реда на чл.290 ГПК по формулирания материалноправен въпрос, който е от значение за делото – Р. № 571/ 14.10.2008 г. по т.д. № 313/2008 г., І т.о. и Р. № 34/ 02.04.2009 г. по т.д. № 683/2008 г., ІІ т.о. , намира, че са налице предпоставките за ангажиране отговорността на наемодателя за заплащане обезщетение на наемателя за направени разходи, с които наемодателят се е обогатил за сметка на наемателя. Съгласно неоспорената техническа експертиза, като се вземе предвид размера на заявената искова претенция, кооперацията следва да бъде осъдена да заплати сумата 7 200 лв., ведно със законната лихва от предявяване на иска – 07.08.2007 г.

Неоснователно е правопогасяващото възражение за изтекла давност, тъй като петгодишният давностен срок започва да тече от момента на предаване на имота след прекратяване на наемния договор, който е и момент на получаване на престацията.

Предвид горното, въззивното решение като неправилно следва да се касира, като с оглед правомощията на ВКС по чл.293, ал.1 и ал.2 ГПК, се постанови ново решение по съществото на спора за уважаване на иска в посочения размер, ведно със законната лихва от подаване на исковата молба, с присъждане на разноски по делото в полза на касатора в общ размер на 1004 лева.

Така мотивиран, Върховният касационен съд, състав на Търговска колегия, второ отделение

Р Е Ш И :

ОТМЕНЯ решение № 179 от 26.09.2008 г. по в.гр.д. № 171/2008 г. на Габровския окръжен съд, вместо което постановява:

ОСЪЖДА Потребителна к. „Н”, с. Г., община Г. да заплати на П. С. И. от гр. Г., действащ като Е. с фирма „Г”, сумата 7 200/седем хиляди и двеста/ лева, на основание чл.59 ЗЗД, ведно със законната лихва от 07.08.2007 г. до окончателното плащане на главницата и сумата 1 004/хиляда и четири/ лева – разноски по делото."
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 22 Сеп 2014, 16:50

doc03 написа:.... - защо не помислите за ипотечен кредит, вместо толкова години наем? :roll:

Не са ли малко множко застъпниците на банковото дело :lol: :lol: :lol:
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Имотни казуси