начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Нотариална такса по чл.20а от Тарифата

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Нотариална такса по чл.20а от Тарифата

Мнениеот ka_n902898 » 02 Окт 2014, 17:04

Здравейте,
тези дни си закупих гараж от строител. При изповядване на сделката нотариуса веднъж ми взе такса на основание чл.8 от Тарифата за нотариалните такси (в размер по таблицата съобразно материалният интерес )и втори път такса на основание чл.20а от същата тарифа , която е в същият размер. По стечение на обстоятелствата в последните 4 години придобих чрез покупко-продажба още два недвижими имота , преглеждайки си старите фактури за нотариалните такси забелязах, че съм платила само таксата на основание чл.8 от Тарифата. Изчислявах и нотариалната такса при покупка-продажлба на калкулаторите в интернет, също ми им изчисляват само тази по чл.8 . Бихте ли ми казали защо в този случай ми е начислена и таксата по чл.20а от въпросната тарифа?
Предварително благодаря за отговора.
ka_n902898
Нов потребител

Re: Нотариална такса по чл.20а от Тарифата

Мнениеот barakuda » 02 Окт 2014, 18:45

Имат право да я вземат таксата за изготвяне на акта (т.20) винаги, когато те го пишат, но на практика в София рядко се прави, защото оценките са големи и двойната такса първо, е срамота, и, второ - конкуренцията и пазара не го позволяват. Що се касае до гаража, ако е била сделката на цена 5-6000 лева, това обяснява двойната такса, защото колегите нотариусите гледат поне 150-200 лева от сделка да вземат.
barakuda
Потребител

Мнениеот ka_n902898 » 03 Окт 2014, 10:08

Много благодаря за отговора. Само за инфо- сделката беше изповядана на цена от 17000лв. - за толкова беше извадена данъчната оценка , а реално сме платили 18000лв. т.е.разликата е около 1000лв. и бях меко казано неприятно изненадана от тази двойна такса.
ka_n902898
Нов потребител

Мнениеот dnp_11 » 23 Окт 2014, 16:59

Здравейте,
Моля юристите за помощ!
Днес бях на сделка в гр.Царево /не съм юрист/, пълномощник бях по сделката и на продавача и на купувача /чуждестранни граждани/. Данъчната оценка на имота е 7000 лева. Договорената продажна цена на имота е 9700 лева, която сума е вписана и в нотариалният акт. По калкулаторите в интернет сайтовете на сумата 9700 лева трябваше да заплатя такси по прехвърлянето на имота около 500 лева. Нотариалният акт е по проект на страните по сделката, не е изготвян от нотариуса. Нотариуса пое ангажимент за снабдяване с "удостоверение за вещни тежести" от АВ, за който е заплатил сумата от 30 лева и 5 лева за преводна такса. В крайна сметка сумата, която ми бе поискана беше 676 лева /в тази сума е и таксата от 35 лева за удостоверение за тежести/. Търсих информация в интернет преди да пиша тук, но така и не разбрах как се стигна до тази сума. Копия от всички документи предоставих лично на нотариуса 1 седмица преди насрочване на дата за сделката, проект от нотариалният акт също, в електронен вариант. За продавача и купувача нотариалното прехвърляне в крайна сметка възлезе на 6,8% от договорената цена. Възможно ли е това? Предварително благодаря на тези, които ми помогнат да си изясня ситуацията.
dnp_11
Нов потребител

Мнениеот barakuda » 23 Окт 2014, 18:35

Толкова решил нотара, толкова взел. Няма обяснение, легално де. По морето са отворковци и не обичат да ги цакат с цени от по 9700лв.
barakuda
Потребител

Мнениеот dnp_11 » 23 Окт 2014, 18:44

Не може така, толкова решил нотара, толкова взел...
dnp_11
Нов потребител

Назад към Покупко-продажба