начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Собственост в/у конкретна част от земята при редови къщи

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Собственост в/у конкретна част от земята при редови къщи

Мнениеот Melly » 28 Окт 2014, 12:37

bgarch написа:Не казвам, че ще бъде лесно, не казвам, че ще бъде възможно (зависи от много неща), но това е най- реалистичният вариант да получите собствен двор към сградата си.

Мисия невъзможна. Налице е правна пречка!
bgarch написа:Достатъчно съм компетентен в правната част на професията, която упражнявам.

Съжалявам да го кажа. Не само достатъчно, ами съвсем не си компетентен в правната част на професията, която упражняваш.

Затова обърнах внимание на питащата да не се върне и да рони сълзи отново тук. :D
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот vdggbg » 28 Окт 2014, 15:50

bad_company написа:А какво означава да има достъп откъм улица?Достъпът до къщата е през общите части на сградата,а през нея се излиза на двора,но дворът няма директен излаз към улица.
П.П.Това значи ли,че земята под къщата и двора,отразени в ПУП са обособени като отделен имот?

Без да публикувате (тук, или другаде, където Ви е удобно, с линк) някоя скица, от която да се вижда кое наричате "общи части", и кое - "двор" - няма как да получите смислен съвет - само ще се наслаждавате на излишни полемики между отделни участници, с препратки за и против конкретни професионални компетенции.
Ако става въпрос за вътрешна къща, към която предприемачът е заградил едни 40 кв. м с намерението да ги продаде - имало е начин, когато му е било времето. Сега вече няма как да стане без съгласието на останалите маймунки на клона.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 28 Окт 2014, 17:23

bgarch написа:Преди съдебно решение е твърде възможно да има техническо такова. Предприемачът все още е собственик на имота. Той може да предприеме действия по частично изменение на подробния устройствен план (ПУП- ПР), така че да изпълни поетото към Вас задължение- да осигури към редовите сгради собствени урегулирани поземлени имоти....
Да но ако не иска много зависи от това какви задължения е поел по договора за изпълнение, а както казах и преди този договор няма как да се публикува тук за да бъде обсъждан. Евентуалн ако в този договор стои задължението предприемача да снабди всеки собственик на редово жилище с УПИ и не ще да го изпълни съдебната разпра ще предхожда всяко техническо решение. Зависи от много неща!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот vdggbg » 28 Окт 2014, 17:57

"Съдебната разпра" ще доведе, евентуално, до присъждане на някаква неустойка, не до решаване на проблема с т. нар. "двор" - бива, ако това е целта на занятието...
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот bgarch » 28 Окт 2014, 18:37

vdggbg написа:"Съдебната разпра" ще доведе, евентуално, до присъждане на някаква неустойка, не до решаване на проблема с т. нар. "двор" - бива, ако това е целта на занятието...

Точно това се опитвам да обясня на питащия, въпреки настояванията на любителите на съдебните зали. Ако не се намери техническо решение на въпроса, приемливо от всички заинтересовани лица, съдебната система само ще генерира приходи без никакъв реален резултат. Тук не включвам неустойката като такъв резултат. Но наистина, без да имаме скица не бихме могли да се произнесем по въпроса, дори и с някаква доза вероятност.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот bad_company » 28 Окт 2014, 19:02

Безкрайно благодаря на всички!
ivanov_p
julyanvonemona
bgarch
Изображение
bad_company
Младши потребител

Мнениеот bad_company » 28 Окт 2014, 19:05

vdggbg написа:"Съдебната разпра" ще доведе, евентуално, до присъждане на някаква неустойка, не до решаване на проблема с т. нар. "двор" - бива, ако това е целта на занятието...

Точно това питах и аз!Не ми е за неустойката....
bad_company
Младши потребител

Мнениеот Melly » 28 Окт 2014, 19:17

bad_company написа:

Точно това питах и аз!Не ми е за неустойката....

Както казах, блажени са верующите.
Така мечтаният "двор" ще го сънувате през крив макарон. :D
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Melly » 28 Окт 2014, 19:20

"Академиците" + Иванов току що загубиха срещу мен с резултат: 0:1 :lol: :lol: :lol:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот vdggbg » 28 Окт 2014, 19:57

Добре, нека да поясня - за да не се нареждам и аз измежду "академиците" - звание, за което съм изначално недостоен...
Ако въпросният "двор" беше посочен (очертан) в инвестиционния проект като тераса, прилежаща към приземното ниво на съответната "къща", оградена с парапет - тогава същата тази тераса щеше с пълно основание да е включена в описанието на имота по нотариален акт, всички етажни собственици щяха да бъдат запознати с този факт, щяха да бъдат наясно, че достъпът им там ще бъде ограничен, и щеше, вероятно, в малкото Ви "царство" да има мир и спокойствие...
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот bad_company » 28 Окт 2014, 20:11

vdggbg написа:...Ако въпросният "двор" беше посочен (очертан) в инвестиционния проект като тераса, прилежаща към приземното ниво на съответната "къща", оградена с парапет - тогава същата тази тераса щеше с пълно основание да е включена в описанието на имота по нотариален акт, всички етажни собственици щяха да бъдат запознати с този факт, щяха да бъдат наясно, че достъпът им там ще бъде ограничен, и щеше, вероятно, в малкото Ви "царство" да има мир и спокойствие...

Да,посочен е в инвестиционния проект и да,включен е в нот. акт на сградата.Съседите може да са купували "на зелено",още преди редовите къщи да са фигурирали в проекта.Това означава ли,че имам собственост върху двора,след като нямам земя?! :roll:
bad_company
Младши потребител

Мнениеот bad_company » 28 Окт 2014, 20:17

vdggbg написа:Без да публикувате (тук, или другаде, където Ви е удобно, с линк) някоя скица...

И вечно недоволната госпожа ще ме Изображение :D
bad_company
Младши потребител

Мнениеот vdggbg » 28 Окт 2014, 20:26

bad_company написа:Да,посочен е в инвестиционния проект и да,включен е в нот. акт на сградата.Съседите може да са купували "на зелено",още преди редовите къщи да са фигурирали в проекта.Това означава ли,че имам собственост върху двора,след като нямам земя?! :roll:

"Двор" и "тераса" са две различни понятия, уважаеми/а почитателю/ко на Пол Роджърс и компания... Тераса можете да имате и без да имате земя, но двор... Последният се смята за обща част при сградите в режим на ЕС - така пише в ЗС.
Не, нямате право на собственост върху двора - но в това, предполагам вече сте се убедил/а. Все пак - рискувайте да публикувате някоя скица - ситуация от одобрения проект, примерно. Ножовете в този форум са дървени.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот Melly » 28 Окт 2014, 20:35

vdggbg написа:Все пак - рискувайте да публикувате някоя скица - ситуация от одобрения проект, примерно. Ножовете в този форум са дървени.

Липса на уважение към форума проявяваш, vdggbg. 8)
Искането ти може спокойно да бъде удовлетворено чрез размяна на координати и Ел-поща.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот vdggbg » 28 Окт 2014, 20:58

Melly написа:
vdggbg написа:Все пак - рискувайте да публикувате някоя скица - ситуация от одобрения проект, примерно. Ножовете в този форум са дървени.

Липса на уважение към форума проявяваш, vdggbg. 8)
Искането ти може спокойно да бъде удовлетворено чрез размяна на координати и Ел-поща.

Искане ли? Нямам спомен да съм искал нещо от някого... Подчертаното в цитата е просто шега - не съм целял да покажа неуважение към когото и да било - най-малко към участниците, администраторите и модераторите на този форум.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 28 Окт 2014, 21:07

Иванов ги решаваше тези неща в трети клас. Иначе темата показва липса на теоретична подготовка при всички без Иванов. Казусът включва почти цялото вещно право - собственост, съсобственост, етажна собственост, отстъпено право на строеж, прилежаща площ към сграда при чужда земя, прехвърляне на земя с изчерпани градоустройствени показатели, право на ползване и т.н.
Казах начинът по който питащия може да ползва двора - решение на собственика на земята. това може да стане по два начина:
- решение на строителят с което остава прилежащите части към сградите, а другото огражда, като очертава по 40м2 на къщовниците, като след това може да им отстъпи правото на ползване на целия парцел;
- продажба на земята от строителят на собствениците на къщите, които си отстъпват взаимно правото на ползване върху дворчетата, като оставят прилежащите площи към етажната собственост.

Нито едно от тези неща не минава нито през съд, нито през технически решения. Строителят едва ли ще се запъва много, защото това му решава проблема с данъците и евентуални дела срещу него, а ако се запъне ние предлагаме услуги по разясняване и убеждаване. Защо не го е направил досега? Ами вместо Иванов е питал адвокати и са му казали, че не може.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот vdggbg » 28 Окт 2014, 21:22

Иванов, явно, си е останал в трети клас - поне що се отнася до теоретичната подготовка за решаване на казуси, отнасящи се до "собственост, съсобственост, етажна собственост, отстъпено право на строеж, прилежаща площ към сграда при чужда земя, прехвърляне на земя с изчерпани градоустройствени показатели, право на ползване и т.н.".
И двата посочени начина не решават изцяло поставения проблем, и ще породят повече спорове, отколкото ще решат. Като начало - кой ще реши имплицитно кое към кое "принадлежи"? Само недейте цитира известната на всички наредба - първо вижте приложното и поле. И други неща има - но вече е бирено/ракиено/винено време, и т. н....
Няма нужда да се пита Иванов кой какво да пие. Също и за употребата на пълен и кратък член в българския език не го питайте - най-много да "разясни", и да "убеди" - когото трябва, и в каквото трябва...
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 28 Окт 2014, 22:06

Хайде и аз да се присъединя към "академиците" защото там където се играят мачове си е сеир. Само искам да "ин ги помоля на" моите съотборници, да ми обяснят в чие въображение се е играл мачът относно оповестеният от Melly резултат. Наистина няма как такъв мач да се види през крив макарон :D
ivanov_p написа:.....ние предлагаме услуги по разясняване и убеждаване.....
Да не би да ставя въпрос за осъвременена версия на "Кратък курс по марксизъм-лининизъм" от Й.В.Сталин? :D
Забележка: Използването на врачанско - монтански диалект е с цел придаване допълнителен колорит на мача
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот ivanov_p » 29 Окт 2014, 10:34

По какъв начин ще спори със себе си строителят, освен ако няма раздвоение на личността? Земята е моя и правя каквото искам, оставям предвиденото по закон и нужно за ползването на постройките, в останалата част мога да отглеждам крокодили, ако отговаря на изискванията за отглеждане на крокодили. Кой ще спори с мене? Като собственик съм учредил правото на ползване на собствениците на къщите, на другите не им трябва, техните права ги пази закона и се приключва. Кой с кого ще спори? Същото е ако продам земята на собствениците на къщите. От къде ще дойде спора?
За да мине нещо като "тераса" има ред изисквания, не може да покриеш с плочки една площ, да я кръстиш тераса и да я пишеш собственост на някой. По точно може и всички го правят, но после се оказва, че терасата е обща част.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот Melly » 29 Окт 2014, 11:41

ivanov_p написа:По какъв начин ще спори със себе си строителят, освен ако няма раздвоение на личността? Земята е моя и правя каквото искам, оставям предвиденото по закон и нужно за ползването на постройките, в останалата част мога да отглеждам крокодили, ако отговаря на изискванията за отглеждане на крокодили. Кой ще спори с мене?

Оставаш си бавноразвиващ се в областта на правото. :D
Аватар
Melly
Старши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Покупко-продажба