- Дата и час: 25 Ное 2024, 12:35 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Пари на заем?
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
Пари на заем?
Здравейте, преди около 5 месеца дадох на един приятел 1000лв без никакви записи, просто на дума. В момента той не ми е върнал нищо, имам свидетели и въпроса ми е мога ли да отида в полицията за да пусна молба или жалба? Какво бихте ме посъветвали?
- ico_hristov
- Младши потребител
Re: Пари на заем?
Полицията събирач на дългове ли е?
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb
Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb
Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
-
doc03 - Активен потребител
Ами не знам какво е, но реално погледнато е направено явно с цел измама. За това и питам как мога да процедирам. По-добре ли е да го набия и накрая той мен да осъди?
- ico_hristov
- Младши потребител
Набий го така, че да не може да те осъди.
- fbr65
- Потребител
Вървете при адвокат, опитайте Заповедно производство по чл.410 от ГПК.
Договорите до 5000 лв могат да се доказват със свидетели, а вие пишете че имате свидетели при даване на заема от 1000 лв. - чл.164, ал.1, т.3 от ГПК.
Договорите до 5000 лв могат да се доказват със свидетели, а вие пишете че имате свидетели при даване на заема от 1000 лв. - чл.164, ал.1, т.3 от ГПК.
- neutralen
- Активен потребител
Едно е да твърди, че има свидетели, друго е да ги доведе. Понеже ако заемателят възрази (което вероятно ще направи) тия свидетели трябва да се появят от някъде. До пишещия - измама няма. 1000 лева са си 1000 лв - не са 50-100-200. Трябвало ей така - формално (по приятелски) барем една разписка да да го накарате да ви подпише вашият приятел. Това явно вече сте го разбрал, но все пак..
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
- bludniq_sin
- Потребител
И все пак какво ми предлагате да направя?
- ico_hristov
- Младши потребител
neutralen написа:Вървете при адвокат, опитайте Заповедно производство по чл.410 от ГПК.
Това не е ли достатъчно ясно?
Тия работи не се оправят ни с бой, ни с полиция. Утре като се скарате в къщи какво да се гледа по телевизията, какво - пак ли полицията ще разплита чорапа?
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
- ykovachev
- Активен потребител
Просто не знаех, не съм казал че полицията е варианта. Благодаря много за отговора и бързата реакция.
- ico_hristov
- Младши потребител
Говори със свидетелите дали са съгласни да се явят в съда и да свидетелстват.
- ivanov_p
- Активен потребител
Да, съгласни са и двамата.
- ico_hristov
- Младши потребител
По принцип може да заведете дело и ще го спечелите, но по това дело има разноски и ако свидетелите не се явят ще го загубите. Разноските за първото са 25 лв. ДТ и 300 лв. минимални адвокатски, толкова и за второто, където ще се явяват свидетелите. След като извадите изпълнителен лист ще трябва да се платят още около 150 лв. за изпълнително дело, държавни такси и такива по събирането. Там също минималния хонорар за адвокат е 350 лв. Т.е. общо разноските по такси ще са около 200 лв. и 650 лв, при заповедно, или 950 лв. при заповедно и иск за адвокат, а може и още да има.
Ако длъжникът е платежоспособен може и да пробваш, но в Кодекса на бирника пише, че до доказване на противното взимащия по 1000 лв. заеми е неплатежоспособен.
Ако длъжникът е платежоспособен може и да пробваш, но в Кодекса на бирника пише, че до доказване на противното взимащия по 1000 лв. заеми е неплатежоспособен.
- ivanov_p
- Активен потребител
Извинявайте ама тия свидетели верно ли са видели как давате парите? щото заемът е реална сделка - т.е ефект произвежда като се дадат парите - т.е трябва да са видели как му давате парите. Иначе ако са чували някакви уговорки или коментари .. малко трудно за доказване. А ако нищо не са видели и от вас знаят, че сте дали едни пари, а ще твърдят друго малко на престъпленийце намирисва дето се наказва с до 5 г. лишаване от свобода
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
- bludniq_sin
- Потребител
Не, не свидетелите знаят и за това казвам свидетели защото парите му ги дадох на 2 пъти по 500лв и с мен имаше и в двата случая различни хора.
- ico_hristov
- Младши потребител
А защо темата Ви е в раздел "Имотни казуси"? Имот ли е заложил длъжникът, или що?
-
vdggbg - Активен потребител
15 мнения
• Страница 1 от 1
|
|