Здравейте, моля за помощ.
Наследих от баща ми земеделска земя. Земята произлиза в далечното минало от прадядо ми.
Има купувач. Сред документите ми е Удостоверение за наследници за баща ми. Също така според справка от местната Служба по вписванията аз фигурирам като собственик на имота.
Местният нотариус, обаче, иска и Удостоверение за наследници на ПРАдядо ми. Това не е ли странно ? Откъде да го взема и защо изобщо е нужно ? За пръв път чувам, че трябва да се доказва такова нещо.
По тази логика ще иска и У-ие за наследници на баба ми, която е дъщеря на прадядо ми.
Някой може ли да ми отговори спешно ?
- Дата и час: 22 Ное 2024, 17:04 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Искат ми Удостоверение за наследници на ПРАдядо ми !!!
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Искат ми Удостоверение за наследници на ПРАдядо ми !!!
Никой ли не знае ?! Опитвам се да намеря и в нета някаква информация, но нищо не откривам.
- rezuz
- Младши потребител
Здравей!От това,което си посочил като предистория на въпроса си,възникват някои несъответствия,които будят недоумение.Първо,ако ти в действителност си изключителен собственик на имотите/т.е. единствен/,както пишеш,че е посочено в справката на Служба по вписванията,не би следвало нотариусът да изисква удостоверения за наследници на прадядо ти,на баба ти или на баща ти,а ще му бъде достатъчно да представиш документ за собственост /примерно нотариален акт/,от който да е видно,че си придобил собствеността.Самата справка не е документ,който те легитимира като собственик пред нотариуса и не е достатъчна,за да продадеш имотите.На следващо място,базата данни на Службата по вписванията,въз основа на която се правят тези справки,е качена на електронен носител и обхваща всички вписвания за тези имоти,направени след 1995г.В справката следва да е цитиран и номерът,както и датата и годинта на документа,по силата на който си собственик.Съвсем друго е положението,ако от тази справка се вижда,че ти си човекът,който през последните години е сключвал договори за наем или аренда върху имотите например-това не те прави изключителен собственик-просто законът предвижда възможност един от многото съсобственици на определен имот да има право да сключи договор за целия имот.Ако ситуацията е такава и документът за собственост е още на името на прадядо ти,нормално е нотариусът да иска удостоверение за наследници на същия,за издаваето на което ще трябва да приложиш и такива удостоверения на баща ти и баба ти.Съветвам те обаче да се обърнеш към адвокат,който да прегледа документите ти в цялост и да изясни нещата,защото това "аз фигурирам като собственик в справката" не може да ни наведе на никакви категорични изводи.Възможно е разнообразие от ситуации и въпроси,на които,ако можеше да намериш отговори в нета,нотариусите и адвокатите трябваше да останат без работа.Очевидно е,че има особености в твоя случай,които са от правно естество и няма нщо странно в това,че не можеш сам да намериш отговор.Все едно е да се опитваш сам да си излекуваш зъб и да не се обърнеш към зъболекар,а да четеш в нета.Надявам се поне малко да съм ти бил от полза!Успех!
- law8383
- Младши потребител
Благодаря, а как да извадя тези удостоверения за прадядо ми и за баба ми ? Нямам смъртни актове или нещо подобно. Как се постъпва в случая ?
Благодаря още веднъж.
Благодаря още веднъж.
- rezuz
- Младши потребител
Отивате в общината където е бил жител дядото При повече късмет, може директно от там да извадите удостоверението с всички наследници. Ако не започвате по обратен ред:на баща Ви, на баба Ви и на прадядото.Смъртен акт не Ви е необходим, достатъчно е да знаете годината на смъртта им и имената им. Ако е по-малко населено място, дори и приблизителната година е достатъчна.
И едно допълнение към писаното от колегата:Дори да имате констативен нотариален акт на Ваше име или договор за доброволна делба, нотариусът е нормално да изисква Решението на поземлена комисия и удостоверение за наследници.
Онзи ден клиент дойде с казус, по който име договор за доброволна делба с изключени от него наследници. Този договор се явява нищожен и естествено, следващия нотариус отказва сделката.
И едно допълнение към писаното от колегата:Дори да имате констативен нотариален акт на Ваше име или договор за доброволна делба, нотариусът е нормално да изисква Решението на поземлена комисия и удостоверение за наследници.
Онзи ден клиент дойде с казус, по който име договор за доброволна делба с изключени от него наследници. Този договор се явява нищожен и естествено, следващия нотариус отказва сделката.
- sunrise
- Активен потребител
Разбрах всичко, благодаря. Но последен въпрос - удост. наследници къде се вади - където е бил жител или където е починал прадядо ми ? Бил е жител на Радомирско, но е починал като свещеник на село във Врачанско.
- rezuz
- Младши потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|