начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Отменителен иск за имот

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отменителен иск за имот

Мнениеот kemish » 12 Яну 2015, 02:51

Здравейте!
Надявам се да ми помогнете и да ме изтърпите със следния казус. Благодаря предварително!
Ще се опитам да разясня целия случай, за да прецените и вие добре ситуацията.
През 2007 година заех сума пари на тогавашния си зет, които пари аз изтеглих от банка в която сестра ми имаше познат, който осигури кредитът да бъде бързо усвоен. Кредитът е за 10 години, за които той ми разписа запис на заповед пред нотариус, като гаранция че ще ги изплати. Всичко това стана с помощта и знанието на сестра ми.
Предварително се уговорихме аз да погасям заема със директно удържане на вноските от заплатата ми, а те да ми ги превеждат по сметка. И така :) (колко наивно нали)
6 месеца по късно, вноските започнаха да се забавят и най-накрая спряха. Април 2009г реших да се възползвам от записа на заповед, поканих го да плати, а след това го осъдих. На 5-май 2009г имах изпълнителен лист срещу него.
Какво става от другата страна-Когато са видели поканата за изпълнение са решили да се разведат и да прехвърлят имота на племенницата ми.
Аз от своя страна тичам при съдия изпълнител и му давам изпълнителния лист, както и налагам възбрана на имота, която трябва да се впише в агенцията по вписвания. Докато чаках вписването, което отне около 10 дена, сестра ми се свърза с мен и каза, че зет ми е готов на договор ако се откажа да продължа делото.
Съгласих се отново, като го спра и не предприемам действия до като не се наложи.
И пак 3 месеца редовен и пак спря да плаща :(. Тогава нямах пари и реших да почакам да се възстановя и отново да продължа. Започнах да гоня давността по изп. дело което е 2 години. Един ден отидох до ЧСИ и той ми заяви, че си имам маша. Нашия зет го съдят от другаде, но при един и същ ЧСИ. Тогава се прикачих към техния иск и зачаках. Докато чаках, баба почина и сестра ми дойде на погребението. Баша ми ни събра и каза да си оправи отношенията с което и двамата бяхме съгласни и тя заяви че ще си изплаща задълженията. Започна тя да ги плаща, около 9 месеца беше изрядна със месечните вноски, когато не се появи това дело за отменителен иск срещу зет ми за въпросния имот. Делото беше спечелено, а аз бях прикачен към него. През това време се включва отново сестра ми и ми заявява да се оттегля, за да изплати парите на въпросния, който им развали дарението. "И отново се съгласявам да махна възбраната, понеже тя е редовна от 9 месеца и си казах, че са се поправили". Те се разплатиха с предния кредитор, прехвърлиха отново имота, но този път в/у някаква фирма, това се случва през 2012. След този случай, сестра ми продължи да изплаща заема в продължение на още 24 месеца. Нямаше никакво забавяне. Октомври месец 2014г е възникнал някакъв спор м/у родителите ми и нея и тя отново спря да плаща. И ми го заяви най тържествено и ми каза, че няма какво да взема, защото тя е вземала всичко на бившият ми зет, който от своя страна замина за Германия и 2 година е там. Връща се по празниците и се виждат с детето в къщата, която уж е на някой друг.
В този случай искам да се обърна към адвокати и юристи за помощ, с която да се ориентирам как да постъпя.
Мога ли да заведа отменителен иск за прехвърлянето на имота, понеже това е последното нещо което е притежавал длъжникът ми? Друго на негово име просто няма.
Мога ли да привлека сестра ми, като солидарен длъжник?
И как мога да подгоня длъжникът си в Германия?
kemish
Младши потребител

Re: Отменителен иск за имот

Мнениеот kdkrastev1234 » 16 Яну 2015, 08:38

Фактологията е много и тук трудно ще получите правилен отговор. Принципно не би следвало да можете да привлечете сестра си като солидарен длъжник, нито да проведете успешно отменителен иск. За това е трябвало да мислите, и да го поставите като условие, преди да вдигнете възбраната. Можете да изпълнявате в Германия, но това е скъпо удоволствие и може да не ви излезе сметката.
Но най-правилното е да отидете при адвокат, който да провери документите, че всяка подробност е от значение.
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
kdkrastev1234
Потребител

Re: Отменителен иск за имот

Мнениеот kemish » 19 Яну 2015, 02:35

Благодаря за отговора. В момента съм наел адвокат, който също ми казва, че изхода на делото не е ясен :)
kemish
Младши потребител

Назад към Покупко-продажба