начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

Постройки върху общинска собственост

Казуси за недвижими имоти

Постройки върху общинска собственост

Мнениеот hiterium » 24 Яну 2015, 10:08

Здравейте!
Ще купувам къща, която е построена върху общинска земя. Притеснява ме факта, че в мястото има постройки, за които наследника не разполага с нотариални актове. В смисъл понеже няма да е мое мястото след сделката, да не се окаже, че гаража примерно (който го няма вписан в нотар. акт, а е наличен в мястото) остава собственост на продавача.
Моля за идея как без документи (нотариални актове разрешителни за строеж и т.н.)да придобия правата върху всичко, което е собственост на продавача (за сега). Продавача казва че разполага само с НА на къщата.
Може ли примерно в нотариалният акт да се впише, че продавача ми прехвърля правата върху собствеността си върху дворното място. Това оборимо ли е в съда? Имате ли други идеи - чрез какъв документ, как, къде ...?
Благодаря на всички спешно отзовали се :)
hiterium
Нов потребител

Re: Постройки върху общинска собственост

Мнениеот vdggbg » 24 Яну 2015, 20:45

Това, което можете да купите, са тухлите, с които е построен въпросният гараж (примерно), но не и самия него като постройка. Дано да ме разбирате правилно.
Продавачът не може да Ви прехвърли правата върху собствеността на дворното място - нали не е негово, а общинско?
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот hiterium » 26 Яну 2015, 09:41

Благодаря за отговора!
Става въпрос да получа цялата негова собственост (постройките), която е разположена в двора, обособен към къщата. Целта е да избегна евентуално продавачът да укрие от мен нотариален акт на някоя от постройките в двора. Та може ли без показване на конкретни документи да получа всички негови права върху постройки освен къщата (за нея ще се състои нот. сделка). Примерно ако се запише в нот. акт че се извършва покупко-продажба на ... (от НА) ... заедно с всички приращения ? - това какво означава.
И още един въпрос - би ли имало някакви негативни последици, че понеже сме двама купувачи ще купим имота, чрез два нотариални акта (по 1/2).
Отново благодаря на всички спешно отзовали се :)
hiterium
Нов потребител

Мнениеот vdggbg » 28 Яну 2015, 19:39

hiterium написа:Целта е да избегна евентуално продавачът да укрие от мен нотариален акт на някоя от постройките в двора.

Няма как продавачът да укрие от Вас документ за собственост върху постройка - нали ще си направите проверка в СВ?
Продавачът може да Ви прехвърли право на собственост само върху онова, което фигурира в документите му. Ако в имота, който купувате, има и други постройки - най-добре за Вас е да се погрижите те да бъдат нанесени в кадастралната карта, и за тях да бъде издадено (евентуално) удостоверение за търпимост - ако отговарят на условията. Тогава същите ще бъдат вписани в новия Ви нотариален акт.
Що се отнася до "приращенията" - имайте предвид, че хипотезата на чл. 92 от ЗС е оборима презумпция.
hiterium написа:И още един въпрос - би ли имало някакви негативни последици, че понеже сме двама купувачи ще купим имота, чрез два нотариални акта (по 1/2).
Отново благодаря на всички спешно отзовали се :)

А защо в два нотариални акта - и един е достатъчен - ако и двамата купувачи се явите пред нотариуса едновремено, разбира се. А негативните последици са обичайните при съсобственост - евентуални бъдещи кавги, спорове и пр.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Назад към Имотни казуси