начало

Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро Съдът: Прокуратурата трябва да продължи разследването срещу Иван Портних за Варненското езеро

Заем

Казуси за недвижими имоти

Заем

Мнениеот naivna » 22 Фев 2015, 23:43

Питането ми е следното - приятел се нуждае от пари за закупуване на жилище. Аз искам да му дам назаем сумата, като в момента уговорката ни е той да върне парите до 3-4 години. Парите ще ги преведа от моя сметка директно на продавача на имота, т.е. няма да имам "свидетели", но ще имам документ от банката. Все пак сумата не е малка и аз се опасявам, ако не дай Боже нещо му се случи аз как ще си получа парите. Той си има наследници и имоти. Ще мога ли аз да си търся парите от наследниците, ако нещо му се случи? Как трябва да се оформи заема - пред нотариус ли, или може да е само с подписи. Лихвите описват ли се или се взема някаква средна от банките? Аз от него лихви не искам, НО ако ще си ги вземам от наследниците, бих искала да е максимална...

Благодаря за помощта!
naivna
Младши потребител

Re: Заем

Мнениеот bobi9 » 23 Фев 2015, 00:43

Обърнете се към адвокат да ви изготви договор за заем. Това,че има имоти не е гаранция. Ако ги продаде приживе,няма да можете да вземете нищо от наследниците,ако се откажат от наследството. Не е нужно пред нотариус,но Ви препоръчвам писмена форма,ако ще уговаряте лихви,в противен случай няма да можете да си ги търсите.Препоръчвам Ви да си обезпечите с нещо заема,защото това е една от най-старите истории познати на света и завършека й в голям процент не е на страната на заемодателя. Адвоката ще Ви обясни и за лихвите,възнаградителна,за забава и пр.
bobi9
Потребител

Мнениеот naivna » 23 Фев 2015, 01:13

Значи няма някаква стандартна форма, в която да се опишат условията? Аз се надявах да дръпна нещо от нета и да го подпишем, евентуално пред нотариус, ама явно няма да стане :(
naivna
Младши потребител

Мнениеот ivanov_p » 23 Фев 2015, 10:16

Стандартната форма е, че ако длъжникът не иска няма да плати. Вие давате част от сумата, другата я дава банката, т.е. длъжникът трябва да плаща първо на банката, а имотът на който разчитате е ипотекиран в полза на банката. Другите имоти не се броят, защото се прехвърлят за няколко дни. Моят съвет е без ипотека или гаранти да не давате пари, иначе стандартната форма е:

Днес....., Иван Иванов Иванов даде в заем на Драган Драганов Драганов, с постоянен адрес......................., сумата от ..............., която ще бъде върната на ...........(дата) по б.с. на Иван .................., в случай, че към датата на падежа сметката не съществува, парите трябва да бъдат изпратени с пощенски запис на адрес..............

По искане на Драган сумата по заема ще бъде преведена по б.с. в банка............ за закупуване на имот от Драган, като страните приемат, че платежното нареждане удостоверява получаването на парите от Драган, след заверяването му от банката получател.

Подписвате в един екз. не се знае как ще ти е по-изгодно да си искаш парите. Ако плати здраве, ако не плати, което и ще стане, ще е по-добре да го съдиш на неосъществено основание за да вземеш лихви. Все пак винаги е по-добре да не ти платя 30 хиляди вместо 20 хил.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот fbr65 » 23 Фев 2015, 10:55

На път сте да удостоверите никнейма си. Не Ви трябват бланки, адвокати и т.н. Трябва Ви причина да откажете. Няма проблем за човек с имоти, да получи кредит с много добри условия.
fbr65
Потребител

Мнениеот neutralen » 23 Фев 2015, 11:14

Не е на път, питащата е наистина наивна, меко казано :D
neutralen
Активен потребител

Мнениеот naivna » 26 Фев 2015, 22:06

Даммммммммм, не звучи никак окуражаващо... Благодаря все пак!
Имоът няма да е ипотекиран (за яснота го споменавам),
т.е. да разбирам, че ако нещо му се случи на моя приятел, то наследниците му ще си влязат във владение на имотите, но няма да мога да си взема от тях парите, които съм дала - така ли?
naivna
Младши потребител

Назад към Имотни казуси