- Дата и час: 22 Ное 2024, 12:18 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Отменения конкурс
|
|
68 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4
Отменения конкурс
Колеги, считам че не би следвало да се отминава една особена тема, която напоследък се интерпретира по какви ли не начини. На 1.02.2004 г. бе постановено решение на ВАС, с което се отменя проведен през 2003 г. конкурс за магистрати. В медиите се появиха най-различни публикации, като едва ли не се обвиняват съдиите от ВАС, че с това решение са предизвикали несигурност в съдебната система. За пореден път всъщност проблемът не се търси там, където е той в действителност. Защото това решение, макар и постановено свръх петитума на жалбата, означава все пак, че безобразията, извършени от стария състав на ВСС през 2003 г., действително говорят за немалко проблеми. Това решение хвърля светлина върху тъмната страна от кадруването, което бе извършвано тогава. Целта на самото дело не е била някой да бъде ощетен или да се чувства застрашен. Напротив, делото бе заведено, тъй като ВСС не желаеше да обърне ни най-малко внимание на създадения от самия него проблем тогава, никакви юридически аргументи не бяха от значение за него. А всичко можеше да бъде решено по много по-лесен и справедлив начин.
- Иван
Re: Отменения конкурс
Напълно съм съгласна в Вас колега, че тази тема по един или друг начин постоянно се игнорира във форума. Може би назначените от "отменения" конкурс не ги засяга или участниците в настоящия, но дали някой се е попитал ами как се чувстват класираните, но неназначени? Дали уважаемите нови членове на ВСС ще спазят наредбата и ще обявян нов конкурс по отношение на отменения или ще си назначат когото си поискат?/пояснявам - през месец септември м.г. бе отменен конкурса за следователи в София. ВСС нареди на директора на СтСС да направи предложения и такива наистина постъпиха, а 15 човека увиснали във въздуха от отмяната се надяваха да се спазят правата им и да се обяви в едномесечен срок нов конкурс за същите места/. Нека да помислим - според мотивите на висшите съдии са накърнени правата на жалбоподателите, които не са класирани, а дали не са накърнени и правата на класираните, на които дори не им се дава възможност да повторят участието си в конкурс, а за местата за които са кандидатствали вече има назначени нови хора и е безмислен един нов конкурс, поради липса на щатни места?
- sti
Ебати държавата, в която "главата" на съдебната власт(ВСС) не изпълнява решенията на най-висшата съдебна инстанция(необжалваеми и влезли в сила).Какво се чудим тогава за обикновените хорица и тяхното уважение към закона.
В телефонен разговор с административния секретар на ВСС по повод решението на ВАС ми беше казано, че "това са стари неща, които не засягат никого, не се тревожете прекалено и т.н."
Между другото на ВАС не му върви особено в спазването на решенията му.Преди известно време образователният министър се опита да не се съобрази с решението за матурите.
В телефонен разговор с административния секретар на ВСС по повод решението на ВАС ми беше казано, че "това са стари неща, които не засягат никого, не се тревожете прекалено и т.н."
Между другото на ВАС не му върви особено в спазването на решенията му.Преди известно време образователният министър се опита да не се съобрази с решението за матурите.
- german69
- Нов потребител
Повдигнах темата поради обстоятелството, че аз обжалвах въпросния конкурс и се чувствам длъжен да изразя отношение не за друго, а заради колегите, които се чувстват едва ли не засегнати от решението. Не съм искал нито да се конфронтирам с някого, нито да създам проблеми на някого и смятам, че с действията си съм го доказал. Но не можех да стоя и да не правя нищо, след като имаше достатъчно юридически аргументи, които трябваше да бъдат изтъкнати. Конкурсът бе обжалван частично, по отношение на конкретно място и то относно начина, по който бе извършено т.нар. "класиране". Впоследствие разбрах, че всъщност ВСС се е възползвал и друг път от хлъзгавите разпоредби на закона и по формален и лишен от всякаква справедливост начин е ощетявал и други колеги. Фрапантен е например случая с Емилия Александрова /относно конкурса за следователи/. Аз се възхищавам на хора като нея, които са посмяли да потърсят правата си. Възхищавам се и от съдиите от ВАС, тъй като подобно съдебно решение изисква немалка смелост.
Въпросът е в това, че не може очевидни несправедливости да бъдат залагани в самата основа на съдебната система и да бъдат остовени просто така. Нали все пак би трябвало да има справедливост или поне да се стремим към нея. Но ето- все пак се намери един държавен орган - ВАС, който просто обърна внимание на изложените аргументи. Не става дума за това дали жалбоподател съм аз или някой друг - това в случая не е толкова важно. Приех тази битка само поради това, че ВСС не направи нищо относно това да потърси някакъв нормален и разумен способ за разрешаване на възникналия проблем, а това можеше да стане без да бъде ощетен никой. Но вместо това, стария състав на ВСС се държеше като някаква недосегаема секта, която държи на всички да им е ясно, че никакъв закон не може да им повлияе, да не говорим за юридически аргументи, справедливост и т.н.. Дано сегашния състав на ВСС промени това.
Въпросът е в това, че не може очевидни несправедливости да бъдат залагани в самата основа на съдебната система и да бъдат остовени просто така. Нали все пак би трябвало да има справедливост или поне да се стремим към нея. Но ето- все пак се намери един държавен орган - ВАС, който просто обърна внимание на изложените аргументи. Не става дума за това дали жалбоподател съм аз или някой друг - това в случая не е толкова важно. Приех тази битка само поради това, че ВСС не направи нищо относно това да потърси някакъв нормален и разумен способ за разрешаване на възникналия проблем, а това можеше да стане без да бъде ощетен никой. Но вместо това, стария състав на ВСС се държеше като някаква недосегаема секта, която държи на всички да им е ясно, че никакъв закон не може да им повлияе, да не говорим за юридически аргументи, справедливост и т.н.. Дано сегашния състав на ВСС промени това.
- Иван
колега, явно сме от различни страни, но в крайна сметка и двамата сме потърпевши след като не се изпълняват решенията на ВАС. Разбирам аргументите ви и несправидливостта спрямо вас, но ви моля да разберете и моите. Все пак аз съм класирана и то по начин, незасягащ ничии права, независимо от неправилното некласиране на колегата - жалбоподател. Но нека оставим това и да помислим - Вие назначен ли сте? а аз? а хора като нас? кой печели от тази битка? или всички губим?
- sti
Не губим, печелим и ние и обществото! Но питам се къде е тази обективна, винаги търсеща истината журналистика...?
- 123
Misli6 li 4e ne sledva da sme zasegnati ot tova sadebno re6enie sled kato sme nazna4eni ot otmenenija konkurs i rabotim ve4e pove4e ot godina?!?A ti dori ne si objalval konkursa po otno6enie na nas?????Pomisli i za use6taneto da si spe4elil konkurs, da ne sa go objalvali, da si vstupil v dlujnost, da raboti6 nemalko vreme i otnovo bez da sa objalvali tvoja izbor VAS da otmeni celija konkurs????
- 41
Когато става дума за фрапантни нарушения и незачитане на каквито и да било принципи, няма спор, че не само може, но и трябва да се реагира. По отношение на последния конкурс за младши съдии обаче, според мен беше проведен по правилата и ако сте обърнали внимание, класирането е според установения в Наредбата начин. Да не говорим, че конкурсната комисия като цяло е от авторитетни хора и не би допуснала произвол с цел да угоди на някого. Въпреки това във форума постоянно се заканва някой да го оспори, ей така, от спортна злоба, а от това не би спечелил никой.
- вариант
Бих могъл да Ви предложа копие от решението, но същото го има в интернет-сраницата на ВАС /адм.дело 617/2004 /. Не бих искал случая да става повод за нападки спрямо някой. Всъщност основният проблем е, че никой от стария състав на ВСС своевременно не искаше да направи нещо, за да има в крайна сметка справедливост за всички. Защото и колежката, която беше класирана за въпросното място, също заслужава справедливо разрешаване на проблема. Направих си труда лично да се срещна и да разговарям с нея, тъй като делото не бе насочено лично срещу нея, нито пък съм имал нещо подобно предвид.
Не е редно обаче това, че правата на един са за сметка на тези на друг. Именно това следваше да съобрази тогава ВСС. Нищо не пречеше да се намери необходимото разрешение на проблема. И това се отнася не само лично до мен, а до всички онези, които по такъв начин са елиминирани от конкурсите, както това бе извършено. Това от своя страна говори за липса на обратна връзка или по-точно за състояние, при която тази липса умишлено се поддържа. А всеки един отделен случай в крайна сметка касае пряко съдбата на конкретния юрист.
Много характерно е обстоятелството, че е имало колеги, които са спечелвали съответен конкурс, предлагани са за назначаване, но ВСС е отказвал - имало е и съдебни дела по този повод. Това показва, че справедливост и логика просто не е можело да се търси. Не съм сигурен как стоят нещата към настоящия момент, но се надявам да не са такива.
Не е редно обаче това, че правата на един са за сметка на тези на друг. Именно това следваше да съобрази тогава ВСС. Нищо не пречеше да се намери необходимото разрешение на проблема. И това се отнася не само лично до мен, а до всички онези, които по такъв начин са елиминирани от конкурсите, както това бе извършено. Това от своя страна говори за липса на обратна връзка или по-точно за състояние, при която тази липса умишлено се поддържа. А всеки един отделен случай в крайна сметка касае пряко съдбата на конкретния юрист.
Много характерно е обстоятелството, че е имало колеги, които са спечелвали съответен конкурс, предлагани са за назначаване, но ВСС е отказвал - имало е и съдебни дела по този повод. Това показва, че справедливост и логика просто не е можело да се търси. Не съм сигурен как стоят нещата към настоящия момент, но се надявам да не са такива.
- Иван
Аз също считам, че при току- що приключилия конкурс за младши съдии нямаше съществени нарушения, поне доколкото съм в течение. Което е добре. Но на една колежка например, която е разговаряла с лице от администрацията на ВСС, и е било отговорено направо, че това че е спечелила, още не означава че ще бъде назначена. Значи пак отиваме към всичко онова, което бе казано.
- Иван
Към автор "41".
Определено смятам, че това решение не може да обвърже неучаствали в производството заинтересовани страни. Но считам, че нещата могат да бъдат решени по реда на отстраняване на явна фактическа грешка в част от диспозитива на решението, което ще е напълно логично и никой няма да има интерес да се противопостави на подобно разрешение. Поради това съм на мнение, че всички неясноти ще бъдат отстранени.
Определено смятам, че това решение не може да обвърже неучаствали в производството заинтересовани страни. Но считам, че нещата могат да бъдат решени по реда на отстраняване на явна фактическа грешка в част от диспозитива на решението, което ще е напълно логично и никой няма да има интерес да се противопостави на подобно разрешение. Поради това съм на мнение, че всички неясноти ще бъдат отстранени.
- Иван
Благодаря за успокоението!!!Като се обърне колата, решения много!пък и не става дума как да се оправят нещата за назначените колеги, а поради каква причина следва едно решение, което не касае тях да отмени целия конкурс. Всеки чел ГПК знае какво моге да се направи, но също и кой може да поиска такава промяна, защото прако засегнатите не могат да искат нито тълкуване, нито допълване, нито ЯФГ. А дотогава какво - на отпаднало основание ли си заемам мястото и създавам неясни по съдба съдебни актове?
- 41
към "41"
Поправката на ЯФГ вече е инициирана и поради това казвам, че създалото се настроение не е съвсем оправдано. Все пак има способ и има изход. А помислете какъв изход имат колегите, които "по целесъобразност" или по една или друга причина, въпреки че са спечелили конкурса за дадено място, не са назначени?Нали все пак целта е да се намери разумен баланс.
Поправката на ЯФГ вече е инициирана и поради това казвам, че създалото се настроение не е съвсем оправдано. Все пак има способ и има изход. А помислете какъв изход имат колегите, които "по целесъобразност" или по една или друга причина, въпреки че са спечелили конкурса за дадено място, не са назначени?Нали все пак целта е да се намери разумен баланс.
- Иван
честно казано мислих за това, но достигнах до заключението, че е доста по - неприятно да си променил живота си и след това да ти кажат че нямаш годно правно основание да заемаш мястото, където работиш - почти всички колеги от конкурса работят в градове, различни от градовете в които живеят или пътуват ежедневно / считам, че е ясно какъв обем промяна имам предвид /. Съзнавам, че това е лично решение на всеки да направи и невъзможния със себе си компромис само за да работи като съдия и въпреки това някой да му каже, че не е достатъчно и то не заради работата му или заради моралните му качества, а просто така!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Звучи ми безотговорно!
- 41
към "41"
Почувствах в коментара Ви колегиалност и съм Ви благодарен, защото смятам, че това е нещо много важно, особено в нашата професия. Аз също кандидатствах за място, което е отдалечено от града, в който живея. Така или иначе всеки си има съображения, за да е готов да промени по този начин живота си - дали са реални и оправдани, е отделен въпрос. В този смисъл разбирам казаното от Вас. За съжаление, точно от хора, от които очакваш подкрепа и разбиране, се отнасят по съвсем друг начин, но дано поне могат да простят на себе си. Що се отнася до проправката на ЯФГ, заседанието вече е насрочено, така че няма основание за спекулиране и притеснения, от които никой няма интерес.
Почувствах в коментара Ви колегиалност и съм Ви благодарен, защото смятам, че това е нещо много важно, особено в нашата професия. Аз също кандидатствах за място, което е отдалечено от града, в който живея. Така или иначе всеки си има съображения, за да е готов да промени по този начин живота си - дали са реални и оправдани, е отделен въпрос. В този смисъл разбирам казаното от Вас. За съжаление, точно от хора, от които очакваш подкрепа и разбиране, се отнасят по съвсем друг начин, но дано поне могат да простят на себе си. Що се отнася до проправката на ЯФГ, заседанието вече е насрочено, така че няма основание за спекулиране и притеснения, от които никой няма интерес.
- Иван
kolegi za konkursatq koito be6e proveden v kraia na noemvri li stava duma?
- pnb
68 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4
|
|