начало

Съдът върна в ареста актьора Димо Алексиев Съдът върна в ареста актьора Димо Алексиев

Относно придобиването по давност

Казуси за недвижими имоти

Относно придобиването по давност

Мнениеот toshkov90 » 06 Апр 2015, 11:39

Здравейте! Дядо ми е стопанисвал лозе, което е общинско, но има разрешително за строеж както и тухлена постройка. Интересува ме дали имам право да го закупя по давност, понеже има монаториум. Проблем ли е, че друг е платил наем, но не го стопанисва и лозето постее. През годините сме му плащали само такса смет. Това е информацията която мога да дам.
Ще съм благодарен на всякакви мнения и съвети!
toshkov90
Нов потребител

Re: Относно придобиването по давност

Мнениеот ivanov_p » 06 Апр 2015, 13:14

Информация няма. На кой е лозето и след като пустее как го владеете? След като го владеете с цел да стане ваше защо и на кого ще го плащате? Ако искате да го купите няма придобивна давност, това са несъвместими неща, не може хем да владеете лозето като ваше, хем да го владеете с мисълта, че е чуждо и трябва да го платите на някой.
Отидете при някой местен адвокат и питайте, а може и в общината, ако е общинско.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот toshkov90 » 06 Апр 2015, 19:36

Ходих при адвокат! Таксуваме 100лв за да провери нещата, след което ми каза, да чакам монаториума да падне. Ходих в общината, а от там много добре знаете, че не може да се получи информация, освен ако не си им роднина! Лозето е общинска земя с къщичка с право на строеж, узаконена. Дядо ми го е стопанисвал до преди 5 години, а след като почина, лозето пустее. В общината разбрах, че друг човек го е наел от 1-2години и заплаща наем.
Просто не съм спирал да искам информация как мога да придобия или да закупя това лозе. Но не получавам никаква информация и за това пиша тук! Съжалявам ако не мога да обясня както трябва, но не съм юрист.
Благодаря отново!
toshkov90
Нов потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 06 Апр 2015, 21:41

"Монаториума" е т. н. мораториум за придобиване на имот, общинска частна собственост, ако го владееш години дълги и наред ( забраната е относителна, зависи фактологията, но от теб не може да се измъкне нищо полезно, като информация). Може да се присъединява владение.
Забравяш всичко, което си чул за мораториума. Единственото полезно е да смениш адвоката- този с проверката не е твоя човек.

Ако се откажеш от горното - винаги ти остава опцията да работиш с общинския съвет, който да вземе Р да ти се продаде на пазарни цени.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот toshkov90 » 07 Апр 2015, 00:39

Каква друга информация е нужна, за да я дам? Просто исках да знам дали има някакъв шанс да придобия това лозе, въз основа на това, че дядо е построил сграда в него. Ще ида пак при адвокат, ще ми вземе отново определена сума и на края нищо..... Моля просто за някакви насоки...
toshkov90
Нов потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 07 Апр 2015, 14:21

На мен ми е все тази, каква информация ще даваш. Има неща, които не са за форум, а ти не си достоверен източник. Нахвърлял ли някакви противоречащи се твърдения, които трябва да се проверят.
Нито ред на какво основание е предоставен тоя имот на дядо, нито кой, кога, строителни книжа и прочее основание е построил тази ( каква?) сграда; нито кой, кога, на какво осн. е плащал наем и защо; нито ред какъв е статута на тоя имот към дата на предоставянето, построяването, към момента; кой е собственик сега и на какво основание, още , и още....

Дал си 100лв. на вятъра, защото отговор от типа "мораториум" и твоите твърдения не означава абсолютно нищо. Мораториума има различно отношение за различен времеви момент и за различните видове собствености към съответния времеви момент, ама владението на дядо ти ( ако и доколкото го е имало) е прекъснато, а за давностното владение има съществено значение плащане на наеми - информация нямаш, а дор да имаш- пак се пправят много проверки, събират се документи и едва тогава се дава отговор.

toshkov90 написа:има някакъв шанс да придобия това лозе, въз основа на това, че дядо е построил сграда в него.

Ми, зависи- пет години след това ли се сети да питаш? Изчакай още пет.

bird_of_paradise написа:винаги ти остава опцията да работиш с общинския съвет, който да вземе Р да ти се продаде на пазарни цени.

Виж чл. 35 от ЗОС ( закон за общинската собственост) и действай. Разбира се освен, че ти трябват документи, не твърдения, трябва да имаш съдействието на собственика на земята, а той да е навит да продава... на пазарни цени( в идеалния случай няма да купиш на цена по-ниска от пазарната).

п.п. боли ме тялото, дайте насоки...- пий аспирин, нищо, че си за операция.
Е, това питаш, но на такива въпроси- съответно некоректни отговори.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Назад към Имотни казуси