начало

Съдът върна в ареста актьора Димо Алексиев Съдът върна в ареста актьора Димо Алексиев

Къща на 50 год. с нот. акт без разр. за строеж - незаконна?

Казуси за недвижими имоти

Къща на 50 год. с нот. акт без разр. за строеж - незаконна?

Мнениеот hiterium » 02 Юли 2015, 16:46

Може ли някой да ми каже:
Възможно ли е да си закупя преференциално и без търг от общината двора (към момента тя е собственик на двора), в който имам построена къща през шестдесетте, за която имам предостъпено право на строеж, но нямам разрешение за стоеж?
От 64 до сега 51 години за къщата са плащани данъци, водила се е на собственици по постоянен адрес и т.н., а в един момент се указва, че няма как да убедя общината че е законна (защото не разполагам с разрешение за строеж)!!!!
Подала съм заявление в общината, но от кметството отказват да издадат документ, в който да е записано категорично, че сградата е законна. Имам акт от 2005 на областна администрация, в който е записано,че в имота има къща, която е собственост на този от, който купих.
Нотариалният акт от покупката ми за самата къща от февруари тази година.
Имам и други документи издавани през годините, в които пише "собствено жилище" - възможно ли е да има собственост върху незаконна сграда.
Питам Ви, след като платих на трима адвокати. И тримата ми предлагат да извадя търпимост на сградата, но след като го направя аз сама ще кажа на държавата,че къщата ми е незаконна ?!? и няма да мога да си купя двора преференциално и няма да мога да я събарям.
Моля помогнете ми !
hiterium
Нов потребител

Re: Къща на 50 год. с нот. акт без разр. за строеж - незакон

Мнениеот sunrise » 02 Юли 2015, 19:37

Ами след като на трима не сте повярвали и на сто и трима няма да повярвате, защо питате. Имате ли строителни книжа или може ли да ги възстановите? Ако не, тогава Ви остава търпимостта, но и това не е сигурно, че ще получите, има си изисквания.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот hiterium » 03 Юли 2015, 09:56

Не разполагам с никакви строителни книжа, имам само договор за предостъпено право на строеж.

Извинявам се за следващите си думи, но съм убедена, че има знаещи адвокати и _ адвокати. Наясно съм, гледайки предавания например с Марковски, че има врати и вратички.
В цялото село има доста примери като моя - 50 и повече годишни къщи, чието съществуване е признато в множество документи - като се започне през Удостоверения от тогавашният от градски народен съвет, множество нотариални актове, актове за държавна собственост на земята, скици, кадастрална карта и т.н.
Ако са били незаконни, защо не са били съборени 65-та година примерно? Честно казано се съмнявам, че адвокатите си направиха труда да проверят по тогавашните закони (от времето на създаване на къщата).
Моля не се засягайте и ако имате възможност да ми подскажете накъде е моята вратичка!
hiterium
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 03 Юли 2015, 19:52

Ами това е вратичката, че само адвокат, прегледал документите може да Ви даде адекватен съвет.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот hiterium » 06 Юли 2015, 15:45

Освен адвокат, решение може да ми даде и човек, преборил се с моят проблем - искрено се надявам да се включат и други с моят проблем и да си помогнем взаимно!
hiterium
Нов потребител

Мнениеот hiterium » 14 Юли 2015, 10:22

Днес една приятелка ми каза, че някога чула за "узаконяване чрез плащане на данъците". В моят случай данъци са били плащани редовно, но аз съм собственик от февруари месец тази година. Мислите ли, че в резултат на установителен иск / обстоятелствена проверка бих получила документ, в който да пише, че къщата е законна?
hiterium
Нов потребител

Мнениеот bgarch » 20 Юли 2015, 16:24

Не! По пейките в парка "се чуват" много неща, повечето от тях не са верни.

Впрочем, обяснете защо не желаете режима на търпимост на сградата, който са Ви обещали адвокатите. Ако успеят да получат такъв режим би трябвало да ги почерпите!
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 25 Юли 2015, 05:52

Поискайте официално от съответната община да Ви издадат копие от строителните книжа на къщата. Все пак ако използвате адвокат със знания в устройствените закони действали в миналото - той със сигурност ще Ви каже, че преди 50 години навсякъде в България за жилищните сгради се е издавало разрешение за строеж. Също така със сигурност ще Ви каже, че съгласно чл.155 ал.1 ЗУТ Строителните книжа (разрешението за строеж+проектите за къщата) се съхраняват безсрочно - следователно са там в някое мазе или таван на общината. Отговорят ли Ви от там официално, че такива документи не се съхраняват, следва че вашата къща представлява обект на незаконно строителство в миналото. И не слушайте никакви басни за орпожарени или наводнени архиви! По реда на друг закон (ЗНАФ) се установява дали и кои архивни единици са унищожени (изгубени). В този смисъл и баснята за възстановяването им по реда на чл.145 ал.5 ЗУТ следва да претърпи своя коректив.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Имотни казуси