начало

Съдът върна в ареста актьора Димо Алексиев Съдът върна в ареста актьора Димо Алексиев

Прехвърляне на автомобил с дарение.

Казуси за недвижими имоти

Прехвърляне на автомобил с дарение.

Мнениеот radoshum » 27 Окт 2015, 11:34

Здравейте!
Преди дни закупих автомобил от автокъща до село Труд. Извадих от КАТ транзитни номера на мое име. Искам да попитам дали мога при това положение да даря автомобила на човек, с когото нямаме роднинска връзка, който е инвалид, с цел данъчни облекчения?Човекът с 80% инвалидност, доказана с ТЕЛК решение и също е баща на жената, с която живея на семейни начала(ако това има някакво значение изобщо). Може ли дарението да мине преди окончателната регистрация в КАТ - да е регистриран автомобилът на негово име? Дължа ли нещо към държавата(данък) за новия автомобил, дарението може ли да бъде с право на ползване? Бащата на жена ми ще има ли възможност да продаде автомобила, ако се влошат отношенията ни по някаква причина и аз да мога да прекратя една такава бъдеща продажба? Изобщо какви условия трябва да посоча в дарението, за да мога спокойно да си карам автомобила. Благодаря Ви предварително!
Поздрави!
radoshum
Нов потребител

Re: Прехвърляне на автомобил с дарение.

Мнениеот bobi9 » 27 Окт 2015, 16:51

Можете да го дарите. За да го регистрирате на негово име е логично,че дарението трябва да предхожда регистрацията. Какъв данък ще дължи собственика,ако изобщо ще дължи вижте ЗМДТ. Не,дарението не може да е с право на ползване. Дарите ли му го,той вече е собственика. ОТ там нататък,можете да искате той да направи едно пълномощно за вас, да го представлявате пред КАТ,във връзка с регистрация,пререгистрация,данъчната служба и т.н. във връзка с автомобила,както и изрично да ви упълномощи да го продавате,управлявате и пред всякаква друга служба за която се сетите във връзка с колата и конкретно да изброите всички действия,сваляне от отчет,дерегистрация и т.н и т.н.
Да, възможно е да продаде автомобила,ако ви се влошат отношенията, както е възможно и да си оттегли пълномощията, за да не можете вие да го продадете. Условия в дарението,като договор,които да ви гарантират ползването на автомобила,няма как да заложите,както и няма как да заложите уговорики,които му забраняват да го продава.
bobi9
Потребител

Re: Прехвърляне на автомобил с дарение.

Мнениеот radoshum » 27 Окт 2015, 18:00

Благодаря за изчерпателния отговор! Наистина ми бяхте полезни.
П.П.: Преди време той(бащата на жена ми) дари апартамента си на нея, но беше с условие - право на ползване и предполагах, че и за автомобил може да се приложи същото условие.
Поздрави!
radoshum
Нов потребител

Назад към Имотни казуси